Dronningen kom «hjem» til Lillehammer

Dronning Sonja sto for den offisielle åpningen av sitt barndomshjem på Maihaugen.
Dronning Sonja sto for den offisielle åpningen av sitt barndomshjem på Maihaugen. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Dronning Sonja tok seg av det offisielle og formelle da barndomshjemmet hennes fra Vinderen i Oslo ble åpnet mandag – på Maihaugen i Lillehammer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Villaen er flyttet til den kjente samlingen og skal åpnes for publikum onsdag. Mandagens seremoni var for inviterte gjester, mediene og kongeparet. I tillegg til dagens hovedperson, var kong Harald, kronprinsparet og prinsesse Märtha Louise til stede.

– Det er flott at huset blir tatt vare på, sa assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen ved Kongehuset til NTB i forkant av åpningen.

Huset er restaurert og ført tilbake til slik det var da Sonja Haraldsen bodde der fram til hun endelig kunne gifte seg med sin Harald og ble Norges kronprinsesse 29. august 1968. Huset var ett av de få stedene det unge paret kunne møtes mens de ventet på at kong Olav skulle godkjenne gifteplanene.

Bakgrunn: Dronningens barndomshjem åpner på Maihaugen

Foreløpig er bare første etasje restaurert, mens andre etasje står for tur til neste år. Dronningen og familien har bistått i arbeidet med å gjenskapet hjemmet slik det var, men utsikten over Mjøsa er en ganske annen enn den dronningen vokste opp med.

Når publikum slipper inn i huset onsdag, er det på kongeparets gullbryllupsdag. På kvelden forteller dronningen om huset i et program på NRK1. På samme kanal skal også programmet «Norge nå» vies barndomshjemmet.

Personvernpolicy