Trygg Trafikk oppfordrer til ro på veiene etter helsvart september

Fem av de 18 som mistet livet i septembertrafikken omkom da en veteranbil kjørte inn i en fjellvegg på Rjukan nær Gaustatoppen.
Fem av de 18 som mistet livet i septembertrafikken omkom da en veteranbil kjørte inn i en fjellvegg på Rjukan nær Gaustatoppen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter en bekmørk september måned der 18 mennesker omkom i trafikken i Norge oppfordrer Trygg Trafikk bilistene til å ta det med ro i ferieutfarten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

18 omkomne i september er mer enn tre ganger så mange som i samme måned i fjor, da fem personer mistet livet.

Fem av de omkomne i septembertrafikken mistet livet i en veteranbilulykke i Rjukan søndag 2. september. Månedens siste dødsulykke skjedde i Nittedal utenfor Oslo søndag kveld.

– Vi ser dessverre en økning i antall drepte i september. Én som omkommer i trafikken er én for mye, og vi har langt igjen til visjonen om null drepte og hardt skadde i trafikken, sier seniorrådgiver Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.

Ulykkesrisikoen øker også i høstferien, med et værskifte som gir glattere veier og økt trafikk på grunn av skoleferien.

– Ta det med ro, ikke ta unødvendige sjanser og hold oppmerksomheten på trafikken, bedyrer Johansen.

I tillegg til føret blir også sikten påvirket da kveldene blir mørkere inn mot vinteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– På våte og glatte veien kan bremselengden være hele fire ganger lengre enn på tørr asfalt. Da er det viktig å kunne se fotgjengere og syklister i god tid for å kunne reagere. Alle som ferdes ute i mørket bør bruke refleks eller lykt, sier Johansen.

Så langt i år har 81 personer mistet livet på norske veier. Det er en økning fra 72 i samme periode i 2017, men fortsatt lavere enn 111 i samme periode i 2016, 87 i 2015 og 126 i 2014.

Aktuelt: I løpet av 30 minutter syklet 49 personer på rødt lys