Gjenopptakelse av Søviknes-saken på Riksadvokatens bord

Riksadvokaten skal avgjøre om saken mot Terje Søviknes skal gjenopptas. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
Riksadvokaten skal avgjøre om saken mot Terje Søviknes skal gjenopptas. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Riksadvokaten skal avgjøre om Søviknes-saken skal gjenopptas. Advokaten til kvinnen som vil ha gjenopptakelse, sendte nylig en utfyllende klage.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi behandler saken på vanlig måte og behandler den så raskt vi kan. Det betyr vanligvis i løpet av 30 dager, sier førstestatsadvokat Terje Nybøe hos Riksadvokaten til NTB.

Det ble klart samme dag som Dagens Næringsliv meldte at Søviknes går ut av Solberg-regjeringen fredag.

Avviser sammenheng med avgang

Søviknes rådgiver avviser at «spekulasjonene» om avgang har sammenheng med utviklingen i saken.

– Terje ble torsdag ettermiddag informert om at statsadvokatembetet har mottatt klage på sitt vedtak fra juni om å ikke gjenoppta den 18 år gamle saken, og at klagen nå blir oversendt Riksadvokaten. Terje tar dette til etterretning og avventer Riksadvokatens behandling av klagen. Denne klagen har ingen sammenheng med dagens spekulasjoner om at Terje går av som statsråd, sier Christian Haugen, rådgiver i Olje- og energidepartementet, til ABC Nyheter.

ABC Nyheter har fått bekreftet fra sentrale kilder at Søviknes går ut av regjeringen fredag.

Statsadvokaten avviste gjenopptakelse

Statsadvokaten i Buskerud, Vestfold og Telemark avviste 18. juni i år en begjæring om gjenopptakelse av den 18 år gamle saken.

En jente som var 16 år i 2000 hevder hun ble voldtatt av Terje Søviknes under FpUs landsmøtefest i 2000. Søviknes medga at de to hadde seksuell omgang, men avviste kategorisk at det dreide seg om noe annet enn sex med samtykke fra begge parter.

Bakgrunn: Søviknes og Solvik-Olsen går av

Jenta ønsker ny etterforskning

Kvinnens advokat Jannicke Keller-Fløystad opplyser til NTB at hun i juli påkjærte avslaget fra Statsadvokaten, og at hun for få dager siden sendte et støtteskriv, det vil si en utfyllende klage, som nå er på vei i posten til Riksadvokaten.

– Både mangler ved etterforskningen og valg av henleggelseskode gjør at det må stilles spørsmål ved om etterforskningen var objektiv, eller om det har vært tatt utenforliggende hensyn, sa Keller-Fløystad til Bergens Tidende etter at det tidigere i sommer ble kjent at jenta ønsker ny etterforskning i saken.

Terje Søviknes ga via sin politiske rådgiver Christian Haugen følgende kommentar da det ble kjent at Statsadvokaten avviste å gjenoppta saken.

Les også: Småbrukarlaget skryter av Bård Hoksrud: – Ryddig og sterk politiker

– Det skulle ikke skjedd

– Jeg har mange ganger de siste 18 årene beklaget det som skjedde i 2000. Det skulle ikke skjedd, og det var mitt ansvar å forhindre det. Samtidig har jeg vært klar på at det aldri skjedde noe straffbart. For alle berørte parter håper jeg at vi nå kan legge denne saken bak oss.

Personvernpolicy