KrFU uten bundet mandat på landsmøte

KrFU-leder Martine Tønnesen (t.v.) føler seg forpliktet av ungdomspartiets landsmøtevedtak, selv om delegatene fristilles når moderpartiets kurs skal stakes ut i november. Arkivfoto: Berit Roald / NTB scanpix
KrFU-leder Martine Tønnesen (t.v.) føler seg forpliktet av ungdomspartiets landsmøtevedtak, selv om delegatene fristilles når moderpartiets kurs skal stakes ut i november. Arkivfoto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Når KrFUs delegater reiser til moderpartiets ekstraordinære landsmøte, står de i praksis fritt til å stemme etter egen overbevisning om partiets retning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare for noen uker siden vedtok KrFUs landsmøte at KrF «slik situasjonen er nå, vil få best gjennomslag i regjering med Høyre, Venstre og Frp». Mange har derfor regnet med at ungdomsdelegatene ville være bundet til å stemme i henhold til dette når KrF holder sitt landsmøte 2. november.

I en epost Vårt Land har fått tilgang til kommer det derimot fram at kandidatene i praksis vil være fristilt, slik deler av KrFUs landsstyre og sentralstyre har ønsket.

– Jeg kommer til å stemme for Knut Arild Hareides forslag om å søke regjeringsmakt med Sp og Ap, bekrefter 1. nestleder i KrFU, Nikolai Berglund Skogan, overfor avisen.

Bare landsmøtet kan komme med et bindende mandat, og det skjedde ikke på møtet i september. Skogan mener derfor at ungdomspartiets delegater er fristilt. En av dem som likevel kommer til å følge det landsmøtet bestemte i september, er KrFU-leder Martine Tønnessen.

– Jeg opplever vedtaket fra landsmøtet vårt som forpliktende og kommer til å stemme i tråd med det, sier hun.

KrFU hadde tolv av 180 delegater på KrFs landsmøte i fjor.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden