Meny

Oslo-politiker om syklister som sykler på rødt: – Sjokkerende mange

ABC Nyheter rigget opp et kamera i lyskrysset Prinsens gate/Kirkegata i Oslo sentrum en mandag ettermiddag i september. Mellom klokken 15.30 og 16.00 fanget kameraet opp hele 49 syklister som syklet over krysset på rødt lys. Det utgjør 32 prosent av de totalt 153 syklistene som passerte.

Flere bystyre-politikere i Oslo reagerer på at 49 syklister syklet på rødt lys i løpet av 30 minutter.

Sist helg publiserte ABC Nyheter en video som viser at 49 syklister syklet på rødt lys i løpet av 30 minutter i et lyskryss i Oslo sentrum. Regelbryterne utgjorde 32 prosent, nesten en tredjedel, av alle syklistene som passerte krysset Prinsens gate/Kirkegata i tidsrommet 15.30-16.00.

Se videoen øverst i saken.

Det høye antallet får flere Oslo-politikere til å reagere. Kristoffer Gustavsen (H) sitter i Samferdsels- og miljøkomiteen i Oslo bystyre, og er bekymret over det han ser i videoen.

– Det er sjokkerende å se at så mange bryter trafikkreglene. Når det gjelder en så stor andel fremstår det for meg som at mange mener det er legitimt å bryte trafikkreglene så lenge man er syklist. Sånn kan vi ikke ha det, sier Gustavsen til ABC Nyheter.

Bakgrunn: I løpet av 30 minutter syklet 49 personer på rødt lys

Carl I. Hagen: – Et altfor høyt tall

Han får støtte fra Frp-nestor og medkomitémedlem i bystyret Carl I. Hagen.

– De aller fleste syklister oppfører seg ordentlig i trafikken. Men 32 prosent syklister på rødt lys, som var tilfellet i denne saken, er et altfor høyt tall. De ødelegger for syklistene som gruppe. Hvis politiet ser slike lovbrudd, bør de øyeblikkelig ta tak i vedkommende og bøtelegge, sier Hagen til ABC Nyheter.

Hagen påpeker at det er forbudt for syklister å krysse lyskryss på rødt lys, og synes det er synd at enkelte syklister setter hele trafikantgruppen i et dårlig lys. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Han mener det vil virke preventivt om Oslo-syklister får se oppslag i avisene om syklister som har blitt stanset og bøtelagt for å kjøre på rødt lys.

– De bør straffes på samme måte som bilister som kjører på rødt lys. Jeg vil oppfordre alle syklister til å oppføre seg lovlydig og ta hensyn til andre trafikanter. Gående og andre syklister som kjører pent og rolig og følger trafikkreglene blir fort engstelig av syklister som sykler fort og bryter regler. Vis hensyn, sier Frp-politikeren.

Politiet i Oslo har tidligere sagt til ABC Nyheter at syklister som sykler på rødt lys ikke kan prioriteres, men at de forsøker å skrive ut bøter dersom de ser noen gjennomføre et slikt lovbrudd.

Politidirektoratet har sagt at de ikke har informasjon som tilsier at ekstraordinære tiltak bør iverksettes for å få ned sykkelrelaterte trafikklovbrudd.

Aktuelt: Oslo-borger bekymret for sykkeltrafikken: – Føler meg utrygg som fotgjenger

SV-politiker: – Et ufullstendig bilde

Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) oppfordrer alle som ferdes i trafikken til å følge reglene. Foto: Marius Nyheim Kristoffersen/SV

Bystyremedlem Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) i Samferdsels- og miljøkomiteen mener ABC Nyheters artikkel viser at det fortsatt er en lang vei å gå før Oslo er en helt trygg by for både fotgjengere og syklister.

– Vi trenger rett og slett en sykkelkultur. Da trenger vi mye bedre tilrettelegging for syklister, med adskilte sykkelfelt, egen skilting og egne trafikklys. Videre må folk lære seg trafikkreglene for syklister. Alle barn i Oslo bør lære dette på skolen, sier Eidsvoll til ABC Nyheter.

Hun mener imidlertid at videoen ABC Nyheter har publisert ikke er representativt for Oslo som helhet.

– Antallet som sykler på rødt lys burde vært null, åpenbart. Tall for ett kryss i 30 minutter sier likevel ikke noe eksakt om situasjonen i Oslo og hvor problemene er størst. Da trenger man data fra mange flere kryss, på ulike steder av byen og på ulike tider av døgnet og året, mener SV-politikeren.

Les også: Menn i «midtlivskrise» sykler fortest

Gustavsen frykter en voksende ukultur

Kristoffer Gustavsen i Høyre er bekymret for at de dårlige sykkelvanene skal påvirke den oppvoksende generasjonen. Om det blir sett på som greit å sykle på rødt, tror han det kan skape dårlig sykkelkultur.

– Voksne syklister bør være gode forbilder for andre som ønsker å sykle og for barn. Hvis det vokser opp en sykkelgenerasjon i Oslo som stadig ser sine foreldre og andre voksne sykle på rødt lys, kan vi få et mye større trafikksikkerhetsproblem i fremtiden, sier han.

Gustavsen understreker at han ønsker at flere skal sykle i Oslo, og at flertallet av dagens syklister er gode trafikanter.

Kristoffer Gustavsen (H) understreker at det ikke er greit å sykle på rødt, kjøre på rødt eller gå på rødt. – Det skaper farlige situasjoner. Foto: Privat

– Det er mange som overholder reglene og er gode syklister. Det er utrolig leit for dem at syklister skal bli sett på som en trafikkgruppe som tar loven i egne hender. Majoriteten følger jo reglene, men videoen viser at det er en for stor andel som synes det er greit å ikke gjøre det.

Stortinget har vedtatt at det skal være et mål at sykkelandelen på landsbasis skal være på minst 8 prosent. I byene er målet at reiser på sykkel innen 2029 skal utgjøre 20 prosent av alle reiser.

Sykkeltrafikken i Oslo har gått kraftig opp de siste årene. Samtidig har antallet hardt skadde og drepte i trafikkulykker som involverer sykler i storbyene økt med 66 prosent fra tidsperioden 2004-2007 til tidsperioden 2014-2017, ifølge tall fra Statens Vegvesen.

Les også: Flere dropper bil og velger elsykkel

Mener kommunen tar for lett på saken

Liv Jorun Andenes, konstituert direktør for Sykkelprosjektet i Oslo, uttalte seg om de 49 syklistene som syklet på rødt lys til ABC Nyheter på vegne av Oslo kommune i helgens artikkel. Hun unngikk å fordømme syklistenes trafikkoppførsel direkte, men forklarte oppførselen med dårlig tilrettelegging for syklister i Oslo.

Det viktigste kommunen kan gjøre for å få bukt med problemet, ifølge Andenes, er å fortsette å bygge sykkelveier og bedre infrastrukturen.

Gustavsen er enig i at det er viktig å bygge ut sykkelveinettet i Oslo og følge strategien som er lagt, men han mener det blir for enkelt å skylde den utbredte kjøringen på rødt lys på sykkelinfrastrukturen i Oslo.

– Jeg synes vedkommende som uttaler seg på kommunens vegne tar veldig lett på dette. Man kan ikke si at det er infrastrukturens skyld at syklister har dårlige holdninger. De er selv skyld i sine dårlige holdninger. Syklistene må skjerpe seg. Det er ikke greit å sykle på rødt. Det skaper farlige situasjoner, sier han.

Les også: Oslo bysykkel har mer enn tredoblet antallet unike brukere på tre år

Andenes: – Ikke ment som et forsvar

Konstituert direktør for Sykkelprosjektet i Oslo, Liv Jorun Andenes, sier til ABC Nyheter at Oslo kommune selvfølgelig ikke mener det er greit at folk sykler på rødt lys.

Liv Jorun Andenes er konstituert sjef for Sykkelprosjektet i Oslo kommune. Foto: Privat

– Mine kommentarer var ikke ment som er forsvar for regelbrudd, men en forklaring på hvorfor sykkelkulturen har en lengre vei å gå i Norge enn i andre land. Min tanke var å overlate til de som håndhever trafikkreglene å kommentere alvorlighetsgraden av de konkrete lovbruddene, mens jeg kommenterer det kommunen har myndighet til å gjøre noe med, sier Andenes.

Hovedpoenget hennes var å fremheve hvilke virkemidler kommunen har for å forhindre den type oppførsel. Det er hovedsaklig å bygge bedre sykkelveier og infrastruktur, ifølge Andenes. Samtidig mener hun det blir litt for lettvint å be syklistene skjerpe seg og skaffe seg bedre holdninger.

– Det at syklister i København bryter trafikkreglene sjeldnere enn syklister i Oslo handler ikke om at dansker generelt er mer lovlydige enn nordmenn. Som all annen kultur oppstår ikke sykkelkultur i et vakuum, men påvirkes av en rekke ytre faktorer og forhold. Vi kan legge til rette for ønsket sykkeloppførsel gjennom blant annet infrastruktur. På dette området er danskene i verdensklasse. Blir syklister ivaretatt av trafikksystemet, er det større sannsynlighet for at de yter respekt tilbake, sier Andenes.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:18 Kvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden20:50 Venezuela bryter diplomatiske bånd med Colombia20:32 Voldtektssak mot tidligere Molde-spiller skal etterforskes mer20:21 Opptellingen i gang etter voldspreget valg i Nigeria20:15 Vipers til sin første kvartfinale i mesterligaen19:32 Spår at halvparten av bilbutikkene blir borte19:30 Lykkelig Johaug: – Det viktigste gullet jeg har tatt19:07 Vil noen redde atom-avtalen?18:36 Hevingen av fregatten Helge Ingstad kan starte mandag18:24 – Du gjør opp status når du får en slik beskjed18:16 Skotrøbbel for Forfang: – Noe bør gjøres18:03 Minst én død i snøskred i Østerrike17:48 Falla får Østberg som VM-makker på lagsprinten17:11 Gulbrandsen åpnet sprint-VM med ny personlig rekord16:56 Åtte siktet: Politiet fant over 100 kilo narkotika16:53 Bronsevinner Sundby viftet vekk Bolsjunovs kritikk16:41 Landslagstrener Nossum tok til tårene16:22 Ap-veteran fra Oppland vil ha Giske som partileder15:52 Ingen norske medaljer i storbakken: – Selvfølgelig kjipt i et VM15:49 Mann alvorlig skadd i klatreulykke i Hordaland15:09 Politiet etterlyser varebil som fraktet cyanid15:02 Mester Røthe skal snakke Iversen til fornuft14:49 Venezuelanske soldater slutter seg til Guaido14:47 Super-G-rennet i Bansko snødde bort14:42 VM-sensasjonen Karlsson sa unnskyld til Kalla14:17 Graabak vraket til lagsprinten i VM14:15 Røthe tok sitt første VM-gull på norsk drømmedag14:13 Pappa Røthe: – Jeg er både rørt og stolt14:05 Tankene raste gjennom hodet på Therese13:41 Tilsvar: Misvisende om meldeplikt til EU13:36 Solskjær om Pogba: – Han er en leder i garderoben og på banen13:28 Sølv-Østberg brøt med alle råd13:20 Tarjei Bø vant sprinten i åpent EM13:16 To til sykehus for sjekk etter boligbrann i Nordland13:09 McGrath og Bråthen tok sølv og bronse i junior-VM13:06 Kane fra start mot Burnley12:57 Weng: – Nå mangler det bare litt i hodet12:52 Barcelona-sjefen forsvarer Suárez12:47 Seks gutter i retten for grove ran i Oslo12:36 Abid Raja: – Uforståelig angrep fra Sp og Rødt på meldeplikt til EU12:32 Rørt Jacobsen om Johaug: – Hun er tilbake der hun skal være12:29 Pappa Johaug: – Våget ikke tro på gull før målstreken12:28 Nord-Koreas leder til Vietnam12:26 KrFU-lederen hardt ut mot Knut Arild Hareide12:15 Goggia vant utfor i Crans-Montana, Mowinckel på 11.-plass12:05 Johaugs manager: – Nå er alt glemt11:59 Skipresidenten: – Hele Norge unner Therese dette11:54 Kardinal: Vatikanet slettet arkiv over overgripere11:44 Riiber har knekt Bergisel-koden11:42 Overlegent VM-gull til Therese Johaug, dobbelt norsk11:38 Mann tiltalt for gullsmedran i Oslo11:34 – Kunsten å spise godt, det gode liv, trues nå11:29 NBA-stjerne fortviler over VM-kvalifiseringsreglene11:14 Mann til sykehus med hodeskader i Oslo – to pågrepet11:09 Johnson leder storturnering i golf i Mexico11:02 Direkterapportering fra skiathlon for menn10:57 Kinesisk selskap kan overta Bergensbanen10:43 Minst 84 døde og 200 syke etter alkoholforgiftning i India10:29 FIFA tok U17-VM fra Peru09:30 Mann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn09:14 Norsk semifinaletap i junior-VM curling09:02 Palace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00 14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27 Bomber ryster Nigeria på valgdagen08:26 Dagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12 Skarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03 Haugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00 Falla kan legge forbildet bak seg06:30 Johaugs rakettfart lager grå hår06:27 Økning i antall tyveri i byggebransjen06:14 Venezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50 Dette skjer i dag05:35 Dette skjedde i natt05:10 VG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09 R. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09 Norwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28 19 kilo ost per nordmann03:27 USAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05 Tvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30 FNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold01:53 Guaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43 Svensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20 Advarsel om globalt internettangrep01:19 Helse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39 Trump nominerer ny FN-ambassadør00:28 Kongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11 Mange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36 Ruud utslått i kvartfinalen i Rio23:00 Norwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23 Mueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07 54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42 Trump kan møte Xi i mars21:29 Er du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06 Politiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27 Bronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13 R. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23 Molde og Sarpsborg vant i Spania19:20 Giske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10 Foreldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06 Schmid fikk betalt etter strengt høyderegime
Siste nytt
21:18NorgeKvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden20:50VerdenVenezuela bryter diplomatiske bånd med Colombia20:32SportVoldtektssak mot tidligere Molde-spiller skal etterforskes mer20:21VerdenOpptellingen i gang etter voldspreget valg i Nigeria20:15SportVipers til sin første kvartfinale i mesterligaen19:32MotorSpår at halvparten av bilbutikkene blir borte19:30SportLykkelig Johaug: – Det viktigste gullet jeg har tatt19:07StemmerVil noen redde atom-avtalen?18:36NorgeHevingen av fregatten Helge Ingstad kan starte mandag18:24Helse og livsstil– Du gjør opp status når du får en slik beskjed18:16SportSkotrøbbel for Forfang: – Noe bør gjøres18:03VerdenMinst én død i snøskred i Østerrike17:48SportFalla får Østberg som VM-makker på lagsprinten17:11SportGulbrandsen åpnet sprint-VM med ny personlig rekord16:56NorgeÅtte siktet: Politiet fant over 100 kilo narkotika16:53SportBronsevinner Sundby viftet vekk Bolsjunovs kritikk16:41SportLandslagstrener Nossum tok til tårene16:22PolitikkAp-veteran fra Oppland vil ha Giske som partileder15:52SportIngen norske medaljer i storbakken: – Selvfølgelig kjipt i et VM15:49NorgeMann alvorlig skadd i klatreulykke i Hordaland15:09NorgePolitiet etterlyser varebil som fraktet cyanid15:02SportMester Røthe skal snakke Iversen til fornuft14:49VerdenVenezuelanske soldater slutter seg til Guaido14:47SportSuper-G-rennet i Bansko snødde bort14:42SportVM-sensasjonen Karlsson sa unnskyld til Kalla14:17SportGraabak vraket til lagsprinten i VM14:15SportRøthe tok sitt første VM-gull på norsk drømmedag14:13SportPappa Røthe: – Jeg er både rørt og stolt14:05SportTankene raste gjennom hodet på Therese13:41PolitikkTilsvar: Misvisende om meldeplikt til EU13:36SportSolskjær om Pogba: – Han er en leder i garderoben og på banen13:28SportSølv-Østberg brøt med alle råd13:20SportTarjei Bø vant sprinten i åpent EM13:16NorgeTo til sykehus for sjekk etter boligbrann i Nordland13:09SportMcGrath og Bråthen tok sølv og bronse i junior-VM13:06SportKane fra start mot Burnley12:57SportWeng: – Nå mangler det bare litt i hodet12:52SportBarcelona-sjefen forsvarer Suárez12:47NorgeSeks gutter i retten for grove ran i Oslo12:36PolitikkAbid Raja: – Uforståelig angrep fra Sp og Rødt på meldeplikt til EU12:32SportRørt Jacobsen om Johaug: – Hun er tilbake der hun skal være12:29SportPappa Johaug: – Våget ikke tro på gull før målstreken12:28VerdenNord-Koreas leder til Vietnam12:26NorgeKrFU-lederen hardt ut mot Knut Arild Hareide12:15SportGoggia vant utfor i Crans-Montana, Mowinckel på 11.-plass12:05SportJohaugs manager: – Nå er alt glemt11:59SportSkipresidenten: – Hele Norge unner Therese dette11:54VerdenKardinal: Vatikanet slettet arkiv over overgripere11:44SportRiiber har knekt Bergisel-koden11:42SportOverlegent VM-gull til Therese Johaug, dobbelt norsk11:38NorgeMann tiltalt for gullsmedran i Oslo11:34Penger– Kunsten å spise godt, det gode liv, trues nå11:29SportNBA-stjerne fortviler over VM-kvalifiseringsreglene11:14NorgeMann til sykehus med hodeskader i Oslo – to pågrepet11:09SportJohnson leder storturnering i golf i Mexico11:02SportDirekterapportering fra skiathlon for menn10:57NorgeKinesisk selskap kan overta Bergensbanen10:43VerdenMinst 84 døde og 200 syke etter alkoholforgiftning i India10:29SportFIFA tok U17-VM fra Peru09:30NorgeMann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn09:14SportNorsk semifinaletap i junior-VM curling09:02SportPalace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00Verden14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27VerdenBomber ryster Nigeria på valgdagen08:26NorgeDagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12SportSkarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03NorgeHaugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00SportFalla kan legge forbildet bak seg06:30SportJohaugs rakettfart lager grå hår06:27NorgeØkning i antall tyveri i byggebransjen06:14VerdenVenezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeVG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09VerdenR. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09NorgeNorwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28Mat og drikke19 kilo ost per nordmann03:27VerdenUSAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05VerdenTvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30VerdenFNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold01:53VerdenGuaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43VerdenSvensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20TeknologiAdvarsel om globalt internettangrep01:19NorgeHelse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39VerdenTrump nominerer ny FN-ambassadør00:28VerdenKongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11NorgeMange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36SportRuud utslått i kvartfinalen i Rio23:00VerdenNorwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23VerdenMueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07Norge54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42VerdenTrump kan møte Xi i mars21:29VerdenEr du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06NyheterPolitiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27SportBronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13VerdenR. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23SportMolde og Sarpsborg vant i Spania19:20PolitikkGiske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10VerdenForeldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06SportSchmid fikk betalt etter strengt høyderegime
Populært