Meny

Varslet farenivå rødt:

Veltede trær og tusenvis uten strøm i ekstremværet Knud

Se video: Knud herjet hardt med båtene i Kristiansand.
Med orkan i kastene feide ekstremværet Knud inn over Sør- og Østlandet. Trær knakk som fyrstikker, hustak blåste av gårde og tusenvis har vært uten strøm.

Det ble fredag sendt ut rødt farevarsel da ekstremværet som har fått navnet Knud, nærmet seg Norge.

Rødt farevarsel sendes ut når det forventes «ekstreme konsekvenser» av været.

– Det vil være stor fare for at liv går tapt og at det blir store ødeleggelser på eiendom og infrastruktur. Myndigheter og sivile i berørte områder oppfordres til å utføre tiltak som bidrar til å sikre liv og begrense skadeomfanget, heter det i retningslinjene for varslingssystemet.

Få siste nytt om konsekvensene av Knuds herjinger i direkterapporteringen fra NTB:

(Artikkelen fortsetter under feeden)

– Akkurat nå blåser det aller mest på kysten av Rogaland, med sterk storm på Eigerøya og full storm på Obrestad fyr. Vinden vil holde seg noen timer til, opplyste Meteorologisk institutt på Yr litt før klokka 22 fredag kveld.

På Eigerøya var det da blitt målt hele 43,1 meter per sekund i de sterkeste vindkastene, noe som er langt over grensen for det som betegnes som orkan i kastene. For at uværet skal kunne kalles en orkan må imidlertid vinden overstige 32,6 meter per sekund som et gjennomsnitt over 10 minutter.

Allerede tidlig fredag ettermiddag blåste det opp i Rogaland og i Agder, og uværet feide raskt innover Østlandet, med til tider voldsomt regnvær og kraftig vind. Allerede på ettermiddagen ble det målt vindkast med en hastighet på 42,5 sekundmeter ved Lindesnes fyr. I 22-tiden hadde endelig uværet begynt å løye i Agder.

– Det kan fortsatt komme noen kraftige vindkast noen timer til i Oslo og Akershus, men etter midnatt dreier vinden mot vest og minker, opplyser meteorologene.

Ingen alvorlige personskader

Alle politidistriktene fra Rogaland via Agder og på hele Østlandet meldte stadig vekk om veltede trær, hustak som løsnet og vegg- og takplater som blåste av gårde utover fredagskvelden. Folk ble bedt om å holde seg innendørs, men mange trosset advarslene og gikk ut for å oppleve det ufyselige uværet.

Fredag kveld hadde det ikke kommet meldinger om alvorlige personskader, men flere steder var det dramatisk. På Holmlia i Oslo blåste et tre over ende og knuste en bil, og i Lindesnes fikk en person deler av et garasjetak i hodet.

Politiet i Agder minnet om at det er stort vindfang i store trær, siden løvet fortsatt sitter på greinene, og en rekke veltede trær i Kristiansand viste tydelig hvilke enorme krefter som hadde vært i sving. I Torridalsveien i Kristiansand braste et tre rett ut i veibanen og traff en møtende bil.

– Jeg bråbremset og kjørte ut til venstre. Men det var dessverre for seint, og treet traff bilen, forteller Marek Nowak til Fædrelandsvennen.

– Jeg så livet mitt passere i revy, sier svigerdatteren Amanda Siwik.

Strømløst og innstillinger

Nesten 51.000 strømkunder var på det meste uten strøm i Agder-fylkene, men utover kvelden klarte Agder Energis mannskaper å rette flere og flere feil, og i 22.30-tiden var antallet strømløse husstander nede i 26.000.

– Vi gjør alt vi kan for å få strømmen tilbake. Men det er steder på Agder der arbeidet måtte avbrytes av sikkerhetshensyn. Trær knakk som fyrstikker like ved montørene. Og da må sikkerheten komme først, fortalte kommunikasjonsrådgiver Mette Wigstøl i Agder Energi til Agderposten.

Varsel om opp mot 10 meter høye bølger førte til at både Color Line og Fjord Line innstilte en rekke avganger. DFDS ble også rammet, mens Stena Line droppet turen til Frederikshavn og isteden valgte å forlenge tiden i Oslofjorden og snu tilbake til Vippetangen. Også Bastøferja ble rammet, i tillegg til en rekke andre ferjesamband.

Reisende med tog og fly ble også rammet av ekstremværet fredag kveld. I Fredrikstad blåste et tre over jernbanesporet, og Østfoldbanen måtte stenges mellom Råde og Fredrikstad i flere timer. I Rogaland førte uværet til at Sørlandsbanen ble stengt mellom Egersund og Vigrestad.

Garasjetak i hodet

På Twitter meldte både politidistriktene og brannvesenet langs hele sørlandskysten og oppover Oslofjorden om trær som velter og hustak og løse gjenstander som flyr av gårde.

I Kristiansand fikk en person et garasjetak i hodet og ble kjørt med ambulanse til sykehus. Vedkommende var ved bevissthet.

Verst fredag kveld

Meteorologene hadde varslet at ekstremværet ville være på sitt sterkeste fra 18-tiden og fram til klokken 21. Ekstremvarselet gjaldt for fylkene Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold, mens det var oransje farenivå i Rogaland, Agder, Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland. Grunnen til at det likevel ikke ble sendt ut ekstremværvarsel her, er at infrastrukturen tåler mer i disse fylkene.

– Skadepotensialet er ikke like høyt, selv om været er like vilt, uttalte statsmeteorolog Vibeke Thyness til NTB.

I mange fylker dundret store trær i bakken, blant annet ved Caledonien hotell i Kristiansand der en leiebil ble smadret. Politiet i Agder minner om at det er stort vindfang i store trær, siden løvet fortsatt sitter på greinene.

– Store trær som står godt, vil derfor være utsatt. Wergelandsparken er stengt for ferdsel på grunn av dette, opplyste Agder-politiet.

– En kveld vi kommer til å huske

Det var allerede tidligere på dagen fredag klart at ekstremværet Knud, ikke var til å spøke med.

Det er meldt orkan ved Lindesnes fyr. Foto: Skjermdump fra Yr

– Dette blir en kveld vi kommer til å huske, uttalte statsmeteorolog Vibeke Thyness i Meteorologisk institutt til NTB fredag ettermiddag.

Sjekk været der du bor

Voldsomme vindkast

– Det vil være stor fare for at liv går tapt, og at det blir store ødeleggelser på eiendom og infrastruktur, advarer Meteorologisk Institutt. Illustrasjonsfoto. Foto: NTB scanpix

Det var på forhånd ventet svært kraftig vind både Østafjells og i Rogaland, med vindkast opp mot 30–40 meter i sekundet. Det tilsvarer vindhastigheter på mellom 108 og 144 kilometer i timen.

Følg webkamera, Statens Vegvesen

Snøstorm på fjelloverganger

Ekstremværet vil også påvirke trafikken i fjellet i Sør-Norge.

Meteorologisk institutt sendte ut farevarsel om vanskelige kjøreforhold i fjellet i Sør-Norge.

«Det ventet sørlig full storm på kysten, og lokalt kraftige vindkast, opp mot 35 m/s i kystområdene. Indre strøk kan også få vindkast opp mot 25-30 m/s. Det er farlig å være utendørs.»

Fylkesvei 50 Aurland–Hol fredag. Foto: Statens Vegvesen

Color Line innstilte avganger

Color Line innstilte en rekke avganger på grunn av det varslede uværet som er ventet å feie inn over Sør- og Østlandet.

Telemarksavisa skriver at avgangen med Superspeed fra Larvik til Hirtshals fredag klokka 17.30 er innstilt.

Følg uværet på webkamera

Ifølge Color Lines ruteoversikt er også avgangen Kristiansand–Hirtshals klokka 16.30 innstilt. Naturlig nok er også returavgangene fra Hirtshals klokka 20.45 og 22.15 innstilt.

Populært