Bompengeaksjonister planla å dra hjem til Lan Marie Berg

<p>Flere bompengeaksjonister i Oslo vurderte å fortsette demonstrasjonen utenfor boligen til byråd Lan Marie Berg og hennes ektemann Eivind Trædal torsdag kveld. </p>
Flere bompengeaksjonister i Oslo vurderte å fortsette demonstrasjonen utenfor boligen til byråd Lan Marie Berg og hennes ektemann Eivind Trædal torsdag kveld.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Noen av deltakerne på kjør sakte-aksjonen i Oslo torsdag ville dra hjem til samferdselsbyråd i Oslo, Lan Marie Berg (MDG), og skrev hvor hun bodde på Facebook.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Berg er gift med MDG-politiker og bystyremedlem Eivind Trædal. Han fortalte om episoden på Twitter fredag.

«Det var ikke noen særlig hyggelig kveld i går da vi oppdaga at bompengeaksjonister delte ut hjemmeadressen til meg og Lan inne i facebook-arrangementet sitt. Noen ville tydeligvis også dra hit. Vi kontakta politiet for sikkerhets skyld. Dette begynner å bli skikkelig ekkelt», skriver han på Twitter.

Torsdag deltok rundt 700 biler i en kjør sakte-aksjon i Akershus og Oslo i protest mot de 53 nye bomstasjonene som skal åpne i hovedstadsregionen neste år.

Aksjonen endte med at flere ble anmeldt, og minst to skal ha mistet førerkortet fordi deltakere i aksjonen hindret en ambulanse fra å komme fram.

Bompengemotstandere diskuterer hvor Berg bor, og hvorvidt de skal dra dit på Facebook. Se Blikkens kommentar til saken lenger ned. Foto: Skjermdump fra Facebook/Eivnd Trædal
Bompengemotstandere diskuterer hvor Berg bor, og hvorvidt de skal dra dit på Facebook. Se Blikkens kommentar til saken lenger ned. Foto: Skjermdump fra Facebook/Eivnd Trædal

Ba politiet følge opp

I etterkant av aksjonen skal flere av deltakerne tilsynelatende ha ønsket å dra hjem til samferdselsbyråd Lan Marie Berg for å demonstrere videre.

– Vi var klar over at politiet var i gang med å følge opp den aksjonen. Vi ba dem om å eventuelt kontakte vedkommende som la ut adressen vår på Facebook, siden de diskuterte med fullt navn, sier Trædal til ABC Nyheter.

Videre sier han at saker som angår byråder blir fulgt opp av kommunen. Det blir opp til Oslo kommune å gå videre med en eventuell anmeldelse av forholdet.

MDG-politikeren mener det blir fåfengt å legge skylda på bompenger på byråd Lan Marie Berg eller andre enkeltpersoner.

– Ja, Lan er ansvarlig byråd på dette feltet og en frontfigur. Men det er verdt å nevne at bomstasjonene i Oslo kommer fra politisk enighet mellom alle partiene i bystyret med unntak av Fremskrittspartiet. Frps egen samferdselsminister har godkjent disse bomstasjonene, påpeker han.

Les også: Aksjonsleder anmeldt etter ambulanse-stans

– Dårlig måte å fremme sin sak

Eivind Trædal. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Eivind Trædal. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Grunnen til at Oslo trenger bomstasjonene er fordi byen trenger penger til veier, kollektiv og sykkelveier, og får å gjøre byluften renere, ifølge Trædal.

– Det er ikke sånn at enkeltpersoner tvinger gjennom bompenger. Det kommer fordi fagfolk anbefaler det, og fordi politikere vedtar det. Det hjelper ikke å tute foran vår leilighet. Neste år er det lokalvalg igjen, og da har innbyggerne mulighet til å si sin mening.

Det å gjennomføre demonstrasjoner er en annen, demokratisk måte å vise sin mening og sitt standpunkt på, mener MDG-politikeren.

– Men å gå løs på enkeltpersoner og hindre fremkommelighet for ambulanser er nok ikke den beste måten å skape støtte for sin sak på. Gårsdagens bompengeaksjon har fått mye negativ PR, sier Trædal.

Les også: Parti mot bompenger kan bli landsomfattende

– Ikke snakk om noen trusler

Frank Blikken skrev på Facebook hvilket område i Oslo byråd Berg bor, i forbindelse med aksjonen. Han deltok ikke på aksjonen selv, men er stor motstander av bompenger.

– Folk ble ekstra gira på å gjøre noe mer da aksjonslederen mistet lappen, og det ble snakk om å dra hjem til Berg. Men det ble ikke noe av. Vi gikk bort fra det. Det var på ingen måte noen trusler involvert. Det var et ekstra opprop, byråden må se at folk reagerer på dette, sier Blikken til ABC Nyheter.

Han bekrefter at han skrev hvor i Oslo byråden bor da dette var noe han visste.

– Forstår du at Berg og Trædal reagerer på at folk vurderte å dra hjem til dem?

– Ja, jeg skjønner at de reagerer. Men da en annen skrev «vi drar ikke likevel», trykket jeg liker på det. Som sagt, det var ingen trusler mot henne fra min side.

Han er irritert på de mange bomstasjonene som er planlagt og hvor mye de koster å passere.

– Jeg synes synd på de som bor i utkanten og utenfor byen som må kjøre gjennom så mange dyre bommer for å komme seg dit de skal hver dag. De må betale dyrt. Det er viktig at vi demonstrerer, for politikerne i Oslo hører ikke på mannen i gata i det hele tatt. Det er folket i Oslo som har stemt dem fram, og da bør de lytte til folket i Oslo, mener Blikken.

Video: Rundt 150 bilister deltok i protest mot flere bomstasjoner i Oslo-området:

Les også:

Dale: – Uaktuelt å bestemme bompenger

Kjør sakte-aksjon mot bompenger fra Sandvika til Oslo

Kaos på Sandnes-busser etter åpning av ny bomring

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden