Libya-utvalgets rapport er klar

Norske F-16 jagerfly var med på å slippe bomber over Libya i 2011. Nå er granskningen av operasjonen ferdig og rapporten legges fram 13. september. Foto: Lars Magne Hovtun / NTB scanpix
Norske F-16 jagerfly var med på å slippe bomber over Libya i 2011. Nå er granskningen av operasjonen ferdig og rapporten legges fram 13. september. Foto: Lars Magne Hovtun / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Libya-utvalgets rapport, som har gransket Norges deltakelse i krigen i Libya i 2011, er nå klar og fremlegges torsdag 13. september.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utvalget som har gransket det norske militærengasjementet i Libya i 2011, har vært ledet av tidligere utenriksminister og Høyre-leder Jan Petersen.

Petersen vil selv overrekke rapporten til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) på Akershus festning.

Bakgrunnen for granskningen er at Stortinget i fjor vår ba regjeringen ta initiativ til å gjennomføre en evaluering av den norske militære og sivile deltakelsen i operasjonen i Libya i 2011.

Aktuelt: Rystende uttalelser om grunnen til at Norge bombet Libya

Utvalget har også sett på de nasjonale prosessene som lå til grunn for beslutningene som ble tatt. Målsettingen er å trekke lærdom av innsatsen for fremtidig norsk innsats i internasjonale operasjoner.

Med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land styrtet opprørere i Libya i 2011 Muammar Gaddafis regime. Gaddafi, som hadde hatt makten i over 40 år, ble tatt til fange og drept av opprørerne.

Aktuelt: Unntakstilstand i Libyas hovedstad