CICERO: – Regjeringen har ingen idé om hvordan klimamålene skal nås

Oljeplattform på Osebergfeltet i Nordsjøen. Olje- og gassutvinning er den største kilden til utslipp av klimagasser fra norsk territorium. Oljen forårsaker i tillegg store klimautslipp når den forbrennes. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Oljeplattform på Osebergfeltet i Nordsjøen. Olje- og gassutvinning er den største kilden til utslipp av klimagasser fra norsk territorium. Oljen forårsaker i tillegg store klimautslipp når den forbrennes. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Regjeringen kommer ikke med noen nye store klimatiltak og pålegger framtidige generasjoner en hårreisende byrde, mener CICEROs forskningsdirektør Bjørn Samset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det mest slående er at det ikke ligger noen nye, store tiltak for å kutte utslipp her. Regjeringen har ingen idé om hvordan vi skal klare målene, sier Samset til Klassekampen.

Han har gått gjennom statsbudsjettet regjeringen la fram mandag, samme dag som FNs klimapanel (IPCC) offentliggjorde en ny rapport om den globale oppvarmingen.

– Helt hårreisende

Finansminister Siv Jensen (Frp) har beskrevet regjeringens innsats for klimaet som offensiv. Men forskningsdirektøren i CICERO senter for klimaforskning vurderer saken annerledes.

– Den byrden de legger på framtidige generasjoner, er helt hårreisende. Det skulle bare mangle at de viderefører eksisterende politikk, men satsing på ny industri, teknologi og kunnskapsutvikling mangler, sier Samset.

IPCC skriver i sin rapport at verdens klimautslipp må kuttes med hele 45 prosent innen 2030 hvis vi skal ha en rimelig sjanse til å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.

Framskrivingene i statsbudsjettet tyder på at Norges klimautslipp bare vil falle med 17,6 prosent, ifølge Dagsavisen. Tallet beskriver den antatte nedgangen i 2030 sammenlignet med nivået i 2010.

Les også: Domstol tvinger Nederlands regjering til å godta større klimakutt

Avviser kritikken

– Vi har definitivt en plan for å få til dette og for at Norge skal lede an i dette arbeidet. CICERO tar feil i sin kritikk av regjeringen, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

Han viser blant annet til regjeringens satsing på klimavennlig transport.

– Vi beholder avgiftsfordelene for elbiler og forsterker innsatsen for at de stadig flere elbilene som nå ruller på veiene, skal få tilgang til lading. Vi skal nå målet om at alle nye biler som selges i 2025, er uten utslipp av klimagasser, og vi er på god vei. Halvparten av alle nye biler som ble solgt i september, var utslippsfrie. Ingen andre land er i nærheten av noe tilsvarende, sier Elvestuen.

Han mener Norges viktigste internasjonale klimatiltak er satsingen på tropisk regnskog og viser til at forslaget om 3,2 milliarder kroner til dette i statsbudsjettet er det høyeste noensinne.

– Å stoppe avskogingen og ta vare på annen natur kan bidra med opptil 30 prosent av løsningen verden trenger for å nå utslippsmålet i 2030. Derfor styrker vi skogsatsingen kraftig, sier Elvestuen.

Les også:

Dyster klimarapport fra FNs klimapanel

Elvestuen: FNs klimarapport viser alvoret

Rapport: Klimaendringer vil gi dyrere mat

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært