Rapport: Manglende etterforskning av voldtektssaker i Rogaland

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Halvparten av undersøkte voldtektssaker i Sørvest politidistrikt kunne vært etterforsket bedre, ifølge en ny rapport fra statsadvokatene i Rogaland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I inspeksjonsrapporten kommer det fram at 55 prosent av undersøkte voldtektssaker ikke har en tilfredsstillende etterforskningsplan, ifølge Stavanger Aftenblad. Samtidig er fremdriften i 75 prosent av sakene ansett som ikke tilfredsstillende.

– Vi ser at både politiadvokater og etterforskere har det travelt. Vi mener imidlertid at de må utnytte de ressursene de har bedre. En etterforskningsplan er et virkemiddel for å sikre en målrettet etterforskning, sier statsadvokat Nina Grande til avisen.

– Det betyr ikke nødvendigvis at etterforskningen av voldtektssaker er dårlig, men vi mener den i flere tilfeller kunne vært bedre, sier Grande.

Undersøkelsen er basert på 63 voldtektssaker som ble anmeldt mellom 1. januar og 31. mai i år, og som ikke var påtaleavgjort per 1. august. Det understrekes i rapporten at noen av sakene ligger lenger tilbake i tid.

«Typiske mangler var foto av åsted og rusprøver, manglende sikring av bevis samt manglende avhør i en tidlig fase», heter det i rapporten.

Sørvest politidistrikt kunne ikke kommentere rapporten tirsdag.