Ny elendig KrF-måling – ville bare fått én representant på Stortinget

Kristelig Folkeparti får rekordlave 3 prosent på Vårt Lands måling for september. Samtidig er Ap igjen landets største parti.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

3 prosent er den dårligste oppslutningen KrF har fått i målinger gjort av Norstat for Vårt Land. Det er også en av de dårligste målingene for partiet noen gang. Hvis det var stortingsvalg nå, ville Rogalands Olaug Bollestad vært KrFs eneste innvalgte på Stortinget.

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning tror det politiske sidevalget KrF nå skal gjøre kan påvirkes av de svake målingene.

– KrF er i en situasjon der de risikerer å skyve fra seg velgere uansett hvilket valg de tar. Partiet kan stå igjen uten velgere i det hele tatt hvis de tar et valg som gjør at de mister kjernevelgerne, og samtidig mislykkes med å hente nye velgere, sier han.

Sammenlignet med stortingsvalget i 2017 ville bare seks av ti KrF-velgere i dag stemt på partiet.

Ap går fram 2,2 prosentpoeng til 26,6 prosent og er dermed landets største parti. Det skyldes Høyres fall på 3,1 prosentpoeng den siste måneden. På målingen får Høyre 24,3 prosent. Frp går imidlertid fram 2,8 prosentpoeng til 15,7 og utligner nesten Høyres fall.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandatfordelingen gir klart flertall til venstresiden. Ap, SV og Rødt får til sammen 69 mandater, og med støtte fra Senterpartiets 22 har de rødgrønne et komfortabelt flertall.

Oppslutningen til partiene fordeler seg slik (endring fra augustmålingen i parentes):

SV 6,9 (-0,7), Ap 26,6 (2,2), Sp 12 (-0,5), KrF 3 (-0,6), Venstre 3,4 (0,4), Høyre 24,3 (-3,1), Frp 15,7 (2,8), Rødt 5 (0,8) og MDG 2,3 (-1,3).

Målingen er gjennomført av Norstat for Vårt Land mellom 18. og 24. september og er basert på 932 intervjuer. Feilmarginen er ikke oppgitt.