Hotellene sørget for overnattingsrekord i juli

Norske hoteller hadde en stor økning i juli. Her Støtvig Hotell i Larkollen i Rygge kommune.
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Norske hoteller hadde en stor økning i juli. Her Støtvig Hotell i Larkollen i Rygge kommune. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antallet overnattinger ved hoteller og andre overnattingssteder økte med 1,2 prosent i juli. For både norske og utenlandske overnattinger endte det med rekord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samlet var det 6,3 millioner overnattinger hos de kommersielle overnattingsstedene i Norge i juli, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Den totale økningen fra samme måned i fjor skyldes først og fremst oppgang på hotellene der det ble registrert 60.000 flere overnattinger – en vekst på 1,9 prosent.

Stavanger ble sommerens hotellvinner med en vekst på 11 prosent i juni, juli og august, mens det var pen økning også i Oslo på 6,2 prosent i de tre sommermånedene, viser tall fra Benchmarking Alliance som Wiederstrøm Hotel Consulting har bearbeidet. I Bergen og Trondheim var det en økning i antall solgte rom med 2 og 0,5 prosent i denne perioden.

Lønnsomheten øker

– De store lokomotivene viste vei i sommer, og det er like viktig som det er gledelig. I Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim sysselsetter reiselivet 45.000 årsverk. Hvert ekstra solgte rom i disse byene øker lønnsomheten for det enkelte hotell, er med på å sikre eksisterende arbeidsplasser i reiselivet og skape grunnlag for nye, sier direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Devold fastslår imidlertid at kapasitetsvekst – altså at det er blitt flere hotellrom enn i fjor – førte til svakere beleggutvikling mange steder.

SSB-tallene for juli viser at gjennomsnittsprisen per rom økte med 3,7 prosent fra samme måned i fjor. Losjiomsetningen som ikke omfatter måltider og servering, selv om det er inkludert i prisen, økte med 4,7 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ned i nord

I Nord-Norge falt imidlertid losjiomsetningen med 2 prosent. Her var det også en klar nedgang på 6 prosent i antallet overnattinger i juli sammenlignet med samme periode i fjor. Utenlandstrafikken til Nord-Norge økte med 4 prosent i juli og 2 prosent i hele landet.

– Det er gledelig å registrere at utenlandstrafikken til Nord-Norge og Svalbard fortsetter å øke. Når det gjelder nedgangen i trafikken fra Norge, er nok den store værforskjellen mellom nord og sør i store deler av juli i en vesentlig årsak til dette, sier NHOs regiondirektør Målfrid Baik.

Andelen campingovernattinger økte ellers med hele 42 prosent i juli, noe som antas å skyldes flere overnattinger i bobiler enn i fjor.