Korea-konflikt topper Nobel-spekulasjonene timer før kunngjøringen

Se video: Her kunngjøres vinnerne av Nobels fredspris 2018.

Kim Jong-un, Donald Trump, Verdens matvareprogram eller irakiske Nadia Murad? Spekulasjonene om hvem som får årets fredspris er mange.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag klokken 11 kunngjør Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen hvem som vinner årets Nobels fredspris. Før den tid dukker det opp stadig flere spekulasjoner om hvem som får verdens gjeveste anerkjennelse.

Siste: Nobels fredspris 2018 til Denis Mukwege og Nadia Murad

Følg kunngjøringen direkte i videovinduet øverst i artikkelen.

Bare timer før prisutdelingen er det de to koreanske statslederne Kim Jong-un og Moon Jae-in som er hyppigst nevnt og på topp på bookmakernes liste, som følge av fredsdialogen mellom Nord-Korea og Sør-Korea.

Hos Nicer Odds, Oddchecker og New Bookmakers står både USAs president Donald Trump og Tysklands statsminister Angela Merkel høyt oppe på listene. Det gjelder også FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Fakta om de heteste Nobel-kandidatene:

Fakta om navnene som oftest har figurert i spekulasjonene om hvem som vil få Nobels fredspris i år.

* Presidentene Moon Jae-in og Kim Jong-un for fredsinitiativet på Korea-halvøya.

* Irakiske Nadia Murad, som ble holdt i IS-fangenskap, og den kongolesiske legen Denis Mukwege for sin kamp mot voldtekt og overgrep som ledd i krig og konflikter. En av dem eller begge kan få fredsprisen.

* Den amerikanske menneskerettighetsforkjemperen Tarana Burke, som etablerte begrepet Metoo i 2006.

* Menneskerettighetserklæringen fyller 70 år i 2018/FNs Deklarasjon for beskyttelse av menneskerettighetsforkjempere feirer 20 år.

* Verdens Matvareprogram for arbeidet organisasjonen gjør for folk på flukt fra konflikter.

* Arktisk råd for sin rolle i å bygge bro mellom øst og vest.

* Isaias Afwerki og Abiy Ahmed for fredsavtalen mellom Eritrea og Etiopia.

* Den amerikanske varsleren Edward Snowden, som i 2013 lekket store mengder hemmelige NSA-dokumenter.

* Leger Uten Grenser og andre organisasjoner for deres rolle i migrantkrisen i Middelhavsregionen.

* Reportere Uten Grenser for å understreke viktigheten av en fri og uavhengig presse. Andre kandidater i samme kategori er Tyrkias største og mest respekterte opposisjonsavis, Cumhuriyet og avisens tidligere sjefredaktør Can Dündar, som i 2016 ble tvunget i eksil etter å ha blitt dømt til fem år og ti måneders fengsel.

Vold i konflikter

Også navn som Nadia Murad og Denis Mukwege går igjen høyt oppe på listene.

Murad ble fengslet av IS og utsatt for overgrep av terrororganisasjonen. Hun reiser nå verden rundt med et sterkt engasjement for å bekjempe seksualisert vold i konflikter. Den kongolesiske legen Mukwege har tidligere mottatt en lang rekke priser for sitt arbeid for kvinner som har blitt voldtatt i krig.

Seniorforsker Sverre Lodgaard ved NUPI tror Murad vinner sammen med Mukwege fordi begge har vært sterke pådrivere for å få bukt med den systematiske voldtekten av kvinner som et ledd i krig og konflikt.

Se også: Dette er noen av de største Nobel-skandalene

Fakta om vinnere av Nobels fredspris siden 2000:

* 2017: Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN), for sitt arbeid med å påpeke de katastrofale humanitære konsekvensene av bruk av atomvåpen og deres banebrytende innsats for å få til et forbud.

* 2016: President Juan Manuel Santos, Colombia, for sin iherdige innsats for å få slutt på den lange borgerkrigen som kostet over 220.000 menneskeliv og drev millioner på flukt.

* 2015: Den tunisiske kvartetten for nasjonal dialog, for avgjørende bidrag for byggingen av et pluralistisk demokrati i Tunisia etter sjasminrevolusjonen i 2011.

* 2014: Indiske Kailash Satyarthi og 17 år gamle Malala Yousafzai fra Pakistan, for kampen mot undertrykkelsen av barn og ungdom og for alle barns rett til utdannelse. Yousafzai overlevde et attentat fra Taliban.

* 2013: Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen

* 2012: Den europeiske union (EU), for freds- og forsoningsarbeidet i Europa

* 2011: Ellen Johnson Sirleaf og Leymah Gbowee fra Liberia og Tawakul Karman fra Jemen, for ikkevoldelige kamp for kvinners sikkerhet og rett til deltakelse i fredsbyggende arbeid

* 2010: Den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo

* 2009: USAs daværende president Barack Obama, for ekstraordinære forsøk på å styrke internasjonalt diplomati

* 2008: Finlands tidligere president og fredsmekler Martti Ahtisaari

* 2007: FNs klimapanel og Al Gore, for innsatsen for å skape og spre større kunnskap om menneskeskapte klimaendringer

* 2006: Muhammad Yunus og Grameen Bank for arbeidet deres for å skape økonomisk og sosial utvikling nedenfra.

* 2005: Det internasjonale atomenergibyrå (IAEA) og Mohamed ElBaradei

* 2004: Wangari Muta Maathai, Kenya, for bidrag til bærekraftig utvikling, miljø og fred.

* 2003: Den iranske menneskerettsforkjemperen Shirin Ebadi

* 2002: USAs tidligere president Jimmy Carter, for iherdig innsats for fredelige løsninger på konflikter og for å fremme demokrati, menneskerettigheter og økonomisk og sosial utvikling

* 2001: FN og generalsekretær Kofi Annan, for arbeidet for en bedre organisert og mer fredelig verden

* 2000: Sør-Koreas president Kim Dae-jung, for arbeidet for demokrati og menneskerettigheter i Øst-Asia og for fred og forsoning med Nord-Korea

Mange nominerte

I alt har 331 kandidater blitt nominert til årets fredspris, det nest høyeste antallet noen gang, ifølge Nobelinstituttet. Av disse er 216 personer og 115 organisasjoner.

Andre som figurerer på bookmakerlistene er den irakiske menneskerettighetsforkjemperen Yanar Mohammed, som vant Rafto-prisen i 2016, pave Frans, Verdens matvareprogram (WFP) og den fengslede saudiarabiske bloggeren Raif Bawadi, som i 2015 ble tildelt EUs menneskerettighetspris.

Norges Fredsråd traff blink i fjor med å tippe Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN) som vinner av fredsprisen. I år har de Arktisk råd på førsteplass.

Overrekkelsen av prisen skjer i Oslo 10. desember.

Les også: Rockelegende besøkte Nobels Fredssenter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden