Posten vil ha færre dager med brevpost – ber om avklaring i 2018

Postlevering fem dager i uken er ikke lønnsomt, og Posten ber om kutt i antall dager. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB SCANPIX.
Postlevering fem dager i uken er ikke lønnsomt, og Posten ber om kutt i antall dager. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB SCANPIX. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mengden brevpost faller raskere enn ventet. Nå pusher Posten på for at antall dager med post kuttes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Reduksjon av omdelingsfrekvens til annenhver dag er et nødvendig neste steg i tilpasningen av kostnadene til samfunnets bruk av posttjenester, skriver Posten i sin kvartalsrapport for andre kvartal.

Av rapporten går det fram at det ble sendt 11,2 prosent færre brev i første halvår i år sammenlignet med i fjor. Fallet er mer dramatisk enn ventet, og Posten slår fast at det vil bli fortsatt kraftig nedgang i årene som kommer.

Ber om rask beslutning

Samferdselsdepartementet forslo tidligere i år å kun levere post annenhver dag fra 2020. Posten har tidligere uttrykt støtte til dette i sitt høringssvar, men ber nå om at spørsmålet avklares allerede i løpet av året.

– Innføring av postomdeling annenhver dag i hele landet vil være den største personalmessige omleggingen i Postens historie. For å kunne iverksette omleggingen i 2020 med tilstrekkelig tid til å gjennomføre en god omstillingsprosess må alle politiske og regulatoriske forhold avklares i 2018, skriver Posten. Lovforslaget om å endre antall postdager er ennå ikke fremlagt for Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Reseptmedisiner fra nettapotek kom på avveie i posten

Ekstrabevilgning gir plusstall

Posten er i dag lovpålagt å levere brev til folk fem dager i uken, og siden dette er en tjeneste som går med underskudd, kompenserer staten for dette.

I juni ble Stortinget enige om en tilleggsbevilgning på 343 millioner kroner for å dekke inn de ulønnsomme tjenestene. Det kraftige fallet i brevvolumet kompenseres derfor med dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er positivt at Stortinget har bevilget ytterligere midler slik at staten nå betaler fullt ut for merkostnadene knyttet til å opprettholde postdistribusjon fem dager i uken, sier konsernsjef Tone Wille.

Aktuelt: Nå får pensjonister og uføre utbetalingsmeldinger i posten igjen

Resultatoppgang

I andre kvartal hadde Posten et samlet resultat før skatt på 213 millioner kroner, mot 38 millioner kroner i samme periode i fjor. Den totale omsetningen var på om lag 6 milliarder kroner, en svak nedgang fra i fjor.

Inntektene øker blant annet innenfor levering av pakker for netthandel.

Aktuelt: Posten går til søksmål mot lastebilprodusenter