Krever praksisendring for norsk krigsmateriell til autoritære regimer

En eksplosjon etter et luftangrep utført av koalisjonen ledet av Saudi-Arabia mot et våpendepot i Sanaa, Yemen.
En eksplosjon etter et luftangrep utført av koalisjonen ledet av Saudi-Arabia mot et våpendepot i Sanaa, Yemen. Foto: Hani Mohammed / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Changemaker krever at Norge strammer inn regelverket for våpeneksport slik at vi unngår å selge krigsmateriell til autoritære regimer som Saudi-Arabia og Qatar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag lanserte Changemaker rapporten «Våpensalg i grenseland». Den advarer blant annet mot at autoritære regimer utgjør en stadig større mottaker av norsk krigsmateriell.

Norge følger EUs felles regelverk for våpeneksport, men ungdomsorganisasjonen krever at Norge skjerper tolkningen av regelverket.

– Gir grunnlag for avslag på en lisenssøknad

– Changemaker krever at Norge skjerper tolkningen av regelverket slik at menneskerettighetssituasjonen i landet alene gir grunnlag for avslag på en lisenssøknad. I dag vurderer Utenriksdepartementet hvorvidt materialet kan brukes direkte til undertrykking eller krig, ikke hvorvidt landet selv bryter menneskerettighetene, sier Changemakers leder, Embla Regine Mathisen.

Les også: Stortinget vil ikke stanse norsk våpeneksport til Tyrkia

– Den alvorligste beskyldningen du kan rette mot meg, Moxnes

–Fullt av fine formuleringer om menneskerettigheter

Ifølge rapporten har både Sverige, Nederland og Tyskland strammet inn sin praksis for eksport av krigsmateriell. I 2017 var Oman Norges største kunde og Norge solgte krigsmateriell til Saudi-Arabia for 41 millioner. Ifølge Changemaker signerte Kongsberg Gruppen i år en historisk stor avtale med Qatar.

– Eksportregelverket er fullt av fine formuleringer om menneskerettigheter, men de er så vagt formulert at de ikke får noen betydning, sier Mathisen.

Les også: Mani Hussaini: – Stortinget står på feil side av historien

Stortingets nei til stans av våpeneksport vekker harme