En død og en kritisk skadd i tankskipulykke ved Stadlandet

Key Fighter til kai i Måløy i Sogn og Fjordane lørdag. Foto: Privat / NTB scanpix
Key Fighter til kai i Måløy i Sogn og Fjordane lørdag. Foto: Privat / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En mann er død og en annen kritisk skadd etter en ulykke om bord på et Malta-registrert tankskip ved Stadlandet. Begge er utenlandske statsborgere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovedredningssentralen Sør-Norge fikk melding om ulykken klokka 4.30 lørdag morgen. Skipet, som heter Key Fighter, lå da rundt 13 nautiske mil utenfor Stadlandet.

– Vi sendte da umiddelbart et redningshelikopter fra Florø, som var det nærmeste, sier redningsleder Cecilie Øversveen til NTB.

Helikopteret var fremme like etter klokka 5. Få minutter etter var de to sjøfolkene, som tilhørte et mannskap på 14, på vei til Ålesund sjukehus.

– Den ene mannen ble bekreftet omkommet ganske kort tid etter ankomst til sykehuset. Den andre er fortsatt bevisstløs, sier Fjord Shippings talsmann Hugo Matre til NTB lørdag ettermiddag.

Bevisstløse

Mennene var i ferd med å utføre arbeid i en tank da de ble funnet bevisstløse, opplyser Vest politidistrikt. Det var mannskapet selv som hadde hentet dem ut av tanken.

– Både politiet og rederiet undersøker ulykken. Båten er frigitt, men rederiet ønsker å ta det litt lenger, ikke minst av hensyn til mannskapet. Fartøyet vil ligge i Måløy inntil videre, sier Matre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skipet var på vei fra Norge til England da ulykken skjedde.

– Dette var en ballast-tur der skipet gikk uten last. Men i forbindelse med oppfylling av ballast, har de hatt denne hendelsen, sier Matre til Bergens Tidende.

Les også: Ny overvåkningsvideo viser brokollapsen i Genova

Erfarne sjøfolk

Skipet frakter vanligvis rapsolje og fiskeolje. Rederiet gjennomgår nå utstyret og sjekker om alle rutiner er fulgt, mens politiet gjør undersøkelser på stedet og avhører mannskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Matre forteller til NTB at de berørte mennene begge er erfarne sjøfolk.

– Dette er en tragisk hendelse, og rederiet gjør alt vi kan for å støtte pårørende og mannskap både med praktiske ting og med psykososial bistand. Inntil videre bistår vi relevante myndigheter og sikrer at det ikke er noe som er problematisk for videre drift på fartøyet, sier talsmannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Politiet har identifisert enkelte personer etter Ensjø-skyting

Giftig gass

Ifølge politiet skal de to ha blitt utsatt for den giftige gassen hydrogensulfid, men mer kan de foreløpig ikke si om hendelsesforløpet. Matre ser heller ikke bort fra at en form for gass kan være årsaken.

– Vi vet fortsatt ikke hva dette skyldtes. Det var bare de to som var der, men i og med at begge var bevisstløse, så er det jo sannsynlig at det har vært noe slikt. Selve lasten var jo i utgangspunktet vegetabilsk olje og tanken var tømt. Det var ikke noe spesielt farlige ingredienser, sier Matre.

Både Sjøfartsdirektoratet og Havarikommisjonen er varslet om ulykken.