Operasjon Dagsverk vert kalla antisemittar, jødehatarar og nynazistar

<p>– Ein del organisasjonar meiner me vil utslette Israel, noko som ikkje stemmer, seier leiar i Operasjon Dagsverk Frida Jøraholmen Andresen (20).</p>
– Ein del organisasjonar meiner me vil utslette Israel, noko som ikkje stemmer, seier leiar i Operasjon Dagsverk Frida Jøraholmen Andresen (20). Foto: Operasjon Dagsverk

I mars gjekk Elevtinget inn for å samle inn pengar til KFUK-KFUM Global sitt Palestinaprosjekt. Det har ført til kraftige reaksjonar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det har vore ein del dramatiske meldingar der me har vorte kalla ting som antisemittar, jødehatarar og til og med nynazistar, noko som ikkje er særleg konstruktivt, seier leiar i Operasjon Dagsverk Frida Jøraholmen Andresen.

Les også: – Det er i ferd med å bli normalt å hate andre på nett

Årets OD-prosjekt

I mars gjekk Elevtinget inn for at dagens OD-prosjekt skulle gå til KFUK-KFUM Global sitt Palestinaprosjekt «Frihet til å leve».

Årets Operasjon Dagsverk vil mellom anna bidra til:

  • traumebehandling av ungdom som har sitte i militærfengsel
  • utdanning, kampanjar og politisk påverknadsarbeid som støttar unge palestinske kvinners kamp for eit meir rettvist og likestilt Palestina
  • at palestinsk ungdom vil få opplæring i rettar, demokrati og konfliktløysing

Det er tredje året KFUK-KFUM Global har søkt om å få Operasjon Dagsverk. I år fekk dei eit overveldande fleirtal framfor Redd Barna sitt prosjekt i Mexico, Honduras og Guatemala og Utviklingsfondet sitt prosjekt i Nepal.

Les også: Palestinske Ahed Tamimi (17) slapp ut av israelsk fengsel etter 8 månadar

Utdrag frå KFUK-KFUM Global sin presentasjon av årets OP-prosjekt. Foto: KFUK-KFUM Global
Utdrag frå KFUK-KFUM Global sin presentasjon av årets OP-prosjekt. Foto: KFUK-KFUM Global

Daglege meldingar

Torsdag 1. november skal elevar over heile landet bruka ein skuledag til å jobbe for å tene pengar til KFUK-KFUM Global sitt prosjekt.

Så langt i år er 329 skular og 78.000 elevar påmelde til Operasjon Dagsverk.

OD-leiar Frida Jøraholmen Andresen fortel at dei ikkje har fått tilbakemeldingar frå skular som ikkje vil delta på grunn av prosjektet, men at dei har fått betydeleg meir kritikk enn tidlegare.

  • Operasjon Dagsverk er ein årleg solidaritetsaksjon arrangert av, med og for ungdom. Aksjonen er underlagt Elevorganisasjonen.
  • Årets prosjekt «Frihet til å leve» er eit samarbeid med KFUK-KFUM Global.
  • KFUK-KFUM Global er ein solidaritets- og bistandsorganisasjon som er eigd av Norges KFUK-KFUM og KFUK-KFUM speidarane i Noreg.
  • Noregs Norges KFUK-KFUM er ein av landets største kristne barne- og ungdomsorganisasjonar med over 17.000 medlemmer i 500 grupper over heile landet.
  • Med Israel for fred (MIFF) er ein norsk medlemsorganisasjon som arbeidar for å skapa større sympati for Israel og jødane. MIFF vart stifta i 1978.

Gjennom sommaren har Operasjon Dagsverk fått minst ei ny melding kvar morgon og kveld, på anten e-post eller i sosiale medium.

– Dei meiner me tek stilling i konflikten og er for politiske. Me meiner at å jobba for unge sine rettar og moglegheit til å påverke, alltid er riktig. Det er like riktig anten det er i Palestina eller Nigeria, seier Andresen.

– Me jobbar ikkje mot Israel, men for menneskerettar. Dette er ikkje pro Israel eller pro Palestina, men pro menneskerettar, understrekar ho.

20-åringen meiner motstandarane snur på prosjektet og brukar Operasjon Dagsverk for å fremma ein debatt dei vil fremma.

Test deg sjølv! Kva veit du om Israel?

MIFF: – Fiendtleg agenda mot staten Israel

– Ingenting kan vere betre enn at ungdommar brukar nokre minutt på å setje seg inn i konflikten mellom Israel og Palestina, vår kritikk er at opplegg er fullstendig einsidig, seier dagleg leiar i Med Israel for fred (MIFF), Conrad Myrland. Foto: MIFF
– Ingenting kan vere betre enn at ungdommar brukar nokre minutt på å setje seg inn i konflikten mellom Israel og Palestina, vår kritikk er at opplegg er fullstendig einsidig, seier dagleg leiar i Med Israel for fred (MIFF), Conrad Myrland. Foto: MIFF

– Ingenting kan vere betre enn at ungdommar brukar nokre minutt på å setje seg inn i konflikten mellom Israel og Palestina, vår kritikk er at opplegg er fullstendig einsidig, seier dagleg leiar i Med Israel for fred (MIFF), Conrad Myrland. Foto: MIFF

– Det er jo forståeleg at folk får mistanke om at her er det ein agenda som er fiendtleg mot det jødiske folk, seier dagleg leiar i Med Israel for fred (MIFF), Conrad Myrland.

Han understrekar at kritikken ikkje rettar seg mot ungdommar som engasjerer seg på OD-dagen, men KFUK-KFUM Global, som står bak årets prosjekt.

Han meiner informasjonsmateriellet frå årets Operasjon Dagsverk er einsidig og inneheld fleire faktafeil.

Han kritiserer også KFUK-KFUM Global for å gå inn for brei økonomisk boikott av verdas einaste jødiske stat og rett til å returnere for eit stort tal muslimske flyktningar.

MIFF vil difor bruke tida fram mot årets OD-dag til å utarbeide informasjonsmateriell retta mot norske skulelever, mellom anna ein kampanjefilm som vart publisert på Youtube i dag.

Myrland fortel at dei allereie har fått tilbakemeldingar frå lærarar som deler hans uro for årets aksjon.

– Årets Operasjon Dagsverk har ein fiendtleg agenda mot staten Israel og mot israelarane. Me vil difor oppmoda flest mogleg til å stilla seg solidariske med dei få titals norske elevane som er jødiske og ikkje vil delta på årets aksjon, seier Myrland til Framtida.no.

Les også: Jødiske Ida Miriam (19): – Eg opplever at folk skuldar på meg

Dagleg leiar I MIFF, Conrad Myrland, reagerer på at Operasjon Dagsverk vel å løfta fram Janna JIHAD, som han omtalar som ein ytterleggåande aktivist:

Les også: Børge Brende går ut mot israelsk nybygging

Planlegg aksjonar

Dagleg leiar i KFUK-KFUM Global, Fredrik Glad-Gjernes, meiner det er viktig at vaksne oppmuntrar engasjert ungdom. Foto: KFUK-KFUM Global
Dagleg leiar i KFUK-KFUM Global, Fredrik Glad-Gjernes, meiner det er viktig at vaksne oppmuntrar engasjert ungdom. Foto: KFUK-KFUM Global

Leiar i KFUK-KFUM Global, Fredrik Glad-Gjernes, har òg registrert motstanden mot årets prosjekt.

– Det kjem frå ein veldig liten gjeng knytt til Med Israel for Fred (MIFF), bortsett frå det så har me berre fått positive reaksjonar, seier han på telefon til Framtida.no.

Glad-Gjernes meiner menneskerettar ikkje bør vere så kontroversielle.

Han er kjent med MIFF sin kritikk av at KFUK-KFUM Global står for ei boikott-linje. Glad-Gjernes understrekar at dei anerkjenner staten Israel og har lagt seg på om lag same linje som både norske myndigheiter, Den norske kyrkja og Kirkens Nødhjelp. Dette betyr at dei ikkje handlar med varer eller bedrifter som er assosisert med okkupasjonen.

– Når dei skriv lesarinnlegg så svarar me dei med fakta. Det er lett sidan dei spreier feilinformasjon om årets OD-prosjekt, men det tek jo litt tid, seier Glad-Gjernes.

Han er ikkje uroa for motstanden frå organisasjonen, med mindre dei spammar engasjerte ungdommar i sosiale medium eller troppar opp for å trakassere OD-elevar. På opne Facebook-grupper kan ein nemleg lese at MIFF planlegg å mobilisere mot OD heilt fram til OD-dagen

– Ungdom som engasjerer seg for å hjelpe andre fortener positive kommentarar og oppmuntring. Dei fortener ikkje negative kommentarar frå vaksne. Me håpar at dei vaksne ikkje kjem med stygge kommentarar og hatefull merksemd. Det kan vere første gang dei engasjerer seg. Slikt kan knekke eit engasjement, om du sel bollar på gata og så kjem det nokon og skjeller deg ut, seier Glad-Gjernes.

Les også: Slik møter du hatprat på nett

Kampanjevideo

OD-komiteen frykta at enkelte av ungdommane kunne oppleve kjipe ting og synast at det var skummelt å jobba for prosjektet.

For å snu fokuset tilbake til ungdommane som engasjerer seg har OD-laga ein kampanjevideo som har fått over 900 delingar på Facebook og er sett over 118.000 gongar.

– For oss er det greitt å svara på ting, men for ein 14-åring som sel bollar på Karl Johan, kan det vere skummelt. Me reknar ikkje med at det vert eit stort problem, men ville visa at det er mange som står opp for dei og vil passe på, forklarar OD-leiar Frida Jøraholmen Andresen.

(Artikkelen ble først publisert på framtida.no)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:27 Skjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35 EU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24 Lungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07 Anti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05 Labour utsatt for stort dataangrep12:35 Anbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34 Skadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20 Langer ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18 Finland får besøk av Arctic Race of Norway12:12 Kraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12 Hockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53 Håvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42 Brann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41 Demonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31 Demonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30 Mann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22 Kran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17 Regjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16 51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03 Ap-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00 TV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54 Turistene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52 Erdogan anklager USA for avtalebrudd09:47 Rally Australia rammet av skogbrannene09:46 Fire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24 56.000 nye jobber det siste året09:22 Clinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22 Trump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30 Fjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23 Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20 Sveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18 Nedgang i antall sauebønder07:17 Kokevarsel på Askøy i Hordaland07:11 Arbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01 Israel likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44 Tønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34 Melodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18 Dette skjer i dag06:18 Norsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00 Besteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45 Elever streiker for streikerett05:43 Morales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35 Dette skjedde i natt05:35 Ny vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33 Nikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30 Millioner trues av flom og tørke i Afrika05:03 Leder for milits drept i israelsk luftangrep04:51 Sterling får ikke spille EM-kvalifisering etter utbrudd04:38 USA fordømmer volden i Hongkong03:55 Malis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20 Jimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19 Bønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10 Etterlyst vitne etter dødsulykke i Nannestad har meldt seg02:05 Væpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55 Karmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23 Morales får asyl i Mexico22:22 Solskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16 Merkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19 EU vil prioritere norske kabler: – Vi har ikke mer kraft å selge20:09 Gutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Melkekuttet: Denne familien får kjempesmell18:45 – Etter 300 likes kjenner selskapene deg like godt som kjæresten din18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Brexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00 Regjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Klart mindretall vil velge elbil: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 UD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste
Siste nytt
14:27VerdenSkjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35VerdenEU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24Helse og livsstilLungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07NorgeAnti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05PolitikkLabour utsatt for stort dataangrep12:35NorgeAnbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34SportSkadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20SportLanger ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18SportFinland får besøk av Arctic Race of Norway12:12NorgeKraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12SportHockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53NorgeHåvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42VerdenBrann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41VerdenDemonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31NorgeDemonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30NorgeMann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22NorgeKran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17PolitikkRegjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16Verden51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03NorgeAp-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00KulturTV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54ReiseTuristene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52VerdenErdogan anklager USA for avtalebrudd09:47SportRally Australia rammet av skogbrannene09:46NorgeFire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24Norge56.000 nye jobber det siste året09:22PolitikkClinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22PengerTrump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30MotorFjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23VerdenKraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20SportSveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18NorgeNedgang i antall sauebønder07:17NorgeKokevarsel på Askøy i Hordaland07:11NorgeArbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01VerdenIsrael likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44SportTønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34KulturMelodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18NorgeDette skjer i dag06:18Helse og livsstilNorsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00PengerBesteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45VerdenElever streiker for streikerett05:43PolitikkMorales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35NorgeDette skjedde i natt05:35PengerNy vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33VerdenNikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30VerdenMillioner trues av flom og tørke i Afrika05:03VerdenLeder for milits drept i israelsk luftangrep04:51SportSterling får ikke spille EM-kvalifisering etter utbrudd04:38VerdenUSA fordømmer volden i Hongkong03:55VerdenMalis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20VerdenJimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19PengerBønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10NorgeEtterlyst vitne etter dødsulykke i Nannestad har meldt seg02:05VerdenVæpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55NorgeKarmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23VerdenMorales får asyl i Mexico22:22SportSolskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16VerdenMerkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19PengerEU vil prioritere norske kabler: – Vi har ikke mer kraft å selge20:09VerdenGutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivMelkekuttet: Denne familien får kjempesmell18:45Norge– Etter 300 likes kjenner selskapene deg like godt som kjæresten din18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerBrexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00KulturRegjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorKlart mindretall vil velge elbil: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenUD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste
Populært