Operasjon Dagsverk vert kalla antisemittar, jødehatarar og nynazistar

<p>– Ein del organisasjonar meiner me vil utslette Israel, noko som ikkje stemmer, seier leiar i Operasjon Dagsverk Frida Jøraholmen Andresen (20).</p>
– Ein del organisasjonar meiner me vil utslette Israel, noko som ikkje stemmer, seier leiar i Operasjon Dagsverk Frida Jøraholmen Andresen (20). Foto: Operasjon Dagsverk

I mars gjekk Elevtinget inn for å samle inn pengar til KFUK-KFUM Global sitt Palestinaprosjekt. Det har ført til kraftige reaksjonar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det har vore ein del dramatiske meldingar der me har vorte kalla ting som antisemittar, jødehatarar og til og med nynazistar, noko som ikkje er særleg konstruktivt, seier leiar i Operasjon Dagsverk Frida Jøraholmen Andresen.

Les også: – Det er i ferd med å bli normalt å hate andre på nett

Årets OD-prosjekt

I mars gjekk Elevtinget inn for at dagens OD-prosjekt skulle gå til KFUK-KFUM Global sitt Palestinaprosjekt «Frihet til å leve».

Årets Operasjon Dagsverk vil mellom anna bidra til:

  • traumebehandling av ungdom som har sitte i militærfengsel
  • utdanning, kampanjar og politisk påverknadsarbeid som støttar unge palestinske kvinners kamp for eit meir rettvist og likestilt Palestina
  • at palestinsk ungdom vil få opplæring i rettar, demokrati og konfliktløysing

Det er tredje året KFUK-KFUM Global har søkt om å få Operasjon Dagsverk. I år fekk dei eit overveldande fleirtal framfor Redd Barna sitt prosjekt i Mexico, Honduras og Guatemala og Utviklingsfondet sitt prosjekt i Nepal.

Les også: Palestinske Ahed Tamimi (17) slapp ut av israelsk fengsel etter 8 månadar

Utdrag frå KFUK-KFUM Global sin presentasjon av årets OP-prosjekt. Foto: KFUK-KFUM Global
Utdrag frå KFUK-KFUM Global sin presentasjon av årets OP-prosjekt. Foto: KFUK-KFUM Global

Daglege meldingar

Torsdag 1. november skal elevar over heile landet bruka ein skuledag til å jobbe for å tene pengar til KFUK-KFUM Global sitt prosjekt.

Så langt i år er 329 skular og 78.000 elevar påmelde til Operasjon Dagsverk.

OD-leiar Frida Jøraholmen Andresen fortel at dei ikkje har fått tilbakemeldingar frå skular som ikkje vil delta på grunn av prosjektet, men at dei har fått betydeleg meir kritikk enn tidlegare.

  • Operasjon Dagsverk er ein årleg solidaritetsaksjon arrangert av, med og for ungdom. Aksjonen er underlagt Elevorganisasjonen.
  • Årets prosjekt «Frihet til å leve» er eit samarbeid med KFUK-KFUM Global.
  • KFUK-KFUM Global er ein solidaritets- og bistandsorganisasjon som er eigd av Norges KFUK-KFUM og KFUK-KFUM speidarane i Noreg.
  • Noregs Norges KFUK-KFUM er ein av landets største kristne barne- og ungdomsorganisasjonar med over 17.000 medlemmer i 500 grupper over heile landet.
  • Med Israel for fred (MIFF) er ein norsk medlemsorganisasjon som arbeidar for å skapa større sympati for Israel og jødane. MIFF vart stifta i 1978.

Gjennom sommaren har Operasjon Dagsverk fått minst ei ny melding kvar morgon og kveld, på anten e-post eller i sosiale medium.

– Dei meiner me tek stilling i konflikten og er for politiske. Me meiner at å jobba for unge sine rettar og moglegheit til å påverke, alltid er riktig. Det er like riktig anten det er i Palestina eller Nigeria, seier Andresen.

– Me jobbar ikkje mot Israel, men for menneskerettar. Dette er ikkje pro Israel eller pro Palestina, men pro menneskerettar, understrekar ho.

20-åringen meiner motstandarane snur på prosjektet og brukar Operasjon Dagsverk for å fremma ein debatt dei vil fremma.

Test deg sjølv! Kva veit du om Israel?

MIFF: – Fiendtleg agenda mot staten Israel

– Ingenting kan vere betre enn at ungdommar brukar nokre minutt på å setje seg inn i konflikten mellom Israel og Palestina, vår kritikk er at opplegg er fullstendig einsidig, seier dagleg leiar i Med Israel for fred (MIFF), Conrad Myrland. Foto: MIFF
– Ingenting kan vere betre enn at ungdommar brukar nokre minutt på å setje seg inn i konflikten mellom Israel og Palestina, vår kritikk er at opplegg er fullstendig einsidig, seier dagleg leiar i Med Israel for fred (MIFF), Conrad Myrland. Foto: MIFF

– Ingenting kan vere betre enn at ungdommar brukar nokre minutt på å setje seg inn i konflikten mellom Israel og Palestina, vår kritikk er at opplegg er fullstendig einsidig, seier dagleg leiar i Med Israel for fred (MIFF), Conrad Myrland. Foto: MIFF

– Det er jo forståeleg at folk får mistanke om at her er det ein agenda som er fiendtleg mot det jødiske folk, seier dagleg leiar i Med Israel for fred (MIFF), Conrad Myrland.

Han understrekar at kritikken ikkje rettar seg mot ungdommar som engasjerer seg på OD-dagen, men KFUK-KFUM Global, som står bak årets prosjekt.

Han meiner informasjonsmateriellet frå årets Operasjon Dagsverk er einsidig og inneheld fleire faktafeil.

Han kritiserer også KFUK-KFUM Global for å gå inn for brei økonomisk boikott av verdas einaste jødiske stat og rett til å returnere for eit stort tal muslimske flyktningar.

MIFF vil difor bruke tida fram mot årets OD-dag til å utarbeide informasjonsmateriell retta mot norske skulelever, mellom anna ein kampanjefilm som vart publisert på Youtube i dag.

Myrland fortel at dei allereie har fått tilbakemeldingar frå lærarar som deler hans uro for årets aksjon.

– Årets Operasjon Dagsverk har ein fiendtleg agenda mot staten Israel og mot israelarane. Me vil difor oppmoda flest mogleg til å stilla seg solidariske med dei få titals norske elevane som er jødiske og ikkje vil delta på årets aksjon, seier Myrland til Framtida.no.

Les også: Jødiske Ida Miriam (19): – Eg opplever at folk skuldar på meg

Dagleg leiar I MIFF, Conrad Myrland, reagerer på at Operasjon Dagsverk vel å løfta fram Janna JIHAD, som han omtalar som ein ytterleggåande aktivist:

Les også: Børge Brende går ut mot israelsk nybygging

Planlegg aksjonar

Dagleg leiar i KFUK-KFUM Global, Fredrik Glad-Gjernes, meiner det er viktig at vaksne oppmuntrar engasjert ungdom. Foto: KFUK-KFUM Global
Dagleg leiar i KFUK-KFUM Global, Fredrik Glad-Gjernes, meiner det er viktig at vaksne oppmuntrar engasjert ungdom. Foto: KFUK-KFUM Global

Leiar i KFUK-KFUM Global, Fredrik Glad-Gjernes, har òg registrert motstanden mot årets prosjekt.

– Det kjem frå ein veldig liten gjeng knytt til Med Israel for Fred (MIFF), bortsett frå det så har me berre fått positive reaksjonar, seier han på telefon til Framtida.no.

Glad-Gjernes meiner menneskerettar ikkje bør vere så kontroversielle.

Han er kjent med MIFF sin kritikk av at KFUK-KFUM Global står for ei boikott-linje. Glad-Gjernes understrekar at dei anerkjenner staten Israel og har lagt seg på om lag same linje som både norske myndigheiter, Den norske kyrkja og Kirkens Nødhjelp. Dette betyr at dei ikkje handlar med varer eller bedrifter som er assosisert med okkupasjonen.

– Når dei skriv lesarinnlegg så svarar me dei med fakta. Det er lett sidan dei spreier feilinformasjon om årets OD-prosjekt, men det tek jo litt tid, seier Glad-Gjernes.

Han er ikkje uroa for motstanden frå organisasjonen, med mindre dei spammar engasjerte ungdommar i sosiale medium eller troppar opp for å trakassere OD-elevar. På opne Facebook-grupper kan ein nemleg lese at MIFF planlegg å mobilisere mot OD heilt fram til OD-dagen

– Ungdom som engasjerer seg for å hjelpe andre fortener positive kommentarar og oppmuntring. Dei fortener ikkje negative kommentarar frå vaksne. Me håpar at dei vaksne ikkje kjem med stygge kommentarar og hatefull merksemd. Det kan vere første gang dei engasjerer seg. Slikt kan knekke eit engasjement, om du sel bollar på gata og så kjem det nokon og skjeller deg ut, seier Glad-Gjernes.

Les også: Slik møter du hatprat på nett

Kampanjevideo

OD-komiteen frykta at enkelte av ungdommane kunne oppleve kjipe ting og synast at det var skummelt å jobba for prosjektet.

For å snu fokuset tilbake til ungdommane som engasjerer seg har OD-laga ein kampanjevideo som har fått over 900 delingar på Facebook og er sett over 118.000 gongar.

– For oss er det greitt å svara på ting, men for ein 14-åring som sel bollar på Karl Johan, kan det vere skummelt. Me reknar ikkje med at det vert eit stort problem, men ville visa at det er mange som står opp for dei og vil passe på, forklarar OD-leiar Frida Jøraholmen Andresen.

(Artikkelen ble først publisert på framtida.no)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:39 Tør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38 Italias Matteo Renzi starter nytt parti10:37 Sju nye meldinger om syke hunder10:36 Virke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34 Fotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34 Kardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:42 Et blaff av sommer treffer landet til helgen09:34 Irans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31 Juks avdekket ved bilverksted i Sandefjord – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05 Terrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47 Arbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46 Liverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33 Brigitte Macron blir lærer igjen07:58 Rapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41 Hongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30 Berge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11 Israelerne til valgurnene for andre gang i år06:10 Norge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02 Massiv motstand mot vindkraft i Norge06:02 Frp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50 Dette skjer i dag05:44 Elon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42 Dette skjedde i natt05:30 Flere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05 FAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00 HRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45 Strømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31 352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag04:10 Geléballmysteriet i havet er løst etter to år03:47 86 tigre reddet fra thailandsk tempel er døde02:51 Streik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30 Amnesty-pris til Greta Thunberg02:02 Utenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28 Rødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13 Trump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02 LO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27 Ung mann i god behold, påført stikkskader i Oslo22:51 Flygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06 Mann påført stikkskader i Oslo21:37 20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25 Trump inviteres til Pyongyang20:55 Netanyahu lover å annektere bosetningene20:31 – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20 Arbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14 Bier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09 Medier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45 Cathrine Winnes er første kvinne i graven19:42 Norge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14 Mann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04 Dansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57 Mann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04 Har gjort oppsiktsvekkende funn hos døde mennesker17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23 Storstreik i amerikansk bilindustri10:17 Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03 Evakuerte i Olden får flytte tilbake10:02 Hovland nærmer seg golfens topp 10009:48 Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46 Zlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45 Johnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42 Oljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51 Uværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død
Siste nytt
10:39StemmerTør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38PolitikkItalias Matteo Renzi starter nytt parti10:37Helse og livsstilSju nye meldinger om syke hunder10:36PengerVirke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34SportFotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34VerdenKardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:42NorgeEt blaff av sommer treffer landet til helgen09:34VerdenIrans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31MotorJuks avdekket ved bilverksted i Sandefjord – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05NorgeTerrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47PolitikkArbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46SportLiverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33VerdenBrigitte Macron blir lærer igjen07:58PengerRapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41VerdenHongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30SportBerge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11VerdenIsraelerne til valgurnene for andre gang i år06:10NorgeNorge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02NorgeMassiv motstand mot vindkraft i Norge06:02PolitikkFrp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenElon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeFlere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05VerdenFAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00VerdenHRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45VerdenStrømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31Norge352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag04:10NorgeGeléballmysteriet i havet er løst etter to år03:47Verden86 tigre reddet fra thailandsk tempel er døde02:51NorgeStreik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30VerdenAmnesty-pris til Greta Thunberg02:02NorgeUtenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28NorgeRødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13VerdenTrump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02NorgeLO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27NorgeUng mann i god behold, påført stikkskader i Oslo22:51NorgeFlygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06NorgeMann påført stikkskader i Oslo21:37Norge20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25VerdenTrump inviteres til Pyongyang20:55VerdenNetanyahu lover å annektere bosetningene20:31Verden– Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20NorgeArbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14VerdenBier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09SportMedier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45Helse og livsstilCathrine Winnes er første kvinne i graven19:42PolitikkNorge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14VerdenMann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04PengerDansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57NorgeMann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04VerdenHar gjort oppsiktsvekkende funn hos døde mennesker17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23PengerStorstreik i amerikansk bilindustri10:17PolitikkPolitiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03NorgeEvakuerte i Olden får flytte tilbake10:02SportHovland nærmer seg golfens topp 10009:48PolitikkErdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46SportZlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45VerdenJohnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42MakroøkonomiOljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51NorgeUværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død
Populært