Meny

Fylkeskommunen fikk 221 brosjyrer om Bymiljøpakken i retur

I Bymiljøpakken prøver de å nå ut med positive sider om de nye bomringene med nøktern informasjon. Den nye brosjyren om bomringene falt imidlertid i dårlig jord hos bompengemotstandere.

De fleste brevene her er adressert fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal, sier Elisabeth Huse, kommunikasjonssjef i Rogaland fylkeskommune, til RA.

På kontoret hennes denne fredagen ligger en stabel med informasjonsbrosjyrer om Bymiljøpakken som nylig ble sendt ut til husstandene på Nord-Jæren. I heftene er det trykket nøktern informasjon om de nye bomringene som iverksettes på Nord-Jæren fra 1. oktober.

Men brosjyrene i akkurat denne bunken er langt ifra nedtonet, og det skyldes bompengemotstandere. «Nok er nok» står det med håndskrift over flere av heftene. De to siste ukene har bomaksjonister returnert 221 brosjyrer til fylkeskommunen i protest mot den kommende bompengeinnkrevingen.

– Det er jo et uttrykk for engasjement, kommenter Huse.
Les også: 400.000 underskrifter mot bompenger

Beskjedent budsjett

Kommunikasjon til innbyggerne står sentralt hos sekretariatet i Bymiljøpakken når det nå nærmer seg oppstart av iverksettelsen av de nye bomringene.

Stine Haave Åsland er sekretariatsleder i Bymiljøpakken og skal opplyse folk om de nye bomringene. FOTO: CAROLINE T. GILJE
Stine Haave Åsland er sekretariatsleder i Bymiljøpakken og skal opplyse folk om de nye bomringene. FOTO: CAROLINE T. GILJE

– Vi ser at det er en del misforståelser og feil tall som verserer der ute, sier Stine Haave Åsland, til RA.

Hun leder det administrative arbeidet med Bymiljøpakken, og har en tilsynelatende umulig oppgave: Midt i det massive bomopprøret på Nord-Jæren skal hun forsøke å kommunisere fordelene ved bompengebetaling.
Til sammen 25,3 milliarder kroner skal innbyggerne avkreves i bommene som skal stå til og med 2033. Pengene skal finansiere den såkalte Bymiljøpakken, som innebærer bygging av en rekke nye veiprosjekter for bil, buss og sykkel.

– Målet er at alle innbyggerne får informasjonen de trenger om bompenger, om hva Bymiljøpakken er og hva blir pengene brukt til, sier Åsland.

For to uker siden ble de nevnte brosjyrene om Bymiljøpakken sendt ut til nærmere 140.000 husstander på Nord-Jæren. Siden august har en reklamefilm rullet på kino. Også i aviser og på nett reklameres det i disse dager for pakken.

For å nå ut med budskapet har sekretariatet i Bymiljøpakken satt av det Åsland omtaler som et beskjedent kommunikasjonsbudsjett. Det er helt bevisst. Regningen på 3, 5 millioner kroner er det nemlig bompengebetalerne som tar. Pengene skal blant annet dekke kostnadene til ett årsverk til kommunikasjonsrådgiver, ny nettside, profilering og annonsering.

Les også: – Lover ikke mindre bompenger i Stavanger og Sandnes

Overrasket

I selve markedsføringen av Bymiljøpakken er sekretariatslederen opptatt av at språket skal være nøkternt og faktaorientert.

– Noen blir positivt overrasket når vi klarer opp i misforståelser. Men det er klart at det er utfordrende å få fram alle de gode prosjektene som ligger i pakken. Bomringene påvirker folks hverdag. Vi håper at folk blir mer positive til å betale når de begynner å se konkrete resultater av Bymiljøpakken. Det er erfaringen fra andre store byer, sier Åsland.

Førsteamanuensis ved BI i Stavanger, Morten Høie Abrahamsen, er ikke i tvil om at markedsførerne til bymiljøpakken har en kommunikasjonsutfordring.

– Å finansiere bedre veier og mindre bilisme er en vanskelig sak å selge, selv om man argumenterer med fordeler for brukerne. For her oppleves ingen umiddelbare opplagte fordeler. Å kommunisere en flott bussvei til noen som er avhengig av bil og som må betale for å levere to barn i barnehagen, er ikke så enkelt.

Burde startet tidligere

Noe av sinnet kunne vært dempet dersom den pågående markedsføringen hadde startet tidligere, tror han.

– Da kunne man ha kommet folkeopprøret i forkjøpet og bygd opp med saklig og god informasjon. Nå framstår det som om politikerne ble tatt på sengen av det voldsomme engasjementet.

Sekretariatsleder i Bymiljøpakken, Stine Haave Åsland, påpeker at de lenge før opprøret har informert om Bymiljøpakken, blant annet gjennom en egen nettside.

Gjennom hele 2018 har de dessuten hatt en Facebook-side med informasjon.
–Vi har også kommunisert gjennom mediene.

At de først den siste tiden har gått bredt ut med markedsføring skyldes en rekke forhold, blant annet fastsettingen av endelige bomtakster, opplyser hun.

Les også: – Gruppen risikerer å ende opp som en tom protest (RA+)

– Ikke nytt

Sigurd Sjursen er leder av aksjonsgruppen «Bomfritt Jæren – NOK er NOK», som snart nærmer seg 70.000 medlemmer på Facebook. Han tror at tidspunktet for markedsføringen uansett ikke ville ha dempet bompengemotstanden.

– Sekretariatet kan markedsføre Bymiljøpakken til de blir blåe, uten at det har noen betydning. Utgiftene til folk kommer uansett hvor mye man informerer, sier han til RA.

Selv tror han at de fleste har fått med seg informasjonen om Bymiljøpakken som markedsføres i disse dager.

– Ingenting av det som er blitt framlagt i brosjyrer eller på nett er ny informasjon. I stedet oppfatter folk dette som et hån av bilistene sine penger. Med de nye bomringene må man betale 16.000 kroner i året bare for å komme seg til og fra jobb i rushtiden, og da er det ikke tatt høyde for at familien må passere bommer for å komme seg til fritidsaktiviteter og besøk hos venner og familie. Med summer som dette trenger man ikke være rakettforsker for å forstå at et innhogg i lommeboken som Bymiljøpakken vil føre til, vil gjøre folk rasende, sier han.

Dette lurer folk på

Ifølge sekretariatsleder Stine Haave Åsland er dette noen av de mest stilte spørsmålene fra publikum om de nye bomringene. Under følger også svarene de gir dem:

Hvorfor er bomstasjonene plassert akkurat på denne måten?

De ligger der det er – eller vil bli – et godt alternativ til transport med personbil Til og fra disse områdene bygger Bymiljøpakken gode kollektiv- og sykkelforbindelser som for eksempel Bussveien og Sykkelstamvegen Det er også bomstasjoner på hovedveier som skal bygges ut
Hvordan betaler jeg i bomringene?

Du betaler bompenger bare når du kjører inn i en bomring Du betaler ikke ut av ringen(e)! Du kan kjøre gjennom så mange ringer du vil i løpet av en time – på grunn av timesregelen betaler du bare for passeringen som først belastes avtalen, dersom du har flere passeringer innenfor en time Mellom Stavanger og Randaberg er det tre bomstasjoner (Kvernevikveien, Randabergveien, Finnestadgeilen). Her betaler du på vei fra Randaberg til Stavanger. Du betaler ikke på vei til Randaberg

Eksempel: Du kjører til jobb fra Stavanger til Forus. Da betaler du bare en gang inn til Forus. Dersom du ikke bor inni en ring, eller må gjennom en annen ring på vei hjem, betaler du ikke på vei hjem.

Hva er takstene for å kjøre gjennom de nye bomstasjonene?

Du må betale bompenger hver dag Det er ulike takster i og utenfor rushtiden Rushtid gjelder bare på hverdager mellom klokken 07.00 og 09.00 samt 15.00 og 17.00 Merk at du med AutoPASS-brikke får 20 prosent rabatt på hver enkelt passering

Takstgruppe 1 (lette kjøretøy):

Utenfor rush: 22 kroner / med bombrikke 17,6 kroner

I rush, hverdager klokken 7 til 9 og 15-17: 44 kroner / med bombrikke 35,2 kroner

Takstgruppe 2 (tunge kjøretøy):

Utenfor rush: 55 kroner

I rush, hverdager klokken 7-9 og 15-17: 110 kroner

Er det rabatter, passeringstak og timesregel i Bymiljøpakken?
· Kjøretøy i takstgruppe 1 (vanlig personbil/under 3500 kilo) får 20 prosent rabatt med brikke og gyldig avtale
· Tunge kjøretøy over 3500 kilo får ikke rabatt
· Alle kjøretøy får passeringstak på 75 betalte passeringer per måned
· Timesregel gjelder også mellom bomringene og bomstasjonen i Hundvågtunnelen som en del av Ryfast

Obs! Alle lette kjøretøy må ha tegnet avtale og installert gyldig bombrikke for å få rabatt, passeringstak og timesregel.

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Kritisk for mann som ble reddet opp av vann i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12 Erna Solberg avlyser dagens programposter09:10 Russisk opposisjonsleder løslatt09:10 Færre europeere flytter til Storbritannia08:36 Strømprisen har gått ned08:26 Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25 Viagra blir reseptfritt fra nyttår07:24 Sjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00 Vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56 Kjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56 Bil i full fyr på E18 ved Mysen06:30 Rapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29 Gunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11 Fem omkom under konsert i Algerie
Siste nytt
08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56VerdenEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeKritisk for mann som ble reddet opp av vann i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12PolitikkErna Solberg avlyser dagens programposter09:10PolitikkRussisk opposisjonsleder løslatt09:10VerdenFærre europeere flytter til Storbritannia08:36PengerStrømprisen har gått ned08:26PolitikkRegjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25Helse og livsstilViagra blir reseptfritt fra nyttår07:24VerdenSjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00KulturVil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56PolitikkKjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56NorgeBil i full fyr på E18 ved Mysen06:30VerdenRapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29SportGunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11VerdenFem omkom under konsert i Algerie
Populært