Tre av ti politistillinger besatt av kvinner

Påtaleleder Beate Brinch Sand i Oslo politidistrikt (t.v.) og Grete Lien Metlid, leder for etterretning og etterforskning, er to tydelige ledere i Oslo politidistrikt. Nå melder Politidirektoratet at kvinneandelen er på vei opp i etaten og at 32 prosent av lederstillingene fylles av kvinner. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Påtaleleder Beate Brinch Sand i Oslo politidistrikt (t.v.) og Grete Lien Metlid, leder for etterretning og etterforskning, er to tydelige ledere i Oslo politidistrikt. Nå melder Politidirektoratet at kvinneandelen er på vei opp i etaten og at 32 prosent av lederstillingene fylles av kvinner. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens nesten halvparten av alle ansatte i politietaten er kvinner, er sju av ti politistillinger fremdeles besatt av menn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etaten skriver selv at det aldri har vært bedre kjønnsbalanse i politiet enn nå. Ved utgangen av 2017 var 46 prosent av alle ansatte i politiet kvinner, en økning på 1,5 prosentpoeng siden 2013, viser en personalrapport fra Politidirektoratet.

For ansatte i politistillinger har det vært en økning fra 27 prosent kvinner i 2013 til 31 prosent i fjor.

– Politihøgskolen har jobbet målrettet gjennom flere år for å øke antall kvinner som tar politiutdanning. Politihøgskolens opptak for 2017 viste tidenes høyeste kvinneandel med hele 46 prosent kvinnelige studenter, står det i rapporten.

Det går også det fram at det ved utgangen av 2017 var en andel kvinnelige ledere på 32 prosent, etter en økning på 2 prosentpoeng fra utgangen av 2016.

– I løpet av planens periode (2017–2022) er målet 30 prosent kvinnelige ledere i politistillinger og 40 prosent kvinnelige ledere totalt, står det i rapporten.

Ved utgangen av fjoråret var det 16.500 årsverk i politiet, en økning på omtrent 2.200 årsverk siden utgangen av 2013. Økningen har særlig kommet i form av flere politiårsverk ute i distriktene.