Krigshistorisk område i Narvik fredes

Krigshandlingene i Narvikfjella pågikk helt fram til 8. juni 1940. Dette bildet er tatt en gang i tiden mellom 10. og 13. april.
Krigshandlingene i Narvikfjella pågikk helt fram til 8. juni 1940. Dette bildet er tatt en gang i tiden mellom 10. og 13. april. Foto: Scanpix / NTB scanpix

Folk har flyttet på eller fjernet minner fra andre verdenskrig i Narvikfjella. Det blir ulovlig når Riksantikvaren nå freder området midlertidig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksantikvaren melder om en økende tendens til at folk flytter på eller fjerner krigsminner fra området.

– Vi ønsker økt bevissthet rundt at dette er kulturminner av nasjonal og internasjonal betydning. Dette er et kampområde fra andre verdenskrig med unike og svært sårbare kulturminner, sier riksantikvar Jørn Holme.

Vedtaket om midlertidig fredning gjelder umiddelbart. Samtidig starter Riksantikvaren også ordinær fredning, en sak som vil legges ut på høring i løpet av 2019.

Krigshandlingene i Narvikfjella pågikk helt fram til 8. juni 1940. Innenfor dette høyfjellsområdet er det bevart omfattende spor og rester etter de siste kamphandlingene mellom ordinære norske forsvarsstyrker og tyske invasjonsstyrker, særlig fra perioden 22. mai til 8. juni 1940.

Blant annet er det bevart forsvars- og skytestillinger, hvile- og kommandoplasser, våpen- og utstyrsdeler og ammunisjon. Stillingene består av svært enkle steinkonstruksjoner som i all hovedsak har fått ligge urørt i nesten 80 år.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden