Indonesiske trusler forsinker palmeoljeforbud

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) sier han må vurderer Indonesias trusler om å stanse import av norsk fisk dersom Norge forbyr palmeolje som drivstoff i offentlige innkjøp. Arkivfoto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) sier han må vurderer Indonesias trusler om å stanse import av norsk fisk dersom Norge forbyr palmeolje som drivstoff i offentlige innkjøp. Arkivfoto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Indonesias trusler om straffetiltak dersom Norge forbyr palmeolje i offentlige innkjøp, skaper problemer for klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortinget ba i juni i fjor regjeringen legge fram et forbud mot palmeolje i offentlige innkjøp. Det vil blant annet omfatte kollektivtrafikk og ferjer. Men oppfølgingen av vedtaket har latt vente på seg, til tross for at opposisjonen på Stortinget gjentatte ganger har bedt om fortgang i saken.

I april ble det kjent at Indonesias regjering har varslet at et forbud ville få konsekvenser for import av norsk sjømat.

– Det er en av vurderingene som må legges til grunn for en beslutning, sier Elvestuen til NTB og bekrefter dermed langt på vei mistanken til SVs Lars Haltbrekken.

– Jeg tror de er redd for reaksjoner fra Indonesia, sa han til NTB nylig.

– Ikke tatt noen beslutning

SV har gjentatte ganger etterlyst regjeringens oppfølging av palmeoljetiltakene Stortinget har vedtatt, samt konklusjonene i en jurdisk vurdering regjeringen har bestilt om hvorvidt et palmeoljeforbud vil være i strid med internasjonale handelsregler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har dette til behandling og har ikke tatt noen beslutning, sier Elvestuen.

Han lover at han vil komme tilbake til Stortinget «om ikke lenge».

Nylig slo jurister fast at et palmeoljeforbud ikke ville bryte med reglene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) eller EØS i en rapport bestilt av Regnskogfondet, ZERO og Stiftelsen Miljømerking Norge.

Ødelegger regnskog

46 prosent av biodrivstoffet som omsettes i Norge, er basert på palmeolje, ifølge tall fra Miljødirektoratet.

Biodrivstoff er en viktig del av omleggingen til mer klimavennlig transport, men miljøorganisasjonene advarer sterkt mot å bruke palmeolje. Produksjonen bidrar til massive ødeleggelser av regnskog og bidrar på den måten til økte klimautslipp.

Indonesia har en omfattende produksjon av råstoffet. Da tidligere fiskeriminister Per Sandberg (Frp) besøkte Jakarta i april, truet handelsminister Enggartiasto Lukita med å stoppe import av fisk fra Norge dersom Norge innfører palmeoljeforbudet. Sandberg bekreftet opplysningene fra Jakarta Post overfor Dagbladet.