Tenåring skutt i beinet av politiet etter dobbeltdrap i Trondheim

VIDEO: Intervju med innsatsleder i politiet Margrethe Wenseth.
Artikkelen fortsetter under annonsen

To tenåringer døde av skadene de ble påført under en voldshendelse i Trondheim mandag kveld. Den mistenkte gjerningsmannen ble skutt i beinet under pågripelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om drapssaker i Norge i 2018

Hittil i år har politiet startet etterforskning av 16 drapssaker med til sammen 17 ofre her i landet.

* 1. januar: 47 år gamle Azad Hamam omkommer i en møteulykke på E18 ved Larvik. Også mannens kone og tre barn blir skadd. En 21 år gammel mann som kjørte i feil kjøreretning, blir siktet og senere tiltalt for drap.

* 7. januar: En mann i 30-årene siktes for drap på sin tre måneder gamle datter. Hun ble innlagt på Ullevål sykehus i Oslo med kritiske skader 27. desember 2017 og døde 7. januar 2018. Moren er siktet for passiv medvirkning til vold. Familien bor til vanlig i Nordland, men var i Oslo på ferie.

* 13. januar: Janne Jemtland (36) blir funnet død på elvebunnen i Glomma i Våler kommune i Hedmark. Hun ble sist ble observert 29. desember og meldt savnet 30. desember. Ektemannen ble fredag 12. januar pågrepet og siktet for drap.

* 26. februar: Robin André Svendsen (29) dør kort tid etter at han ble knivstukket under et basketak på Brunholmen i Ålesund. En 29 år gammel mann er siktet for drap, men hevder knivstikkingen skjedde i selvforsvar.

* 10. februar: En 70 år gammel kvinne blir funnet død i en leilighet på Landås i Bergen. En 43 år gammel mann pågripes i leiligheten og siktes for drap. Mannen nekter straffskyld.

* 10. mars: En 46 år gammel mann er siktet for forsettlig drap etter at en kamerat i 30-årene dør etter å ha blitt skutt med en pistol i en bolig i Nittedal i Akershus. 46-åringen sier det var et uhell.

* 12. mars: En polsk mann (31) blir funnet skutt og kritisk skadd i et garasjeanlegg på Bjørndal i Oslo. Han dør dagen etter på sykehus av skadene. En 32 år gammel norskpakistaner er siktet for drapet. Polakken skal ha vært et uskyldig offer og kjente ikke den siktede.

* 23. mars: En 21 år gammel mann blir funnet død utenfor en boligblokk i Fyllingsdalen i Bergen i 5-tiden om morgenen. Mannen har trolig falt fra 7. etasje. En kamerat i 20-årene og hans mor i slutten av 40-årene er siktet for drap eller medvirkning til drap.

* 9. april: En 38 år gammel marokkansk kvinne blir funnet død i sin bolig på Notodden i Telemark. Den tidligere ektemannen hennes, en 53-åring fra Syria, pågripes og siktes for drap to dager senere.

* 28. juni: En mann i 60-årene blir kritisk skadd i en voldshendelse på en institusjon for rusavhengige i Drammen 26. juni. Han dør to dager senere. En mann i 30-årene er pågrepet og siktet for forsettlig drap.

* 1. juli: 27 år gamle Veronika Kocabkova blir kritisk skadd i en knivstikking på Tiffani Café på Frogner i Oslo. Hun dør en drøy uke senere. En 51 år gammel mann, også han tsjekkisk statsborger, er siktet for drap. Han har ett felles barn med kvinnen.

* 14. juli: 18-årige Håvard Pedersen blir knivstukket mens han er på jobb på Coop Byggmix i Vadsø. Han blir erklært død kort tid etter. En 17-åring som kom til Norge som mindreårig asylsøker fra Afghanistan i 2015, er siktet for drap.

* 30. juli: 13-årige Sunniva Ødegård blir funnet død på Varhaug i Rogaland. En 17-årig gutt fra samme sted er siktet for drap.

* 19. august: En kvinne i 20-årene dør etter at å ha blitt knivstukket i Kapellveien på Kjelsås i Oslo. En mann 20-årene blir pågrepet og siktet for drap. Begge har bakgrunn fra et land utenfor Europa. Politiet tror de hadde et kjærlighetsforhold.

* 14. september: En mann i 40-årene og hans 13 år gamle sønn blir funnet døde i en bolig på Elverum i Hedmark. Politiet mener faren først drepte sønnen, før han tok sitt eget liv.

* 17. september: To tenåringer døde av skadene de ble påført under en voldshendelse i en bolig i Trondheim. En mistenkt gjerningsmann ble kort tid senere pågrepet på sentralstasjonen i byen. Han ble skutt i beinet under pågripelsen.

Den første meldingen kom inn til politiet like før klokken 18 mandag. En person ringte da inn og fortalte at en skadd person hadde tatt kontakt utenfor en leilighet i Prinsens gate i Trondheim sentrum. Da politiet kom til stedet like etter, fant de to tenåringer hardt skadd inne i leiligheten.

– Politiet kom raskt til stedet og fant to alvorlig skadde personer inne i en leilighet. Den ene personen ble erklært død veldig raskt, den andre ble kjørt til St. Olavs hospital, men umiddelbart etterpå fikk vi melding om at han var død, opplyste Anders Sunde Eidem, lederen for felles enhet for etterforskning i Trøndelag politidistrikt på en pressekonferanse sent mandag kveld.

Alle de involverte personene er menn i slutten av tenårene og av utenlandsk opprinnelse. Den siste av de tre som ble utsatt for volden, var ved bevissthet etter hendelsen og betegnes som lettere skadd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skutt i beinet

Da politipatruljene kom til leiligheten fikk de et navn på den mistenkte gjerningsmannen og rykket raskt ut til sentralstasjonen i Trondheim sentrum, der han ble skutt i beinet før han ble pågrepet.

– På bakgrunn av opplysninger fra vitnet som ringte politiet, lokaliserte vi den mistenkte gjerningsmannen på sentralstasjonen i Trondheim. Han ble pågrepet klokken 18.38, og i forbindelse med pågripelsen ble han skutt i beinet. Han ble brakt til St. Olavs hospital for behandling, og tilstanden betegnes som alvorlig, men stabil, opplyser Eidem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet brukte store ressurser fra den første meldingen om voldshendelsen ble ringt inn. Både sentralstasjonen og åstedet i Prinsens gate ble sperret, og krimteknikere ble sendt til begge stedene. Politiet har også startet rundspørringer og avhør av eventuelle vitner, i tillegg til at elektroniske spor samles inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siktet for drap

Politiet opplyste tidlig at det var utført grov vold mot flere personer. Politiet har imidlertid vært svært tilbakeholdne med informasjon om saken, men operasjonsleder Ebbe Kimo opplyste til Adresseavisen tidligere på kvelden at det ikke var benyttet skytevåpen, men et redskap i voldsutøvelsen.

– Vi kan foreløpig ikke si noe mer om motivet eller bakgrunnen for hendelsen på det nåværende tidspunktet. Vi kan heller ikke si noe konkret om relasjonen mellom de fire. Det vi kan si, er at en person er pågrepet og siktet for drap, sier påtaleansvarlig Eli Nessimo.

– Etter det vi kjenner til, er det fire involverte i hendelsen. Alle er i slutten av tenårene, og alle befant seg sammen på den private adressen. Det er ikke gjort sikker identifikasjon av de involverte, men jeg kan bekrefte at alle fire er av utenlandsk opprinnelse. Vi søker nå etter å danne oss et klart bilde av hendelsen og hendelsesforløpet, sier Nessimo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesialenheten varslet

Spesialenheten for politisaker varsles rutinemessig når politiet avfyrer skudd i tjenesten. Mandag kveld besluttet de å etterforske politiets håndtering av pågripelsen.

– Vi er i ferd med å gå i gang med avhør, sier lederen for Spesialenheten i Midt-Norge, Halvor Hjelm-Hansen, til NTB.

Han opplyser at det er uklart hvor lang tid etterforskningen vil ta.

– Men det vil nok gå noen uker. Det er snakk om både avhør og teknisk etterforskning, sier han.