Kirken får ikke lenger vite om nyfødte

Stadig færre barn døpes og Kirken er bekymret for at de ikke lenger får beskjed om nyfødte barn. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Stadig færre barn døpes og Kirken er bekymret for at de ikke lenger får beskjed om nyfødte barn. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En endring i folkeregisterloven gjør at Den norske kirke ikke lenger har tilgang til opplysninger om nyfødte barn. Det kan påvirke dåpstallene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I mange år har Den norske kirke fått melding fra Folkeregisteret når medlemmene deres får barn. Fra 1. oktober er det slutt på dette. Dermed kan ikke kirken sende en dåpsinvitasjon i posten, skriver Dagen.

– Nå kan vi ikke lenger henvende oss direkte til våre medlemmer som nettopp har fått barn. Det har vært fint å kunne være aktive i møte med våre medlemmer og invitere til dåp på en ryddig måte, sier Arne Mulen, sogneprest i Åsane menighet, som ligger i en barnerik bydel like utenfor Bergen sentrum.

Dåpstallene i kirken har lenge vært fallende. Kun 53,1 prosent av barna som ble født i Norge fjor, ble døpt. Andelen var lavest i Oslo, der 30,9 prosent av de fødte ble døpt. Til sammenligning ble 81,4 prosent av barna som ble født i Norge i 2001, døpt.

Fortsetter trenden, vil under halvparten av alle fødte barn bli døpt i Den norske kirke om bare to år.

Aktuelt: Færre inn- og utmeldinger i Kirken