NVE venter fortsatt mye bevegelse i Veslemannen

VIDEO: Se opptak av NVEs pressekonferanse fra Mannen her.
Artikkelen fortsetter under annonsen

NVE opprettholder rødt farenivå for fjellpartiet Veslemannen. – Vi er litt spente på hvor mye vann som blir tilført og hvor fort det går, sier NVEs geolog.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beboerne under det ustabile fjellpartiet ble evakuert da farenivået ble hevet til rødt ved tirsdag ettermiddag. Bevegelsene har vært store – helt opp i 50 centimeter per døgn i det øvre partiet.

– Det er varslet varmt vær med sol og temperaturer opp i sju plussgrader på Mannen torsdag. Langtidsvarselet indikerer høye temperaturer hele uken. Vi venter at de høye temperaturene vil føre til fortsatt snøsmelting og tilførsel av vann til fjellpartiet. Bevegelsene i fjellpartiet vil derfor sannsynligvis fortsatt være høye fremover, sa geolog Gustav Pless i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

– En liten krigssone

Varme temperaturer og vedvarende snøsmelting vil bidra til de store bevegelsene.

– Det er over en meter snø i enkelte partier. Den har begynt å smelte, samtidig som det kom en god del regn. Det har ført til at vannet kommer ned i fjellpartiet og gir økt bevegelse, forklarte Pless' kollega Lars Harald Blikra tidligere på dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et bilde viser ganske mye «skitt» på snøen i den nedre delen av fjellpartiet.

– Det ser nesten ut som en liten krigssone der, for det var mange mindre og større steinsprang tirsdag kveld og utover natta. Det er veldig stor aktivitet, sa geologen.

Les også: NVE: – Vi klarer ikke å utløse skred i Mannen

Varmt vær i vente

Sivilforsvaret har registrert 18 større og mindre ras, de fleste tirsdag kveld mellom klokka 21 og 23.30.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det røde farenivået betyr at beboerne som er evakuert, ikke får flytte hjem igjen. Det gjelder fortsatt ferdsels- og oppholdsforbud i området. Togstrekningen mellom Dombås og Åndalsnes er også stengt for trafikk på grunn av rasfaren.

Femte evakuering i år

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Veslemannen har et volum på 120.000-180.000 kubikkmeter, noe som tilsvarer rundt 1 prosent av det totale volumet av Mannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Faren for ras har ført til at beboerne under Veslemannen har vært evakuert en rekke ganger de siste årene. Tirsdagens evakuering er den femte i år og den tiende siden 2014.

– Vi er glade for at varslingen fungerer som den skal. Det var ikke så mange timene fra vi gikk i rødt i går til det kom steinsprang fra fjellet. Dette viser at vi har et godt system, sa Rauma-ordfører Lars Olav Hustad under pressekonferansen onsdag.