Cappelens forsvarer: – Det er overhodet ikke nok!

Se video: Dette er Cappelen-saken.

Eirik Jensens forsvarere ønsket å fjerne narkobaronen Gjermund Cappelen fra rettssalen. Cappelen ser frem til en ny runde i retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettssaken i Borgarting lagmannsrett er berammet til å vare de neste fem månedene. Av praktiske hensyn skal den finne sted i samme rettssal som runden i tingretten, i sal 250 i Oslo tinghus.

Eirik Jensen (61) ble dømt til 21 års fengsel og ble levnet liten troverdighet av dommer Kim Heger da Oslo tingrett i fjor avsa dom i saken. Medtiltalte Gjermund Cappelen (51) ble dømt til 15 års fengsel. Retten ga 30 prosent strafferabatt for at han tilsto og forklarte seg om Jensens rolle i saken.

Det mente Cappelen og hans forsvarere ikke var nok.

– Det var overhodet ikke nok. Vi skal i hvert fall ned tre år til, sier Cappelens forsvarer Benedict de Vibe til ABC Nyheter.

– Sitter igjen med svarteper

Dersom tiltalte har gitt opplysninger om forhold som var ukjent for politiet, kan det gis opptil 50 prosent rabatt, ifølge Høyesteretts praksis. Øvrig rettspraksis og forarbeidene til den nye straffeloven gir anledning til å gi rabatt opptil én tredel hvis det avgis en uforbeholden tilståelse som bidrar til oppklaring av saken.

Gjermund Cappelens forsvarer Benedict de Vibe tror saken kommer til Høyesterett. Foto: NTB scanpix
Gjermund Cappelens forsvarer Benedict de Vibe tror saken kommer til Høyesterett. Foto: NTB scanpix

Forsvareren forteller at Cappelen var «ekstremt skuffet» over det han mente var for lite strafferabatt i tingretten.

– At man skal sitte igjen med en slags svarteper etter å ha gitt opplysninger i en så alvorlig sak, og jeg forutsetter da at Jensen blir dømt, er neppe noe politiet som jobber med kildearbeid er spesielt fornøyd med.

Ifølge Dagbladet har forsvaret til Eirik Jensen forsøkt å foreslå at lagmannsretten kunne gjennomføre behandlingen av Cappelens anke på én dag eller to uavhengig av Jensens sak, og at Cappelen kun kunne bli kalt inn som vitne i saken mot Jensen.

Det ble aldri noe av.

Les også: Eirik Jensen får kjenne Cappelens blikk i nakken

Kan ha stor betydning

Cappelens forsvarer mener færre kommer til å gå til det skritt å fortelle politiet om alvorlige saker, om de risikerer å ikke få lavere straff. En ting er imidlertid de Vibe ganske sikker på: Saken kommer trolig å havne i Høyesterett.

– Hvis det ikke kommer et tilfredsstillende resultat i denne runden, åpner det for at Høyesterett i siste instans må være den som legger rettesnoren for denne type virksomhet. Det vil kunne ha stor betydning for kildearbeidet i politiet, sier han.

Før ankesaken starter har Cappelen og hans forsvarere forberedt seg på en ny runde i rettssalen.

– For Cappelen er det faktisk en veldig positiv ting, og det ser han selv, at han har en usedvanlig god hukommelse for historien. Jensen har tidligere omtalt at Cappelen har en såkalt elefanthjerne. De fleste ville ikke kunne huske brøkdeler av det han greier.

(Saken fortsetter under bildet)

Eirik Jensen ble i Oslo tingrett dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj. Foto: NTB scanpix
Eirik Jensen ble i Oslo tingrett dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj. Foto: NTB scanpix

Les også: Flere nye vitner for Jensen i ankesaken

Juryen avgjør

Eirik Jensen mener på sin side at han ble uskyldig dømt i tingretten, og at han er dratt inn i saken av Cappelen som har spesielle motiver for gjøre det.

Jensen er gitt tolv dager til å overbevise juryen i lagmannsretten om at han ikke hjalp Gjermund Cappelen med hasjimport. Han forklarer seg som førstemann etter partenes innledningsprosedyrer.

Advokat John Christian Elden forsvarer den korrupsjonstiltalte politimannen Eirik Jensen. Foto: NTB scanpix
Advokat John Christian Elden forsvarer den korrupsjonstiltalte politimannen Eirik Jensen. Foto: NTB scanpix

– Planen er veiledende. Han får den tid han og partene trenger. Og det er akkurat passe, kommenterer forsvareren, advokat John Christian Elden, i forkant av saken.

Den lange rettssaken starter tirsdag med at juryen på ti mennesker skal velges av partene i retten. I alt tolv personer skal velges fordi saken vil vare så lenge at det blir nødvendig å ha to i reserve dersom noen skulle bli syke. Av dem er det ti stykker som uten begrunnelse vil avgjøre om Jensen får forlate retten som en fri mann, eller om han på nytt kjennes skyldig og må belage seg på en lang fengselsstraff.

Les også: – Jensen felt av en notorisk løgner

– Godt forberedt

I helgen ble et Facebook-innlegg signert av ham og kjæresten Ragna Lise Vikre publisert via en administrator i en støttegruppe for ham.

– Store deler av det siste året er brukt til å lese saksdokumenter. Vi tror nå at saken vil fremstå i et annet lys enn det som kom fram i tingretten. Vi føler også at advokatene er godt forberedt, skriver de.

Personvernpolicy