Meny

Rødt farenivå – ekstrem rasfare

NVE: Veldig stor økning i bevegelsene ved Veslemannen

Video: NVE varsler farenivå rødt ved Veslemannen. Beboere i området er evakuert.

Rasfaren for fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen er ekstrem, og bevegelsene i fjellet økte mye natt til torsdag. Ni beboere i området er evakuert.

– Vi har hatt veldig stor økning i bevegelsene. Torsdag morgen var hastigheten på det meste 65 centimeter per døgn. Det er mer enn vi har målt noen gang tidligere, sier geolog Lene Kristensen i Norges vassdrags- og energidirektorat til NTB.

Disse bevegelsene er registrert i et ganske lite område i den øvre delen av fjellpartiet.

I et større område av den øvre delen av Veslemannen er bevegelsene målt til rundt 15 centimeter i døgnet. Det er likevel bevegelsene i den nedre delen som kanskje er mest interessant.

– Betydelig økning

Bilde fra øvre del av Veslemannen, der det er montert strekkstag som måler bevegelser i fjellet. Foto: Lars Blikra / Nve / NTB scanpix

– Vi har hatt betydelig økning i den nedre delen, med en hastighet som har økt fra 3 millimeter til 2 centimeter per døgn nå. Det er den nedre delen av fjellpartiet vi følger ekstra nøye med på – den styrer om det kommer til å gå et ras – i alle fall om det vil gå et stort ras, sier Kristensen.

Les også: Rødt farenivå ved Mannen – beboere evakuert

– Fjellet reagerer svært kraftig

Fram til 3-4-tiden natt til torsdag hadde det kommet 3–4 millimeter nedbør som regn siden onsdag ettermiddag. Siden da har det vært opphold. Nedbøren kom som snø onsdag kveld, men gradestokken viste torsdag morgen 0,4 plussgrader på toppen.

– Det har kommet mindre nedbør enn varslet, og hittil 10 millimeter nedbør det siste døgnet. Fjellet reagerer altså svært kraftig på selv små nedbørsmengder. Det er fremdeles varslet mer nedbør de neste dagene, både som regn og snø. På bakgrunn av de store bevegelsene i fjellpartiet opprettholder NVE rødt farenivå for Veslemannen, fastslår NVE i torsdagens rapport om Veslemannen.

SE VIDEO: Dette er siste nytt om Velsemannen:

Sjuende evakuering

Ni beboere ble sent onsdag kveld evakuert fra området nedenfor fjellet Mannen etter at NVE økte farenivået til rødt. Det er sjuende gang beboerne må evakueres. Forrige gang var 10. august, og NVE varslet allerede den gangen at det ville bli flere evakueringer utover høsten.

– Når hastighetene er så store som nå, er det stor fare for ras, sier geologen.

NVE holder en pressekonferanse sammen med kommunen klokken 10 på Rauma kulturhus i Åndalsnes torsdag.

Saken oppdateres

SE VIDEO: Slik ser Mannen ut fra oven:

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært