Elever streiker over hele Norge i klimaprotest

Greta Thunberg (15) har vært i streik for klimaet siden skolestart og skal sitte utenfor Riksdagen i Stockholm fram til valget søndag. Fredag streiker norske elever i en rekke byer i solidaritet med 15-åringen. Foto: Jessica Gow / TT  / NTB scanpix
Greta Thunberg (15) har vært i streik for klimaet siden skolestart og skal sitte utenfor Riksdagen i Stockholm fram til valget søndag. Fredag streiker norske elever i en rekke byer i solidaritet med 15-åringen. Foto: Jessica Gow / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Inspirert av svenske Greta Thunbergs skolestreik for klimaet går norske elever ut i politisk streik i en rekke byer fredag ettermiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyheten om den svenske 15-åringens klimastreik har blitt kjent langt utenfor Sveriges grenser. Thunberg har sittet foran den svenske Riksdagen siden skolen startet og skal sitte fram til valget søndag.

Inspirert av Thunbergs streik arrangerer Natur og Ungdom (NU) skolestreik i en rekke norske byer fredag kl. 12.

– Streiken er en solidaritetsmarkering for Greta Thunberg. Vi streiker også for å sende et tydelig signal til politikerne om at de må begynne å ta klimaspørsmålet på alvor, og for å gi et signal til ungdom om at vi må si stopp, sier Andreas Randøy, sentralstyremedlem i NU, til NTB.

Generasjonsoppgjør

Det blir aksjoner i henholdsvis Oslo, Molde, Bergen, Egersund, Gjøvik, Elverum, Trondheim, Tromsø, Nesodden, Alta og Haugesund klokken 12 fredag. Greta Thunbergs streik har også inspirert tilsvarende aksjoner i Danmark og Nederland, forteller Randøy.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener aksjonene kan sees på som en del av et generasjonsoppgjør.

– Ungdom ser at de er nødt til å ta et oppgjør med politikere og næringslivsledere som ikke tar hensyn til klima. De kommer ikke til å være her når klimaendringene blir verre, men det kommer vi til å være, sier han.

Krever rett til fravær

Over 1.200 skoleelever har så langt meldt sin interesse på Facebook for å delta i aksjonene. Natur og Ungdom mener alle elevene som deltar, må innvilges rett til fravær på politisk grunnlag for å delta i streiken.

– Dessverre ser vi at skolene har veldig ulik praksis når det gjelder dette. Noen rektorer har varslet at elevene ikke vil få godkjent fravær for å delta, mens andre får det. Vi synes det er problematisk, fordi ungdom må få lov til å engasjere seg i demokratiet, sier Randøy.

Under aksjonene vil elevene legge fram krav om at ingen nye olje- og gasslisenser skal tildeles, og at oljetillatelser i Barentshavet skal trekkes tilbake. Aksjonistene krever også økt satsing på kollektivtransport, elektrifisering av alle norske jernbaner og stans i utbygging av flyplasser.

I Oslo blir det en markering på Eidsvolls plass utenfor Stortinget kl. 12.30.