Medlemmer reagerer på Actis' forslag om avkriminalisering

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbundet mot Rusgift misliker at styret i rusfeltets samarbeidsorganisasjon Actis går inn for å avkriminalisere bruk og besittelse av narkotika.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Actis fungerer som paraplyorganisasjon for tradisjonelt ruskonservative organisasjoner og kom med utspillet i forrige uke, til manges overraskelse, medlemmer inkludert.

– Det står ikke et ord om avkriminalisering i Actis’ vedtatte politikk. Her har styret gitt seg selv fullmakter de ikke har, sier Knut T. Reinås, leder i Forbund mot Rusgift (FMR), en av Actis’ 32 medlemsorganisasjoner til Klassekampen.

Actis understreket at vedtaket ikke representerer noen skillelinje, men at det understreker organisasjonens standpunkt om at helsetiltak bør komme foran straffetiltak. Forslaget innebærer at narkotikabruk og besittelse skal være ulovlig, men ikke skal kunne straffes etter straffeloven.

Reinås er sjokkert og sier FMR vil følge opp saken med styret i Actis, med håp om å få reversert vedtaket.

Fungerende generalsekretær i Actis, Pernille Huseby, viser til at de 32 medlemsorganisasjonene på Actis-kongressen i vår ga støtte til rusreformutvalgets mandat om å flytte reaksjoner fra justis til helse.

– I praksis er det avkriminalisering, sier Huseby.