Nakholmen-drapet: Påstand om tvungent psykisk helsevern

Det ble lagt ned påstand om tvungent psykisk helsevern da rettssaken etter drapet på Nakholmen i fjor ble avsluttet torsdag
Det ble lagt ned påstand om tvungent psykisk helsevern da rettssaken etter drapet på Nakholmen i fjor ble avsluttet torsdag Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble lagt ned påstand om tvungent psykisk helsevern da rettssaken etter drapet på Nakholmen i Indre Oslofjord i september i fjor ble avsluttet torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede før aktor, statsadvokat Alvar Randa, la ned sin påstand i Oslo tingrett, hadde påtalemyndigheten gjort det klart at de mente tvungent psykisk helsevern er en riktig reaksjon mot den 28 år gamle mannen fra Litauen som slo i hjel Thoralf Eriksen (59) på øya i Oslo. To sakkyndige har konkludert med at 28-åringen var psykotisk da drapet skjedde.

Saken startet mandag med at mannen ikke erkjente straffskyld. Hans forsvarer, advokat Frode Sulland, sa at drapet skjedde fordi klienten var syk. Torsdag la han ned påstand om full frifinnelse.

– Man kan idømme tvungent psykisk helsevern som særreaksjon for utilregnelighet, mens jeg nedla påstand om full frifinnelse, det vil si at han frifinnes for særreaksjonen, sier Sulland til NTB.

Les mer: Var for frisk for tvangsinnleggelse – drepte tilfeldig mann i psykose

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokaten viser til at hans klient har erkjent det som skjedde, men at han er straffefri som utilregnelig.

– Som en konsekvens av det, mente jeg at han vil bli tatt tilstrekkelig hånd om av det tvungne psykiske helsevernet rent administrativt, altså at det ikke er noe behov for en dom på særreaksjon i tillegg, sier han.

I sitt innledningsforedrag sa Randa at den litauiske mannen har en psykisk lidelse som han i lengre tid har brukt medisiner mot. I tiden før drapet skal han ifølge NRK ha sluttet å ta disse medisinene.

Dagbladet har skrevet at venner av ham i dagene før drapet forsøkte å få ham tvangsinnlagt, men at de skal ha blitt avvist på legevakten i Asker og Bærum. Etter drapet ble han lagt inn på psykiatrisk sykehus, der han fremdeles befinner seg.

Siden kravet om erstatning er frafalt, ble saken avsluttet torsdag. Dommen er ventet en gang i løpet av neste uke.