Mekling i mål på overtid – kirkestreik avverget

I første omgang er det kirkeansatte i Oslo som vil bli tatt ut i en eventuell streik. Her er Oslo domkirke avbildet en novemberkveld i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
I første omgang er det kirkeansatte i Oslo som vil bli tatt ut i en eventuell streik. Her er Oslo domkirke avbildet en novemberkveld i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten halvannen time på overtid kom partene i kirkemeklingen til enighet i forhandlingene om ny hovedtariffavtale hos Riksmekleren natt til onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag kveld forhandlet representanter for en rekke fagforeninger med arbeidsgiverorganisasjonen KA hos Riksmekleren, der striden blant annet sto om lønnen til prester, diakoner, kateketer, organister, barnehageansatte, menighetspedagoger, kontoransatte, gravere og kirketjenere.

I utgangspunktet hadde de på seg til midnatt, men det skulle drøye litt lenger før partene klarte å enes om en avtale. En lettet forhandlingsleder for Fagforbundet, Kai Nygård, bekrefter overfor NTB at det ikke vil bli streik.

– Vi er veldig fornøyde med å komme i mål med meklingen, sier han.

Komplekst

Det er ikke uvanlig at forhandlingene strekker seg utover fristen før det eventuelt blir brudd eller enighet.

Om lag 7.500 personer har Den norske kirke som arbeidsplass. Parat, Fagforbundet, Presteforeningen, Delta, Musikernes fellesorganisasjon, Diakonforbundet, Kirkelig undervisningsforbund, Utdanningsforbundet, Fellesorganisasjonen, Akademikerforbundet, Sykepleierforbundet og Forskerforbundet deltok i meklingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært lange og komplekse forhandlinger med det vi opplevde som angrep på den eksisterende tariffavtalen. Nå har vi i stedet kommet til en enighet som innebærer en god reallønnsutvikling for våre medlemmer på linje med frontfagene og et godt grunnlag for videre arbeid med utvikling av lønnssystemet, sier Nygård til NTB.

Samlet

– Det er grunn til å glede seg over at alle ansatte i kirken for første gang er omfattet av samme avtale, sier Marit Halvorsen Hougsnæs i arbeidsgiverorganisasjonen KA i en pressemelding.

KA mener de nå er et skritt nærmere målet om et harmonisert avtaleverk for Den norske kirke.

Tariffoppgjøret har en lønnsramme på 2,8 prosent, tilsvarende frontfaget, offentlig sektor og andre sammenlignbare sektorer.