Meny

Dramatisk start på rettsdagen: Elden ville inndra dokument

Advokat John Christian Elden (th) og aktor Lars Erik Alfheim under ankebehandlingen av saken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Advokat John Christian Elden la ned påstand om at påtalemyndighetens tidslinje skulle inndras.

BORGARTING LAGMANNSRETT (ABC Nyheter): Da retten startet opp torsdag ba advokat John Christian Elden, forsvareren til tiltalte Eirik Jensen, om å få ordet.

Han gjentok kritikken mot hvordan aktor Lars Erik Alfheim bruker en tidslinje under utspørringen av narkobaronen Gjermund Cappelen, som er delt ut til aktørene i saken, dommerne og juryen.

Tidslinjen viser når det har vært kommunikasjon mellom Cappelen og Jensen.

– Det er en gjennomgang der tidskartet er et veikart på hvor de vil gå, sa Elden. Han reagerte også på hvordan aktor stiller spørsmål til Cappelen.

Aktuelt: Amper stemning i retten: – Dette er oppspinn og uetisk

– Ikke for å lage bråk

John Christian Elden startet rettsdagen med å ta ordet.

Elden uttalte onsdag at tidslinjen blir brukt som en fasit for Cappelens forklaring.

– Jeg gjorde det ikke for å være dum eller uetisk. Det var ikke for å lage bråk, men kun for at vi har et lovverk som sier noe annet, sa han.

Han ba derfor om at tidslinjene inndras og at lagretten ikke får se dokumentet mens Cappelen forklarer seg.

– Tidslinjene er komplette så langt man har kommunikasjon mellom de to. Det er ikke bevis i seg selv med ufullstendige e-poster og sms-er. På alle andre punkter er de selektive og viser ikke hvem andre Jensen kommuniserte med eller hva han gjorde, sa Elden.

Les også: Jensen i SMS til Cappelen: «Har du opplevd noen forventede mirakler ennå?»

«Her var du der, så var du der»

Elden mener Alfheim fører tidslinjen som et bevis i saken, og at det ikke er et støttedokument, slik det skal være.

– Man går inn på tidslinjen og sier «Her var du der, så var du der». Det blir en gjennomgang der tidslinjene blir beviset. Det blir feil når eksaminasjonen tar det utgangspunktet, sa Elden.

(Saken fortsetter under bildet)

Eirik Jensens hovedforsvarer John Christian Elden (t.h.) med aktorene Guro Glærum Kleppe, Lars Erik Alfheim og Jan Egil Presthus. Foto: NTB scanpix

Aktor Alfheim sa følgende da han fikk ordet:

– De tidslinjene er nødvendig for å se gangen. At han forsøker å ødelegge det, har jeg egentlig ingen kommentar til, sa han.

Spesialenhetens aktor Guro Glærum Kleppe forklarte at hun er opptatt av å drive en uforstyrret bevisførsel for lagretten.

– Tidslinjene er laget for aktoratet for å ha en mulighet til å legge frem 1552 kontakthendelser mellom Jensen, Cappelen og andre personer som har vært viktige, sa hun.

Les også: Jensen lo og ristet på hodet av Cappelens forklaring

– Bemerkelsesverdig

Hun var forundret over at Elden ville inndra dokumentene som har vært tilgjengelige for forsvarerne siden sommeren 2016.

– Vi fikk ingen innvendinger i forhold til innhold eller presentasjon i tingretten, sier Kleppe.

Også Cappelens forsvarer, Benedict de Vibe, reagerte.

Lagdommer Kristel Heyerdahl i Oslo Tingrett ved ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Det er nokså bemerkelsesverdig at man gjør dette før man går inn i 2013 og ikke de andre årene, sa han, og viste til at de allerede har gjennomgått flere år med kommunikasjon.

Avviste begjæringen

Etter en pause opplyste lagdommer Kristel Heyerdahl at Eldens begjæring ikke tas til følge og tidslinjene er komplette og at det ikke er påvist feil.

– Vi oppfatter det slik at Cappelen, som Jensen og andre vitner, må forelegges SMS-ene for å forstå dem. Når de ikke husker dem, kan de forklare seg om dem på bakgrunn av hvordan de mener de pleier å kommunisere og relasjoner, sa hun.

Hun var derimot enig i Eldens poeng om at aktor Alfheim av og til stiller lukkede spørsmål.

SE VIDEO:Derfor mener de at Cappelens tilståelse er troverdig

Populært