128.000 norskeide griser slaktes i Russland etter svinepestutbrudd

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det norske selskapet RBPI-group har masseslaktet griser etter at afrikansk svinepest ble oppdaget på en av deres gårder i Kaliningrad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det norske selskapet er en av Russlands største griseprodusenter og oppdaget ifølge Aftenposten for om lag to måneder siden utbruddet av den farlige dyrepesten.

– Om lag 128.000 griser er nå slaktet og fjernet i samsvar med russiske veterinærregler, sier direktøren i RBPI-group Thomas Nergaard i en epost til avisen.

Dette er en av de største nedslaktingene som er blitt gjennomført som følge av smitten, og norske veterinærmyndigheter er bekymret for utviklingen i Europa. Fredag ble det bekreftet svinepestfunn nær Belgias grense til Frankrike, Tyskland og Luxembourg. Nærmeste funn som er gjort i Russland var ved en stor kjøttfabrikk i Murmansk, 20 mil fra Norge.

– Vi ser svært alvorlig på utviklingen og følger den nøye, sier fagansvarlig Carl Andreas Grøntvedt ved Veterinærinstituttet til Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Afrikansk svinepest er ikke farlig for mennesker, men forårsaker blødningsfeber hos tamgris og villsvin. Smittede dyr dør som regel i løpet av få dager.

Aktuelt: Afrikansk svinepest har kommet til Vest-Europa

Stortingsrepresentant for Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, varsler at han vil ta opp saken i Stortinget så snart det åpner i oktober. Han ønsker nå en høy skuddpremie på villsvin.

– Smittespredning via insekter som er i kontakt med smittede villsvin, er nesten umulig å forhindre. Det opplagte tiltaket som må gjennomføres, er at villsvin ikke må få etablere seg i Norge. Villsvin er en svartelistet art som det må bli en høy skuddpremie på. mener Lundteigen.