Stortinget ser på rutiner etter spionsiktelse

Stortingets direktør Marianne Andreassen vil gjennomgå rutinene for besøk til Stortinget etter at en russisk statsborger er siktet for ulovlig etterretningsvirksomhet under et seminar på Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Stortingets direktør Marianne Andreassen vil gjennomgå rutinene for besøk til Stortinget etter at en russisk statsborger er siktet for ulovlig etterretningsvirksomhet under et seminar på Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortinget gjennomgår rutinene for besøk etter spionsiktelsen mot en 51 år gammel russer som deltok på et seminar. Mannen har anket varetektsfengslingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen ble pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og siktet for spionasje mot norske statshemmeligheter fredag ettermiddag etter å ha deltatt på et IT-seminar i Stortinget i regi av Det europeiske senter for parlamentarisk forskning og dokumentasjon (ECPRD).

51-åringen er seniorrådgiver i departementet for informasjonsteknologi i Det russiske føderasjonsrådet i Dumaen, får Aftenposten opplyst.

Stortingsdirektør Marianne Andreassen sier til NTB at det ble iverksatt forebyggende tiltak umiddelbart etter pågripelsen.

– Jeg kan ikke gå inn i de enkelte tiltakene, men denne hendelsen gjør at vi tar en generell gjennomgang av rutiner knyttet til besøk og seminarer på Stortinget for å se om det er noe der vi bør forbedre, sier Andreassen.

Printernekt

– Kan det innebære at dere ikke lenger vil tillate deltakere fra land som PST har sagt det er knyttet særlig risiko til?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå er vi i en prosess hvor vi skal se på en generell gjennomgang av rutiner og regler. Hva som kommer ut av den gjennomgangen, det har jeg ikke svaret på i dag, sier Andreassen.

Ifølge VG er det innført forbud mot bruk av Stortingets printere etter hendelsen, og det skal kjøpes inn nye printere.

Bekymret for avlytting

Ola Kaldager, som i ti år ledet etterretningsgruppen E14, tror PST kan ha hatt den russiske 51-åringen i søkelyset i lengre tid, men av ulike grunner ikke har ønsket å pågripe ham tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man blir ikke fengslet i to uker for å ha hatt en rar eller dårlig oppførsel på et seminar på Stortinget. Når en norsk dommer sier ja til en såpass alvorlig inngripen, må PST etter min mening ha lagt noe på bordet som har en annen alvorlighetsgrad, sier han til NTB.

Tilgangen til Stortinget kan ha gitt den siktede russeren tilgang til å avlytte samtaler, tror direktør Jack Fischer Eriksen i Næringslivets Sikkerhetsråd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ved å oppholde seg i lokalene kan man plassere utstyr som kan fange opp tale. Eller hvis man får tilgang til Stortingets datasystemer, kan man få ut mye interessant om politiske og strategiske beslutninger, sier Eriksen.

Ifølge nettavisen Aldrimer undersøkes det også om den spionsiktede russeren har prøvd å hacke eller klone mobiltelefoner til stortingsrepresentanter eller andre deltakere på seminaret.

Anker fengsling

Den siktede russeren ble lørdag varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll. Mandag ble det klart at han anker kjennelsen fra Oslo tingrett.

Forsvareren hans, advokat Hege Aakre, har opplyst at klienten hevder det hele beror på en misforståelse. Hun mener siktelsen Politiets sikkerhetstjeneste (PST) så langt har, bærer preg av bare å være basert på observasjoner og ikke håndfaste bevis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge forsvareren har russeren en god forklaring på hva han har gjort. Hun har ikke ønsket å utdype dette.

– Jeg vil ikke gå nærmere inn i detaljene i saken, sa Aakre til NTB da hun var på vei inn i Oslo fengsel for å møte klienten mandag.

Ikke politiske samtaler

Kaldager antyder at den pågrepne 51-åringen kan bli et bytteobjekt som sikrer løslatelse av grenseinspektør Frode Berg, som sitter fengslet i Moskva, anklaget for spionasje.

Statsminister Erna Solberg (H) understreker at saken ligger hos påtalemyndigheten og ikke er gjenstand for politiske samtaler mellom Norge og Russland.

– Dette er en sak som går i straffesakssporet i Norge, ikke et politisk spor, sier Solberg til NTB.

– Det er ingen politiske samtaler om dette for dette er en politisak som etterforskes, sier hun.