Anmeldt hatkrim øker kraftig i Oslo

Siden oslopolitiet fikk sin egen hatkrimgruppe i 2014, er antall anmeldte saker mer enn tredoblet. Hver fjerde anmeldelse gjelder seksuell legning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da gruppen ble opprettet, kom det inn rundt 60 anmeldelser i året. Nå er tallet 200, skriver Dagbladet. En gruppe på fire etterforskere og en leder jobber fortløpende med de sakene som kommer inn.

– Dette kan være alle typer saker, men vold og hatefulle ytringer er de vanligste lovbruddene. Vi etterforsker disse sakene så grundig vi kan, og i fjor var det kjent gjerningsperson i 81 prosent av sakene, sier politiførstebetjent Monica Lillebakken.

Opptil en firedel av saken er knyttet til seksuell legning, et tall som har holdt seg stabilt.

– Mellom 20 og 25 prosent av sakene vi jobber med, går på ytringer eller vold mot homofil legning. I starten opplevde vi det omfanget som oppsiktsvekkende, men etter hvert som vi har jobbet med dette feltet, har vi sette at det tallet holder seg jevnt, sier Lillebakken.

Selv med 200 saker i året, tror Lillebakken det er store mørketall. Hun oppfordrer folk som opplever hatkriminalitet til å anmelde saken og forsikrer at de som kommer til spesialgruppen tas alvorlig.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden