Solberg må forklare seg om manglende terrorsikring

Se video: Erna Solberg tar selvkritikk i høringen om objektsikring.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H) må i dag forklare Stortinget hvorfor arbeidet med å terrorsikre kritiske objekter ennå ikke er ferdig – tre år etter fristen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har innkalt Solberg og en rekke nåværende og tidligere statsråder til høring om saken mandag.

Bakteppet er Riksrevisjonens knusende kritikk fra 2016, som slo fast at arbeidet med såkalt objektsikring etter terrorangrepene 22. juli 2011 var svært mangelfullt, samt en like kritisk oppfølgingsrapport fra juni i år.

Les også: Sp hevder dokumenter viser at regjeringen har prioritert politireform framfor terrorsikring

– Ikke enig i alt

Rapportene slår fast at regjeringen ligger langt etter fristen, som var satt til 2015, i arbeidet med å sikre objekter som er avgjørende for stats- og samfunnssikkerheten. Dette gjelder både politiets og Forsvarets egne bygninger, samt bygninger med viktig symbolverdi og kritisk sivil infrastruktur som for eksempel vannverk, strømforsyning og datasentraler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etatene er heller ikke enige seg imellom om hvilke objekter som skal sikres, og er ikke engang ferdige med å kartlegge alle objektene, heter det i rapporten, som fastslår at situasjonen utgjør en fare for liv og helse.

Les også: SV: – Interessante funn om hva regjeringen visste om terrorsikring

Til Riksrevisjonens kritikk har Solberg tidligere uttalt at hun ser fram til å møte kontrollkomiteen.

– Vi har gode svar når det blir høring om Riksrevisjonens rapport om objektsikring. Det er ikke alle konklusjonene der vi er enige i, og det blir noe Stortinget må ta stilling til, sa statsministeren til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun har blant annet pekt på at det pågår flytting av flere enheter i Forsvaret og politiet, og at det ikke er fornuftig å gjøre millioninvesteringer på steder som ikke skal brukes i fremtiden.

Les også : Hareide refser utsatt terrorfrist

Artikkelen fortsetter under annonsen
Nok en gang må statsminister Erna Solberg (H) forklare seg for Stortinget om arbeidet med terrorsikring. Her fra høringen i mars i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Nok en gang må statsminister Erna Solberg (H) forklare seg for Stortinget om arbeidet med terrorsikring. Her fra høringen i mars i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Antyder mistillit

SV og Rødt har begge antydet at de kan stille mistillitsforslag i saken, og verken Ap, Sp eller KrF har avvist at det kan ende med mistillit, men sier det er for tidlig å uttale seg om det. Alle opposisjonspartiene har imidlertid vært krasse i sin kritikk av regjeringen, og har beskyldt statsministeren for å skjønnmale situasjonen under den forrige høringen om saken i fjor.

Valgforsker Bernt Aardal sier til NTB at spørsmålet om mistillit til sjuende og sist vil handle om hvorvidt opposisjonen ser seg tjent med en regjeringskrise i høst. Han sier spørsmålet særlig vil være krevende for Kristelig Folkeparti (KrF).

Les også: Terrorsikring og KrF-vingling på Solbergs høstmeny

– Spesielt nå, hvor de står midt i en svært vanskelig situasjon med Bekkevold-saken og det politiske veivalget de skal ta i høst. Når vi vet hvor delt partiet er i disse sakene, så kan det bli en stor belastning for partiet hvis det skulle få skylden for et regjeringsskifte nå, sier Aardal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Flere målinger har også vist at et flertall av KrFs velgere ønsker Erna Solberg som statsminister, påpeker han.

Dersom det skulle bli flertall for mistillit, vil det være historisk. Kun to ganger tidligere har en norsk regjering gått etter et mistillitsvotum – sist var Gerhardsen-regjeringen etter Kings Bay-ulykken på Svalbard i 1963. Siden krigen har det imidlertid vært fremmet 67 mistillitsforslag som ikke har fått flertall, viser en gjennomgang fra Stortingets utredningsseksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sp vil stanse HV-kutt etter kritikk av terrorsikring

Åtte til høring

I tillegg til statsminister Erna Solberg må justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp), tidligere forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H), tidligere justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og tidligere justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) stille i høringen.

Statsministeren skal forklare seg helt sist.

Før politikernes forklaringer skal komiteen høre direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet Kjetil Nilsen, forsvarssjef admiral Haakon Bruun-Hanssen og politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Høringen vil pågå gjennom hele dagen mandag.