Politiet gjennomførte bevæpnet øvelse ved skole uten forvarsel: – Rett og slett uprofesjonelt

Onsdag gjennomførte politiet en væpnet øvelse ved Nesbru videregående skole uten forvarsel. Elevene kunne se væpnede personer fra klasserommene. Det vekker reaksjoner hos Arbeiderpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette har skremt elever og sikkert også andre unødvendig. Det er rett og slett uprofesjonelt, sier Nina Sandberg, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, til ABC Nyheter.

Onsdag gjennomførte politiet en væpnet øvelse ved Nesbru videregående skole i Asker. Elevene ved skolen kunne fra klasserommene se væpnede personer, og en av elevene uttalte til ABC Nyheter at de umiddelbart «tenkte det var en skoleskytter». Skolen ble ikke varslet av politiet i forkant av øvelsen.

I etterkant av situasjonen som oppstod på skolen, opplyste politiet at det dreide seg om en samhandlingsøvelse mellom nasjonale bistandsressurser.

– Bør forsikre at dette ikke skjer igjen

En halvtime etter at elevene hadde observert de væpnende personene utenfor skolen, la politiet ut en melding på Twitter hvor de skrev at de gjennomførte øvelser ved Nesbru- og Billingstadområdet.

Nina Sandberg er kritisk til politiets håndtering. Foto: Stortinget
Nina Sandberg er kritisk til politiets håndtering. Foto: Stortinget

Sandberg mener det ikke er godt nok av politiet å henvise til Twitter, samt si at de er lei seg i etterkant.

Det er viktig at politiet øver, men lite tillitvekkende at de enten ikke har eller ikke følger rutiner for å varsle skolen om væpnede øvelser. Jeg mener Oslo politidistrikt bør forsikre publikum at dette ikke vil skje igjen, og forventer at politiet har rutinene på plass i hele landet, sier Ap-politikeren.

Aktuelt: Politimann slettet VG-bilder – slipper reaksjoner

Politiet beklager

Politiet har fått fremlagt kritikken fra Sandberg, og gir følgende kommentar:

Vi beklager situasjonen som oppstod på skolen, og vi har forståelse for at elevene opplevde dette som ubehagelig. Vi fikk raskt oppklart saken og elevene ble informer, sier Oslo politidistrikt i en uttalelse til ABC Nyheter.

Guro Angell Gimse (H), stortingsrepresentant i justiskomiteen, er glad for at politiet har beklaget situasjonen som oppstod.

– Politiets operative øvelser kan fremstå som dramatiske og at det i planleggingen tenkes på hvem som kan bli berørt, er en selvfølge. Dette må være en glipp som jeg forventer det skrives avvik på og tas tak i slik at det ikke skjer igjen, sier hun til ABC Nyheter.

Personvernpolicy