Meny

Ekstrem vind treffer store deler av Sør-Norge

Venter orkan på Vestlandet: – Må tas på alvor

Det er ventet vindkast opp til 35 meter i sekundet på kysten av Vestlandet. Illustrasjonsfoto. (Atlanterhavsveien er en del av fylkesvei 64 på Nordmøre i Møre og Romsdal. Her Storseisundet bru.) Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Onsdag kveld er det ventet ekstrem vind med orkan i kastene på Vestlandet. Også på Østlandet, og spesielt langs Oslofjorden, er det ventet uvanlig kraftig vind.

«Vi har sendt ut gult farevarsel for kraftig vind på Vestlandet. Det er ventet vindkast opp til 35 meter i sekundet. Det tilsvarer vind i 126 kilometer i timen. Løse gjenstander bør sikres», lyder advarselen fra Meteorologisk institutt.

I Bergen kan det bli orkanstyrke i vindkastene.

– Trær kan velte og knekke og forårsake strømbrudd, gjenstander med stort vindfang kan flytte på seg og det kan bli problemer med offentlige kommunikasjoner som ferger og broer, sier vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, Geir Ottar Fagerlid til Bergens Tidende.

Han ber publikum ta varselet på alvor, og ber publikum holde seg unna fjell og kyst når det står på som verst.

Stormsenter treffer norskekysten

Den ekstreme vinden skyldes et stormsenter som beveger seg mot kysten.

– Hovedgrunnen er Helene, som har vært nede i Atlanteren og utenfor Afrika før den nå er på vei nordover mot De britiske øyer og Irland. Den tar med seg mye fuktig luft opp til oss. På onsdag får Vestlandet mye vind og nedbør, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Kristian Gislefoss, til NTB.

Vinden vil treffe kysten med ulik styrke.

Sjekk hvordan været blir fremover der du er

– Verst blir det i ytre strøk i Hordaland og Sogn og Fjordane og nordover til Stad, sier Storm-meteorolog Beate Tveita.

25 m/s i Oslofjorden

Foto: Skjermdump fra yr.no

Også på Østlandet brygger det opp til uvær.

«I kveld og natt vil det blåse friskt til deler av Østlandet, og på kysten og inn Oslofjorden kan vi vente vindkast opp mot 20 m/s. Det kan være lurt og feste løse gjenstander før du tar kvelden», advarer Meteorologisk Institutt onsdag morgen.

– Det er ventet økende vind langs hele Skagerrakkysten, men i Ytre Oslofjord kan vinden kortvarig komme opp i sterk kuling, sier Per Egil Haga, vakthavende meteorolog på Sør- og Østlandet.

Populært