Agder-politiet om båtskyting: Det framsto som nødvendig å løsne skudd

Politiets teknikere jobber på båthavna ved Rona i Kristiansand etter en person ble skutt av politiet i forbindelse med en arrestasjon etter et båttyveri.
Politiets teknikere jobber på båthavna ved Rona i Kristiansand etter en person ble skutt av politiet i forbindelse med en arrestasjon etter et båttyveri. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Politifolkene som skjøt og såret en mistenkt båttyv i Kristiansand, har forklart at de sto overfor en trusselsituasjon og at det var nødvendig å avfyre skudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forklaringen framkommer i et skriftlig svar politimester Kirsten Lindeberg i Agder politidistrikt har gitt til uttalelser fra lokalpolitikere om bakgrunnen for skyteepisoden i Rona-bukta i Kristiansand onsdag, ifølge Fædrelandsvennen.

Ap- og MDG-politikere har uttalt at det «høres vilt ut» og «at politiet har gått over streken».

Lindeberg avviser virkelighetsbeskrivelsen av tungt bevæpnede politifolk som åpner ild mot en putekastende båttyv.

«Bakgrunnen for at politiet skjøt er ikke at de jaktet en person i en stjålet båt og at vedkommende kastet puter mot politiet. Politiet sto overfor en trusselsituasjon hvor det framsto som nødvendig å avfyre skudd. Detaljene og politiets håndtering er det Spesialenheten som etterforsker», skriver Lindeberg i en kommentar til uttalelsene.

Bakgrunn: Politifolk skjøt mann i beinet under væpnet aksjon

Krakilsk og truende

Ifølge vitner avfyrte politifolkene to skudd mot en 41 år gammel kjenning av politiet. Han skulle pågripes i forbindelse med en båttyverisak og satte seg til motverge da politibåten la seg opptil båten han befant seg i.

Et vitne forteller at han begynte å kaste puter mot politifolkene før skuddene ble avfyrt, et annet vitne beskrev mannen som truende og krakilsk.

Spesialenheten for politisaker er så å si ferdig med sin etterforskning, men har fortsatt til gode å få avhørt 41-åringen som ble skutt og såret i beinet. Han har så langt ikke latt seg avhøre, trass i Spesialenhetens ønske.

Les mer: 41-åringen som ble skutt av politiet, er ennå ikke avhørt

Ni personer avhørt

Tilstanden til 41-åringen var alvorlig, men stabil da han ble innlagt på Sørlandet sykehus. Det er imidlertid uklart om mannen nekter å la seg avhøre eller om tilstanden hans er så alvorlig at det ikke har vært mulig å avhøre ham.

Spesialenheten har avhørt ni personer i saken, fire polititjenestefolk og fem vitner. Kripos er dessuten ferdig med sine tekniske undersøkelser.

Det er uklart om det var en eller flere av politifolkene som åpnet ild, hvor mange skudd som ble avfyrt, eller hva som er oppgitt som bakgrunn for skuddløsningen.

Personvernpolicy