Lundestad overrasket over fredspristildelingen

Tidligere direktør ved Det Norske Nobelinstitutt Geir Lundestad sier han er overrasket over fredspristildelingen. Her fra 2014, da pakistanske Malala Yousafzai og indiske Kailash Satyarthi ble tildelt prisen. Arkivfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Tidligere direktør ved Det Norske Nobelinstitutt Geir Lundestad sier han er overrasket over fredspristildelingen. Her fra 2014, da pakistanske Malala Yousafzai og indiske Kailash Satyarthi ble tildelt prisen. Arkivfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tidligere direktør for Nobelinstituttet, Geir Lundestad, sier at han er overrasket over at Denis Mukwege og Nadia Murad tildeles Nobels fredspris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er overrasket fordi komiteen tidligere har hatt et prinsipp om å ikke å gå inn i helsespørsmål, sier Lundestad til NRK.

Bakgrunn: Nobels fredspris 2018 til Denis Mukwege og Nadia Murad

Mukwege har flere ganger tidligere vært nominert, både av SV-leder Audun Lysbakken og av Flyktningshjelpens generalsekretær Jan Egeland, uten at komiteen har valgt å gi ham prisen før nå.

– Hvis man ser på det bare som en humanitær pris, er ikke dette overraskende, men jeg er overrasket fordi komiteen tidligere ikke har gått inn i helsebegrepet, forklarer Lundestad.

Nobel-historiker: – Det var en innertier

Lundestad, Nobelkomiteens tidligere sekretær gjennom 25 år før han gikk av i slutten av 2014, sier at Mukwege ikke tidligere har blitt tildelt prisen på grunn av at komiteen har nølt med å gå inn i direkte helserelaterte spørsmål.

– Det ble stilt spørsmål ved hvor direkte dette var relatert til fred, sier han.

Innsikt om Murad: IS-offeret som overlevde og krever rettferdighet

Innsikt om Mukwege: En kjempe for Kongos voldtatte kvinner

Reaksjoner: – Denne fredsprisen bør være en vekker

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden