Fortvilte foreldre: – Ungene våre bruker skoleveien med livet som innsats

Video: Slik ser en vanlig dag på skoleveien ut for mange av barna som går på Vallset barneskole i Stange kommune.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den livsfarlige skoleveien i Stange i Hedmark har hverken fortau, fotgjengeroverganger, fartsdumper, gatelys eller tilstrekkelig skilting. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er bekymret alle sammen. Ungene er livredde når de går til skolen, men de har ikke noe valg. Det er skoleveien deres, sier Lise Marit Stefferud til ABC Nyheter.

Hun snakker om skoleveien til flere av elevene ved Vallset barneskole i Hedmark. Fylkesvei 24. Den er smal og trafikktung.

Veien utgjør et alternativ til E6 som fartsåre til Sverige og videre til Baltikum, og skal være den mest trafikkerte øst-vest-forbindelsen i Innlandet.

– Ungene må gå i veibanen

Etter at E6 har fått bomstasjoner, er det enda flere som foretrekker fylkesvei 24, ifølge Stefferud. Blant annet er det mye tungtransport og mange vogntog på strekningen.

Skoleveien har hverken fortau, fotgjengeroverganger, fartsdumper, gatelys eller skilting som varsler sjåfører om at dette er en skolevei små barn benytter seg av daglig.

– Om vinteren er det ikke plass til å gå på den lille stripen ved siden av veien. Da må ungene gå i selve veibanen. I mørket uten gatelys. Det er 50-sone her, men det hender ofte at vogntog suser forbi i nærmere 70-80 kilometer i timen. Flere skumle svinger er det også, forteller Stefferud.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skummel utfordring

Den bekymrede moren har bodd langs veistrekningen i Stange kommune i 11 år. Kun to ganger har hun sett politiet gjennomføre fartskontroll på strekningen.

Det er ikke mye plass å gå på utenfor veibanen langs fylkesvei 24. Foto: Privat
Det er ikke mye plass å gå på utenfor veibanen langs fylkesvei 24. Foto: Privat

Barna som bor langs veien får skyss til skolen av skolebuss. Men bare det å komme seg til bussholdeplassen er skummel utfordring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stefferud har filmet barna sine på vei til skolen en vanlig høstdag for å vise hvor farlig ferden til bussholdeplassen er. Videoen ble først delt på Facebook-gruppen «Vi vil ha sikker skoleveg i Ovabakka».

Måtte hoppe i grøfta for å redde livet

Et av de andre medlemmene i gruppen skriver:

«I kveld kom 19-åringen hjem og kommenterte videoen slik: «Dette var jo egentlig ikke så ille, disse bremset jo! Det pleier de jo ikke å gjøre!» Tragisk! Hun har levd med denne bussholdeplassen gjennom 12 års skolegang og blant annet reddet livet ved å hoppe i snøhaugen for å unngå en trailer som ikke bremset. Da var hun 8.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stefferud forteller at det har hendt mer enn én gang at unger og voksne må kaste seg i grøfta for å redde livet.

– Det har vært noen nesten-ulykker og biler som har kjørt ut av veien, men vi har ikke mistet noen av ungene. Takk og lov. Men det er det vi er redde for. Det vi ønsker nå er strakstiltak fra kommunen og fylkeskommunen for å sikre veien. For ungene våre bruker denne veien med livet som innsats, sier Stefferud.

Du kan se videoen øverst i saken.

Kommunen skal ta tak i saken

Ordføreren i Stange kommune, Nils Amund Røhne (Ap), sier at strakstiltak kommer.

Kommunestyrerepresentant Rønnaug Bysveen (Ap) har varslet at hun vil kreve svar på hva som skal gjøres for å trygge fylkesvei 24 gjennom en interpellasjon på neste kommunestyremøte, 26. september.

– Jeg som ordfører vil ta aktivt tak i problemstillingen, og se på hva vi kan gjøre på kort sikt og på lang sikt for å trygge veien. Jeg vil komme med mine betraktninger for hvordan vi kan bedre situasjonen i forbindelse med kommunestyremøtet 26. september. Her må vi få til et samspill mellom Stange kommune, regionale myndigheter og Statens vegvesen, sier Røhne til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at han deler innbyggernes bekymringer for barnas skolevei langs veien.

Les også: Derfor vil de at barn skal vinke til lastebilene

– Nødvendig med kortsiktige tiltak

Et omfattende tiltak som er i planleggingsfasen er å flytte fylkesvei 24. Vekk fra sentrum av Vallset, vekk fra skoleveien. Det er i alle fall det politikerne ønsker. Men det kommer til å koste, og akkurat hvor mye skal utredes i fylkeskommunen.

Nils Amund Røhne (Ap) har vært ordfører i Stange kommune siden 2007. Foto: Stange Arbeiderparti
Nils Amund Røhne (Ap) har vært ordfører i Stange kommune siden 2007. Foto: Stange Arbeiderparti

– Det er uenighet om hvordan man ser for seg at dette løses. Prosjektet har også et slikt tidsperspektiv at jeg ser det nødvendig å gjennomføre kortsiktige tiltak som gjør veien fra hjemmet til bussholdeplassen tryggere for barna, sier ordfører Røhne.

Tiltak han nevner som mest aktuelle er fartsbegrensinger, bedre skilting og fartshumper.

– Trafikken på veien har økt betraktelig

– Kan du garantere at sikring av skoleveien er noe kommunen vil gjøre noe med?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg garanterer at det er noe jeg vil ta tak i. Hva betyr det når en politiker sier han vil ta tak i noe? For meg vil det være å forvente skilting, fartshumper og noen andre fysiske tiltak. Det siste punktet må jeg ha litt mer tilbakemelding fra andre på. Skilting av fartshumper blir en del av svaret, samtidig avhenger det av hva vi får gjennomslag for hos regionale myndigheter og Statens vegvesen.

– Veien har vært en dårlig skolevei i flere tiår. Hvorfor er det først nå at kommunen vil gå inn for å gjøre noe?

– Situasjonen er ikke ny, men trafikken på veien har økt betraktelig de siste årene, og det er først nå det har vært et så stort fokus på problemet. Jeg hilser bekymringene og oppmerksomheten velkommen da det bidrar til å sette et raskere fokus på problemstillingen. Jeg kommer til å arbeide med forslag til løsninger fram mot kommunestyremøtet 26. september, avslutter ordføreren i Stange.

Les også: «Årets verste mor» krasjet etter politijakt - med baby i baksetet