Øst politidistrikt beklager lang saksbehandlingstid

Politimester Jon Steven Hasseldal I Øst politidistrikt begrunner den lange saksbehandlingstiden blant annet med en kraftig økning i sedelighetssaker.
Politimester Jon Steven Hasseldal I Øst politidistrikt begrunner den lange saksbehandlingstiden blant annet med en kraftig økning i sedelighetssaker. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I september kom Riksadvokaten med sterk kritikk av Øst politidistrikt for opphopning av saker. Nå beklager politimesteren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er beklagelig at vi nå har så lang saksbehandlingstid i vårt distrikt. Jeg har full forståelse for at både fornærmede og siktede i saker hos oss opplever dette som tungt og vanskelig, sier politimester Jon Steven Hasseldal i Øst politidistrikt i en pressemelding.

Øst politidistrikt dekker fylkene Østfold og Akershus, utenom Asker og Bærum.

Ifølge et tilsyn utført av Oslo statsadvokatembeter i vår, var ingen av de 150 voldtektssakene i politidistriktet behandlet innen fristen på 130 dager. Tall NRK har fått viser dessuten at antall saker som har ligget på vent i mer enn ett år, nesten er tredoblet siden mai i fjor.

– Den beskrevne situasjon kan ganske enkelt ikke vedvare, skrev Riksadvokaten i et brev til Øst politidistrikt i september.

Les også: Rapport: Manglende etterforskning av voldtektssaker

Økning i sedelighetssaker

Nå har politidistriktet svart på brevet. Her peker de på fire faktorer som har bidratt til at saker hoper seg opp:

* At de har hatt en sterk økning i sedelighetssaker, og spesielt sterk økning i seksuelle overgrep og voldtekt av barn under 14 år. Sistnevnte har sammenheng med at distriktet jobber med to omfattende nettovergrepssaker med flere hundre involverte barn.

* At det er knapphet på etterforskere og jurister med spesialistkompetanse på seksuallovbrudd.

* At høyt fokus på gjennomføring av politireformen har ført til mindre kapasitet til oppfølging av straffesaksbehandlingen.

* At mange slutter i stillingene sine eller blir flyttet over til nye stillinger som følge av politireformen.

Les også: Politileder straffes for promillekjøring under Norway Cup

Fremhever oppklaringsprosenten

Øst politidistrikt understreker at flere tiltak er satt i gang for å få bedre kontroll og styring av straffesaksbehandlingen. Samtidig skriver politidistriktet at tall for september kan tyde på at distriktet har klart å bremse den negative utviklingen noe.

De viser også til at de har høyere oppklaringsprosent både generelt, på sedelighet og på vold enn landsgjennomsnittet.

– På tross av at saksbehandlingstiden er altfor lang, gleder jeg meg over å se at kvaliteten på saker som har blitt etterforsket er svært god. Vi har god oppklaringsprosent, og gode etterforskere og jurister som jobber grundig med sakene de har, sier Hasseldal.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden