Nobel-historiker: – Det var en innertier

Historiker Asle Sveen på Nobelinstituttet fredag.
Historiker Asle Sveen på Nobelinstituttet fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil si at dette er en av de beste kunngjøringene jeg har hørt i alle årene jeg har vært her, og det er 20 år, sier Nobel-historiker Asle Sveen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han svarer et klart «nei» på spørsmålet om prisen vil skape kontroverser. Mens metoo-kampanjen er mer vestlig, kobles kongolesiske Denis Mukwege og irakiske Nadia Murad til ofrene i andre deler av verden, understreker Sveen overfor NTB.

– Nå har jeg mast om Mukwege i nesten ti år, og endelig fikk han prisen. Det er fantastisk at også Murad også fikk den, sier Sveen, som tidligere har vært forsker ved Nobelinstituttet.

Bakgrunn: Nobels fredspris 2018 til Denis Mukwege og Nadia Murad

Historikeren håper tildelingen til den kongolesiske legen Denis Mukwege kan rette verdens øyne mot konflikten i Kongo, som har var siden 1990-tallet. Ifølge FNs oversikt har 5,8 millioner mennesker mistet livet.

– Det er godt og vel Norges befolkning, og det er mange millioner internt fordrevne. Et ekstremt antall kvinner har vært utsatt for seksualisert vold. Kongo har gått under radaren internasjonalt på grunn av andre konflikter – Midtøsten, IS, den arabiske våren og så kommer Trump og tar 90 prosent av oppmerksomheten, sier Nobel-historikeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mukwege er en hjelper. Han er en gynekolog som prøver å reparere skadene. Nadia Murad er et offer. Det var ekstremt sterkt å høre henne fortelle om hvordan de eldre kvinnene ble skutt og alle de unge ble tatt som sexslaver, fortsetter han.

Innsikt om Murad: IS-offeret som overlevde og krever rettferdighet

Innsikt om Mukwege: En kjempe for Kongos voldtatte kvinner

Reaksjoner: – Denne fredsprisen bør være en vekker