Villsvin kan spre seg langs kysten av Sør-Norge til Trøndelag

Det er mange og forskjellige interesser knyttet til spredning av villsvin.
Det er mange og forskjellige interesser knyttet til spredning av villsvin. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fôring av villsvin er den viktigste årsaken til at dyret sprer seg i Norge. Lavlandet langs kysten opp til Trøndelag gir dyret gode levekår, viser en rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Villsvinet, som kommer inn i landet fra Sverige, ventes å trives i blandingsskog langs kysten. Det kan være plass til så mange som 220 000 dyr, men anslagene sier at det vil være om lag 20.000 villsvin i landet om 10 til 15 år.

Det er Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) som har vurdert konsekvenser for miljø og helse om villsvin for alvor etablerer seg i Norge. Rapporten deres, som var klar i juni, er skrevet på oppdrag fra Mattilsynet og Miljødirektoratet.

Ifølge rapporten er etablering og spredning av villsvin knyttet til menneskelig aktivitet. Det gjelder først og fremst transport av villsvin til nye områder for jaktformål og fôring av dyrene.

Aktuelt: Senterpartiet vil utrydde villsvin, krever organisert jakt

Det er mange og forskjellige interesser knyttet til spredning av villsvin. Dyret skaper problemer for landbruket, samtidig som det er store interesser i å jakte. I tillegg frykter svineoppdrettere smitte og spredning av sykdommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For befolkningen kan villsvin medføre trafikkproblemer. I Sverige er det for eksempel et stort antall påkjørsler årlig. I tillegg gjør svinet også skade på kirkegårder, hager og i utmark.

Rapporten skal danne grunnlag for å utvikle et mål for en forvaltning av villsvin i Norge, sammen med berørte interessenter.

Aktuelt: Frykter villsvin-invasjon: – Norge kan få opp mot 100.000 villsvin på få år