Barack Obama advarer mot å ta demokratiet for gitt

Video: Under Obamas åpningstale reflekterte han rundt hva han ville gjort hvis han kunne blitt president igjen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi kan ikke ta for gitt at demokratiet vil vare evig. Vi må kjempe for det, sier Barack Obama, som er bekymret for politikk bygget på nasjonalisme og rasisme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere amerikanske presidenten snakket en drøy time til en forsamling av om lag 3.000 næringslivsleder og andre som deltok på Oslo Business Forum utenfor Oslo onsdag. Selv om temaet skulle være teknologi, ledelse og bærekraft, tok han også opp den politiske utviklingen i Vesten.

Han mener ledere i USA og Europa ble overmodige av den positive økonomiske utviklingen sent på 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet. Men globaliseringen har gjort at mange har følt at de har falt i bakevja, advarer Obama.

– De føler seg urolige av endringene og ser til en gammel type politikk, basert på stammer, raser eller nasjonalisme, sa han, og advarte:

– Vi kan ikke ta for gitt at demokratiet vil vare evig. Vi må kjempe for det, kultivere og dyrke det fram.

Både håp og hat

Han påpekte at internett, som ble sett på som en positiv mulighet til å bringe verden sammen, har en bakside.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Barack Obama utenfor The Thief onsdag ettermiddag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Barack Obama utenfor The Thief onsdag ettermiddag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Det vi har lært de siste årene, er at den samme kraften som kan brukes til å spre budskap om håp, også kan brukes til å spre hat.

Næringslivslederne må se utover «resultatarkets fire hjørner». De kan ikke bare bry seg om sine eiere, men må forholde seg til endringene i samfunnet.

– Det er ikke entreprenørens oppgave å løse disse problemene. Men de må ikke glemme at de er avhengige av at samfunnet fungerer bra. Hvis ikke vil du få proteksjonisme og autoritære tendenser i politikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nevnte ikke Trump

Han nevnte ikke sin etterfølger Donald Trump ved navn i løpet av sin timelange opptreden

For å motvirke de skadelige sidene av globaliseringen må man sikre at investeringer blir spredd, ifølge Obama, som også slo et slag for velferdsstaten og mener Norge har funnet en god løsning.

Obama øste av sin erfaring fra Det hvite hus til å gi råd til næringslivslederne. Blant annet oppfordret han dem til å gi rom for unge talenter og viste til at rådgiveren Brian Dees fikk en avgjørende rolle under forhandlingene om klimaavtalen i Paris da han var i midten av 30-årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis jeg hadde lagt vekt på ansiennitet, hadde han ikke vært i nærheten av å delta i forhandlingene, sa han, og medgikk smilende at han nå opplever at døtrene hans på 17 og 20 til tider er smartere enn ham.

Han talte også varmt for mangfold i styrerommet og i bedriften.

– Hvis alle som deltar i møtet er akkurat som deg, trenger du ikke ha noe møte, poengterte han.

Svak for Norge

Obama ble tatt hjertelig imot da han kom på scenen i konferansesenteret på Hellerudsletta utenfor Oslo. Deltakerne hadde betalt flere tusen kroner for å se ham, noen hadde betalt opptil 32.000 kroner for muligheten til å håndhilse og ta en selfie med ham.

Som stjerner flest, kvitterte han for mottakelsen ved å si noen rosende ord om landet han besøker, og erklærte at han var svak for Norge.

– Jeg elsker Norge og nordmenn. Når jeg var i Det hvite hus, og det var et problem, sa jeg til staben: Hvis bare nordmenn hadde ansvaret ville alt vært i orden. Kanskje vi burde sette nordmenn til å lede alt, sa Obama.

Video: Obama roser Norge:

57-åringen tilbringer ett døgn i Norge. Etter det NTB kjenner til har han ikke noe offisielt program utover samtalen på Oslo Business Forum.

Fredag skal Obama besøke Syddansk Universitet i Kolding i Danmark, på invitasjon fra den lokale næringslivsforeningen.