Belgia er rammet av afrikansk svinepest og dumper svinekjøtt i EU og Norge

SVINEPEST: Belgia er rammet av svinepest. Omverdenen har stoppet import av belgisk svinekjøtt. Nå dumper belgierne sin svinekjøtteksport i EU og EØS-landet Norge.
SVINEPEST: Belgia er rammet av svinepest. Omverdenen har stoppet import av belgisk svinekjøtt. Nå dumper belgierne sin svinekjøtteksport i EU og EØS-landet Norge. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Belgisk svinekjøtteksport ryster markedene i Europa. Også til Norge skal svinekjøtt fra Belgia nå ha funnet veien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyresykdommen afrikansk svinepest er brutt ut i Belgia, med den følge at deres store eksport øyeblikkelig er blitt stoppet av land utenfor EU.

Men i EU og EØS flyter belgisk flesk fortsatt fritt.

Det europeiske markedet for ferskt grisekjøtt er rystet etter utbruddet av afrikansk svinepest i Belgia, da en rekke land utenfor Europa øyeblikkelig stanset import av belgiske varer, skriver det danske slakteriselskapet Danish Crown i en fersk markedsrapport.

Svinepest kan være dødelig for dyra, men er ikke overførbar til mennesker.

Fri flyt i EØS

Siden Norge gjennom EØS-avtalen har sluttet seg til EUs veterinærbestemmelser, kan ikke Norge nekte import fra EU-land med utbrudd av dyresykdommer.

Etter EUs bestemmelser er det forbudt å eksportere kjøtt fra de områdene i Belgia som har utbrudd av svinepesten. Men det er en lang rekke unntak fra regelen. Dermed går eksport av store mengder belgisk svinekjøtt til EU-markedene samt til EØS-landene, fritt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Heller ikke da kugalskapen herjet som verst i England, ble import til Norge forbudt, etter at daværende landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen grep inn for å åpne importen.

Aktuelt: Afrikansk svinepest har kommet til Vest-Europa

Kan selges til Norge

Også til Norge, som vanligvis ikke har importert særlig svinekjøtt fra Belgia, skal det nå ha kommet noen partier råbillig svinekjøtt.

Norge har som kjent tollvern på landbruksvarer, men har også forpliktet seg i EØS-avtalen og i Verdens handelsorganisasjon WTO til å åpne visse kvoter for import med lav eller ingen toll.

Belgia har en relativt stor bestand av slaktesvin og produserer dobbelt så mye svinekjøtt som de selv forbruker, oppsummerer Danish Crown.

De mengdene som nå avsettes i Europa har skapt uro, fordi en rekke mindre aktører selger til meget lave priser i frykt for å brenne inne med slaktede griser, forteller det danske selskapets underdirektør Søren Tinggaard.

Aktuelt: Norske grisebønder frykter afrikansk svinepest