Studentenes fredspris til sørafrikansk likestillingsaktivist

Artikkelen fortsetter under annonsen

Studentenes fredspris for 2019 går til sørafrikanske Fasiha Hassan som leder en bevegelse for gratis utdanning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jusstudenten Hassan kjemper for lik tilgang til høyere utdanning gjennom sin ledende rolle i bevegelsen #FeesMustFall, skriver Universitas.

Prisen blir utdelt av Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH), Norsk studentorganisasjon (NSO) og selve priskomiteen.

I begrunnelsen for å gi prisen til Hassan heter det at hun er en viktig stemme i kampen mot ulikhet i Sør-Afrika, og at hun er en framtredende lederskikkelse og rollemodell, som er pragmatisk og tar i bruk fredelige virkemidler.

#FeesMustFall-bevegelsen startet i 2015 da myndighetene kunngjorde at semesteravgiften skulle øke med 13 prosent. Aktivistene mente dette ville bidra til å øke skillet mellom hvit og svart i landet.

Studenter som har demonstrert for gratis tilgang til høyere utdanning, er møtt med tåregass, gummikuler, vannkanoner og sjokkgranater fra politiet, og flere er skadd og pågrepet.

Innsatsen har likevel ikke vært forgjeves. Daværende president Jacob Zuma lovte i fjor at høyere utdanning skulle bli gratis for de fattigste og arbeiderklassen.