Streiken i TV-dramaproduksjon er over

NRK-serien «Heimebane» fikk prisen for beste dramaserie under Gullruten 2018. Produksjonen av andre sesong har vært rammet av streik, men nå er streiken blant filmarbeiderne over. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NRK-serien «Heimebane» fikk prisen for beste dramaserie under Gullruten 2018. Produksjonen av andre sesong har vært rammet av streik, men nå er streiken blant filmarbeiderne over. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Streiken i TV-dramabransjen er over etter at Virke og Norsk filmforbund mandag ble enige om en ny overenskomst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Totalt har 56 filmarbeidere vært ute i streik etter at det ble brudd i meklingen 1. september.

Streiken har rammet produksjonen av flere TV-serier, som andre sesong av «Heimebane» på NRK, samt den nye serien «Twin» og «Exit». Nå kan arbeidet med innspilling og etterarbeid på dramaproduksjonene gjenopptas.

– Det er med stor glede vi kan meddele at streiken er over. Resultatet vi i Norsk filmforbund og våre medlemmer sitter igjen med, viser at en streik var helt nødvendig denne gangen, og vi håper det blir lenge til neste gang, sier forbundsleder Sverre Pedersen i filmforbundet.

Konflikten har dreid seg om lønn. De streikendes krav har vært at de som jobber med TV-dramaserier, skal ha samme lønn som de som jobber med spillefilm.

Partene har nå blitt enige om et utredningsarbeid som skal danne grunnlag for forhandlinger om fastsettelse av minstelønnssatser i 2019.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er veldig fornøyd med å ha kommet til enighet med Norsk filmforbund (NFF). Nå sikrer vi et minstelønnssystem som gir forutsigbarhet og bærekraftig lønnsutvikling både for større og mindre dramaproduksjoner, slik vi har ønsket, sier forhandlingsleder Trond Teisberg i Virke.

Den nye avtalen mellom partene innebærer også en styrking av arbeidet med helse, miljø og sikkerhet (HMS) i TV-dramabransjen, ifølge Virke.