Wara må svare på spørsmål om nødnett-svikt

Justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara (Frp) må svare på hvorfor deler av nødnettet falt ut i forbindelse med uværet på Sørlandet i helgen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara (Frp) må svare på hvorfor deler av nødnettet falt ut i forbindelse med uværet på Sørlandet i helgen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap kritiserer budsjettkutt til beredskap og krever svar fra justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) etter at store deler av nødnettet falt ut under helgens uvær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekstremværet Knud fredag og natt til lørdag slo ut nødnettet både til vanns og på land i mange timer i deler av Agder. Marnardal, Farsund og Lindesnes var hardest rammet av basestasjoner som falt ut lørdag kveld.

– Regjeringen har kuttet i bevilgningene til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap over flere år. Dette kan ha gått ut over arbeidet med å videreutvikle og sikre utbyggingen av nødnett i tråd med de føringer Stortinget har gitt, skriver Ap-nestleder Hadia Tajik i en epost til Fædrelandsvennen.

Skriftlig spørsmål

Hennes partikollega Kari Henriksen vil ta opp saken med Wara i et skriftlig spørsmål i Stortinget. Overfor Fædrelandsvennen kommenterer justis- og beredskapsministeren saken slik:

– Stortinget har besluttet at nødnett skal bruke eksisterende telelinjer og strømlinjer der hvor det er mulig. Langvarige strømutfall og linjebrudd vil derfor også ramme nødnett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Wara viser til at det er «urealistisk og svært kostnadskrevende» å bygge et frittstående nett uavhengig av eksisterende kommersiell infrastruktur.

Ansvaret for nødnettet ligger i dag hos Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ( DSB ).

Les også: Deler av nødnettet oppe igjen i Agder

Strømbrudd

Av DSBs totalt 2.100 basestasjoner over hele landet, var på det meste 41 nede i forbindelse med helgens uvær.

– Hovedårsaken til at basestasjonene falt ut, var strømbrudd som følge av uværet, opplyser pressevakt hos DSB til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Agder var på det meste 22 basestasjoner nede, men søndag kveld var det bare to stasjoner som ikke var i drift.

Søndag kveld var totalt 16 basestasjoner, av ulike årsaker, nede landet sett under ett.

Les også: Omfattende skader på strømnettet i Agder etter ekstremværet

Mobilnett oppe

Samtidig opplyser Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen at situasjonen i mobilnettet på Sørlandet var tilnærmet normal søndag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er enkelte basestasjoner, i noen kommuner, som fortsatt er ute. Men vi er tilbake i en tilnærmet normal situasjon. Vi har ingen gjenstående større feil i mobilnettet, sier han til NTB.

Utfordringene i Telenors kystradio, som er en del av nødnettet til havs, ble løst allerede lørdag kveld. På det meste var fire stasjoner ute.