Kvinneorganisasjon mener halvparten av alle utførte aborter er livsfarlige

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den internasjonale dagen for trygg og lovlig abort markeres fredag. Halvparten av abortene som foretas i verden er livsfarlige, mener organisasjonen FOKUS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Strenge lover mot abort fører ikke til færre aborter, bare farligere aborter, sier Gro Lindstad, daglig leder i Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål (FOKUS).

Organisasjonen jobber for å styrke kvinners tilgang til trygge og lovlige aborter i sju land i Afrika, Latin-Amerika i Asia.

FOKUS anslår at det foretas 56 millioner aborter i verden hvert år. 25 millioner av disse regner organisasjonen som livsfarlige. Det betyr at de utføres uten kvalifisert helsepersonell og med redskaper som strikkepinner, kleshengere eller lignende.

Konservative krefter

Lindstad mener at bakgrunnen for det skyhøye antallet utrygge aborter er at konservative krefter i en rekke land hindrer legalisering av abort. Strenge lover og manglende tilgang til prevensjon, kunnskap og god helsehjelp er også en deler av forklaringen.

– Løsningen er å fjerne kriminalisering av kvinners kropp ved å tilby sikre muligheter for prevensjon uten at kvinnen skal møte økonomiske sperrer. For de aller fleste utføres en abort medisinsk gjennom en angrepille. Dessverre er tilgjengeligheten svært dårlig. Mange steder er den også ulovlig, sier Lindstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Færre dør

Seniorrådgiver Kjersti Augland i organisasjonen Sex og Politikk mener imidlertid at det er en positiv utvikling i tryggheten for kvinner som tar abort.

– Vi ser at det er en oppmykning av abortlover i mange land, samtidig som færre kvinner dør som følge av abort, sier hun til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at 30.000 kvinner dør som følge av abort i dag, mot 47.000 kvinner for ti år siden. Augland viser til at flere kvinner har tilgang på en trygge aborter gjennom medikamentet Misoprostol, som har flere bruksområder og dermed fås kjøpt over disk i en rekke land.

– Vi ser en positiv utvikling, men er det fortsatt mye som mangler, sier hun.

Ikke i mål

Lindstad understreker at arbeidet med å styrke kvinners rettigheter ikke er forbeholdt utviklingsland. Hun er overrasket over at konservative holdninger også herjer i vestlige land.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du skal ikke lenger til Polen, hvor de nå ønsker å trekke abortlovgivningen i feil retning, sier hun.

Lindstad trekker også fram at dersom Brett Kavanaugh blir utnevnt som ny høyesterettsdommer, får USAs øverste domstol for første gang på mange år et klart konservativt flertall. Dette kan igjen få betydning for praktiseringen av selvbestemt abort.

Lindstad mener at man heller ikke kan ta den 40 år gamle abortloven i Norge for gitt. Hun viser til forslaget om utvidet reservasjonsrett for fastleger i 2013, som ble trukket etter at tusenvis protesterte mot den.

– Vi må fortsette å synliggjøre viktigheten av at kvinner skal bestemme selv, sier hun.