Fylkeskommunen fikk 221 brosjyrer om Bymiljøpakken i retur

I Bymiljøpakken prøver de å nå ut med positive sider om de nye bomringene med nøktern informasjon. Den nye brosjyren om bomringene falt imidlertid i dårlig jord hos bompengemotstandere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste brevene her er adressert fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal, sier Elisabeth Huse, kommunikasjonssjef i Rogaland fylkeskommune, til RA.

På kontoret hennes denne fredagen ligger en stabel med informasjonsbrosjyrer om Bymiljøpakken som nylig ble sendt ut til husstandene på Nord-Jæren. I heftene er det trykket nøktern informasjon om de nye bomringene som iverksettes på Nord-Jæren fra 1. oktober.

Men brosjyrene i akkurat denne bunken er langt ifra nedtonet, og det skyldes bompengemotstandere. «Nok er nok» står det med håndskrift over flere av heftene. De to siste ukene har bomaksjonister returnert 221 brosjyrer til fylkeskommunen i protest mot den kommende bompengeinnkrevingen.

– Det er jo et uttrykk for engasjement, kommenter Huse.
Les også: 400.000 underskrifter mot bompenger

Beskjedent budsjett

Kommunikasjon til innbyggerne står sentralt hos sekretariatet i Bymiljøpakken når det nå nærmer seg oppstart av iverksettelsen av de nye bomringene.

Stine Haave Åsland er sekretariatsleder i Bymiljøpakken og skal opplyse folk om de nye bomringene. FOTO: CAROLINE T. GILJE
Stine Haave Åsland er sekretariatsleder i Bymiljøpakken og skal opplyse folk om de nye bomringene. FOTO: CAROLINE T. GILJE

– Vi ser at det er en del misforståelser og feil tall som verserer der ute, sier Stine Haave Åsland, til RA.

Hun leder det administrative arbeidet med Bymiljøpakken, og har en tilsynelatende umulig oppgave: Midt i det massive bomopprøret på Nord-Jæren skal hun forsøke å kommunisere fordelene ved bompengebetaling.
Til sammen 25,3 milliarder kroner skal innbyggerne avkreves i bommene som skal stå til og med 2033. Pengene skal finansiere den såkalte Bymiljøpakken, som innebærer bygging av en rekke nye veiprosjekter for bil, buss og sykkel.

– Målet er at alle innbyggerne får informasjonen de trenger om bompenger, om hva Bymiljøpakken er og hva blir pengene brukt til, sier Åsland.

For to uker siden ble de nevnte brosjyrene om Bymiljøpakken sendt ut til nærmere 140.000 husstander på Nord-Jæren. Siden august har en reklamefilm rullet på kino. Også i aviser og på nett reklameres det i disse dager for pakken.

For å nå ut med budskapet har sekretariatet i Bymiljøpakken satt av det Åsland omtaler som et beskjedent kommunikasjonsbudsjett. Det er helt bevisst. Regningen på 3, 5 millioner kroner er det nemlig bompengebetalerne som tar. Pengene skal blant annet dekke kostnadene til ett årsverk til kommunikasjonsrådgiver, ny nettside, profilering og annonsering.

Les også: – Lover ikke mindre bompenger i Stavanger og Sandnes

Overrasket

I selve markedsføringen av Bymiljøpakken er sekretariatslederen opptatt av at språket skal være nøkternt og faktaorientert.

– Noen blir positivt overrasket når vi klarer opp i misforståelser. Men det er klart at det er utfordrende å få fram alle de gode prosjektene som ligger i pakken. Bomringene påvirker folks hverdag. Vi håper at folk blir mer positive til å betale når de begynner å se konkrete resultater av Bymiljøpakken. Det er erfaringen fra andre store byer, sier Åsland.

Førsteamanuensis ved BI i Stavanger, Morten Høie Abrahamsen, er ikke i tvil om at markedsførerne til bymiljøpakken har en kommunikasjonsutfordring.

– Å finansiere bedre veier og mindre bilisme er en vanskelig sak å selge, selv om man argumenterer med fordeler for brukerne. For her oppleves ingen umiddelbare opplagte fordeler. Å kommunisere en flott bussvei til noen som er avhengig av bil og som må betale for å levere to barn i barnehagen, er ikke så enkelt.

Burde startet tidligere

Noe av sinnet kunne vært dempet dersom den pågående markedsføringen hadde startet tidligere, tror han.

– Da kunne man ha kommet folkeopprøret i forkjøpet og bygd opp med saklig og god informasjon. Nå framstår det som om politikerne ble tatt på sengen av det voldsomme engasjementet.

Sekretariatsleder i Bymiljøpakken, Stine Haave Åsland, påpeker at de lenge før opprøret har informert om Bymiljøpakken, blant annet gjennom en egen nettside.

Gjennom hele 2018 har de dessuten hatt en Facebook-side med informasjon.
–Vi har også kommunisert gjennom mediene.

At de først den siste tiden har gått bredt ut med markedsføring skyldes en rekke forhold, blant annet fastsettingen av endelige bomtakster, opplyser hun.

Les også: – Gruppen risikerer å ende opp som en tom protest (RA+)

– Ikke nytt

Sigurd Sjursen er leder av aksjonsgruppen «Bomfritt Jæren – NOK er NOK», som snart nærmer seg 70.000 medlemmer på Facebook. Han tror at tidspunktet for markedsføringen uansett ikke ville ha dempet bompengemotstanden.

– Sekretariatet kan markedsføre Bymiljøpakken til de blir blåe, uten at det har noen betydning. Utgiftene til folk kommer uansett hvor mye man informerer, sier han til RA.

Selv tror han at de fleste har fått med seg informasjonen om Bymiljøpakken som markedsføres i disse dager.

– Ingenting av det som er blitt framlagt i brosjyrer eller på nett er ny informasjon. I stedet oppfatter folk dette som et hån av bilistene sine penger. Med de nye bomringene må man betale 16.000 kroner i året bare for å komme seg til og fra jobb i rushtiden, og da er det ikke tatt høyde for at familien må passere bommer for å komme seg til fritidsaktiviteter og besøk hos venner og familie. Med summer som dette trenger man ikke være rakettforsker for å forstå at et innhogg i lommeboken som Bymiljøpakken vil føre til, vil gjøre folk rasende, sier han.

Dette lurer folk på

Ifølge sekretariatsleder Stine Haave Åsland er dette noen av de mest stilte spørsmålene fra publikum om de nye bomringene. Under følger også svarene de gir dem:

Hvorfor er bomstasjonene plassert akkurat på denne måten?

De ligger der det er – eller vil bli – et godt alternativ til transport med personbil Til og fra disse områdene bygger Bymiljøpakken gode kollektiv- og sykkelforbindelser som for eksempel Bussveien og Sykkelstamvegen Det er også bomstasjoner på hovedveier som skal bygges ut
Hvordan betaler jeg i bomringene?

Du betaler bompenger bare når du kjører inn i en bomring Du betaler ikke ut av ringen(e)! Du kan kjøre gjennom så mange ringer du vil i løpet av en time – på grunn av timesregelen betaler du bare for passeringen som først belastes avtalen, dersom du har flere passeringer innenfor en time Mellom Stavanger og Randaberg er det tre bomstasjoner (Kvernevikveien, Randabergveien, Finnestadgeilen). Her betaler du på vei fra Randaberg til Stavanger. Du betaler ikke på vei til Randaberg

Eksempel: Du kjører til jobb fra Stavanger til Forus. Da betaler du bare en gang inn til Forus. Dersom du ikke bor inni en ring, eller må gjennom en annen ring på vei hjem, betaler du ikke på vei hjem.

Hva er takstene for å kjøre gjennom de nye bomstasjonene?

Du må betale bompenger hver dag Det er ulike takster i og utenfor rushtiden Rushtid gjelder bare på hverdager mellom klokken 07.00 og 09.00 samt 15.00 og 17.00 Merk at du med AutoPASS-brikke får 20 prosent rabatt på hver enkelt passering

Takstgruppe 1 (lette kjøretøy):

Utenfor rush: 22 kroner / med bombrikke 17,6 kroner

I rush, hverdager klokken 7 til 9 og 15-17: 44 kroner / med bombrikke 35,2 kroner

Takstgruppe 2 (tunge kjøretøy):

Utenfor rush: 55 kroner

I rush, hverdager klokken 7-9 og 15-17: 110 kroner

Er det rabatter, passeringstak og timesregel i Bymiljøpakken?
· Kjøretøy i takstgruppe 1 (vanlig personbil/under 3500 kilo) får 20 prosent rabatt med brikke og gyldig avtale
· Tunge kjøretøy over 3500 kilo får ikke rabatt
· Alle kjøretøy får passeringstak på 75 betalte passeringer per måned
· Timesregel gjelder også mellom bomringene og bomstasjonen i Hundvågtunnelen som en del av Ryfast

Obs! Alle lette kjøretøy må ha tegnet avtale og installert gyldig bombrikke for å få rabatt, passeringstak og timesregel.

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:35 Kongekrabbe-saken: Ny politiaksjon i Øst-Finnmark16:06 Petter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50 Miljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33 SIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28 Farlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38 Zidane taus om Ødegaard14:37 CDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24 Kina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24 Valnes satte Klæbo på plass14:09 Lønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04 Regjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49 Mann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44 FN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34 Tre demonstranter drept i Irak13:33 Føderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46 Halfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45 Drømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24 Trump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17 Russland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16 Nye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50 Fire til sykehus etter trafikkulykke11:31 Tenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16 Kun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15 Solskjær: – Godt å ha José tilbake11:06 Kampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04 Carlsen med sterk åpning i India10:31 Politibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30 King mister Wolves-kampen10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 Kritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Nå krever Karin (90) sitt OL-gull15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin
Siste nytt
16:35NorgeKongekrabbe-saken: Ny politiaksjon i Øst-Finnmark16:06SportPetter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50NorgeMiljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33NorgeSIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28NorgeFarlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38SportZidane taus om Ødegaard14:37PolitikkCDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24NorgeKina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24SportValnes satte Klæbo på plass14:09KulturLønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04PolitikkRegjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49NorgeMann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44Helse og livsstilFN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34VerdenTre demonstranter drept i Irak13:33VerdenFøderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46SportHalfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45SportDrømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24VerdenTrump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17VerdenRussland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16ReiseNye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50NorgeFire til sykehus etter trafikkulykke11:31NorgeTenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16Helse og livsstilKun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15SportSolskjær: – Godt å ha José tilbake11:06VerdenKampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04SportCarlsen med sterk åpning i India10:31NorgePolitibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30SportKing mister Wolves-kampen10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27PolitikkStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19PolitikkTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23PolitikkBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28PolitikkDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54MotorFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseKritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportNå krever Karin (90) sitt OL-gull15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin
Populært