Studentenes fredspris til sørafrikansk likestillingsaktivist

Studentenes fredspris for 2019 går til sørafrikanske Fasiha Hassan som leder en bevegelse for gratis utdanning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jusstudenten Hassan kjemper for lik tilgang til høyere utdanning gjennom sin ledende rolle i bevegelsen #FeesMustFall, skriver Universitas.

Prisen blir utdelt av Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH), Norsk studentorganisasjon (NSO) og selve priskomiteen.

I begrunnelsen for å gi prisen til Hassan heter det at hun er en viktig stemme i kampen mot ulikhet i Sør-Afrika, og at hun er en framtredende lederskikkelse og rollemodell, som er pragmatisk og tar i bruk fredelige virkemidler.

#FeesMustFall-bevegelsen startet i 2015 da myndighetene kunngjorde at semesteravgiften skulle øke med 13 prosent. Aktivistene mente dette ville bidra til å øke skillet mellom hvit og svart i landet.

Studenter som har demonstrert for gratis tilgang til høyere utdanning, er møtt med tåregass, gummikuler, vannkanoner og sjokkgranater fra politiet, og flere er skadd og pågrepet.

Innsatsen har likevel ikke vært forgjeves. Daværende president Jacob Zuma lovte i fjor at høyere utdanning skulle bli gratis for de fattigste og arbeiderklassen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Siste nytt
17:17VerdenFødte på parkeringsplass: – Det var utrolig!16:38Helse og livsstilNordmenn har lav tillit til at andre følger smittevernseglene16:29NorgeKripos involvert i europeisk gigantaksjon mot kryptert, kriminelt nettverk15:57VerdenJeffrey Epsteins tidligere partner Ghislaine Maxwell pågrepet15:51Helse og livsstil«Henke» Larsson om tapet av broren: – Å snakke om mental helse er ingenting å skamme seg over15:27NorgeMye ustabilt vær og haglbyger i Sør-Norge torsdag15:03NorgeMann sjekket ut av Hagen-saken14:45VerdenSverige runder 70.000 coronasmittede14:41Verden– Dette er en massedød på et nivå som vi ikke har sett på lang, lang tid13:36NorgePR-nestor: – Erkjenner at kommentarene er rasistiske13:36VerdenErkerivalene Fatah og Hamas forenes mot Vestbredden-annektering13:34VerdenMeghan Markles advokater: Tjente én milliard pund i turismeinntekter12:51VerdenVerda held pusten medan Israel klargjer anneksjon: – Spikaren i kista12:31NorgeRapport: Politiet som rykket ut under moskéangrepet, ble ledet feil av Google Maps12:04NorgeKlage forsinker byggestart for 22. juli-minnestedet12:01MotorHareide står fast på E18-krav for å støtte Fornebubanen – full klinsj med Oslo og Viken11:31PengerAndelen uføretrygdede fortsetter å øke11:09VerdenSvenske myndigheter skulle øve på corona-scenarier – glemte de eldre10:52VerdenFryktelige scener i Myanmar: – Ble kvalt av en bølge av leire som traff dem10:40Norge«Et skjødesløst og uansvarlig stykke sensasjonsjournalistikk»
Populært