Ambulanse ble hindret av bompengeaksjon

Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Torsdag kveld aksjonerte mange bilister mot flere bomstasjoner ved å kjøre sakte på E6 i retning mot Oslo. Det gjorde at en ambulanse ble hindret, skriver VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– En ambulanse under utrykning ble hindret mye i å komme fram på grunn av aksjonen. Det er ikke bra, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli i Oslo politidistrikt til VG.

Aksjonen begynte i 19-tiden torsdag. Den startet i Skedsmo kommune nord for Oslo, og bilene skulle ende opp i Frognerparken i Oslo. Aksjonistene varslet på forhånd at de skulle kjøre i 20 til 30 kilometer i timen, men ifølge NRK hadde de ikke fått dispensasjon fra å følge veitrafikkloven.

VG melder at rundt 700 biler var med på å aksjonere mot de nye bomstasjonene som skal settes opp i 2019. Planen var å holde seg i høyre kjørefelt, men aksjonen skapte lange køer på E6 og Ring 3 i Oslo. Ifølge aksjonsleder Cecilie Lyngby skulle ikke aksjonen påvirke andre trafikanter.

– Nei, de kan kjøre forbi oss. Vi ønsker ikke å skape farlige situasjoner, og dette har jeg konferert med politiet om, sa Lyngby til Romerikes Blad like før det hele startet.

Aksjonsleder fratatt førerkort

Ifølge NRK ble Lyngby kjørt hjem av politiet etter aksjonen og fratatt førerkortet. Hun er anmeldt for brudd på veitrafikkloven.

Cecilie Lyngby. Foto: Fra Facebook
Cecilie Lyngby. Foto: Fra Facebook

– Jeg er utrolig sint, skuffet og lei meg. Det er trist at ikke deltagerne kan følge regelverket. Jeg har grått masse, sier Lyngby til NRK.

Videre sier hun at hun tar sterk avstand fra bilistene som ikke fulgte regelverket.

– Dette blir siste gang jeg arrangerer en slik bilaksjon. Takk til de som ødela for oss!

Lyndby er administrator for Facebook-gruppen "Ja til miljø, Nei til økte bompenger Oslo & Akershus", som har over 28.000 medlemmer.

Aksjonistene ble møtt av motdemonstranter der kjør sakte-aksjonen endte, ifølge NRK. Ved Frognerparken hadde flere medlemmer av organisasjonen Besteforeldrenes klimaaksjon møtt opp til fots med plakater med påskrift som «Bomring - 1000 takk», «Mindre kø - renere luft» og «Færre biler - Bra for klima».

Les også: Bom-sabotør: – Vi kommer til å ødelegge flere bomstasjoner

53 nye bomstasjoner i 2019

Det er ikke lenge siden sist det ble gjennomført en kjør sakte-aksjon i Oslo. 6. september kjørte rundt 150 biler sakte fra Sandvika til Oslo for å protestere mot planlagte bomstasjoner. Også den aksjonen ble arrangert i regi av Cecilie Lyngby, men ble gjennomført uten at politiet måtte gripe inn. Under aksjonen i september holdt aksjonistene seg i høyre fil, slik at andre biler kunne passere.

Det er planlagt 53 nye bomstasjoner i Oslo og som skal stå klare i mars 2019. 48 av bomstasjonene kommer i Oslo, to i Lørenskog, to i Oppegård og én i Ski kommune.

Samferdselsminister Jon Georg Dale har tidligere sagt til ABC Nyheter at det er uaktuelt at staten skal blande seg inn i hvor det innføres bompenger og hvor mye.

– Da begynner staten å mene noe om lokal organisering. Det kan bli oppfattet som om staten vil ta over ansvaret for bompenger. Det er ikke aktuelt. Staten innfører ikke bompenger, sa Dale.

Les også:

Ny bompengeaksjon i Bergen: – Det blir den største noen gang

Dale: – Uaktuelt å bestemme bompenger

Parti mot bompenger vokser på måling i Rogaland

Personvernpolicy